2013. október 31., csütörtök

A Skanzen kétszer


Kezdjük a negatív megközelítéssel! – avagy hogyan NE menjünk a Skanzenba?
Néhány gyakorlati jótanács többszörös tapasztalat alapján:

  • NE higgyük, hogy a parkolás ingyenes, mert 700 Ft!
  • NE délután érkezzünk, mert parkolóhely csak jó messze lesz!
  • NE gondoljuk, hogy néhány óra elegendő az összes tájegység megtekintésére!
  • NE gondoljuk, hogy másodszorra/harmadszorra elég lesz néhány óra a maradék tájegységek megtekintésére!
  • NE gondoljuk, hogy kiskerekű babakocsival kényelmesen végigjárhatjuk a terepet!

Három évvel ezelőtti kínlódás babakocsival a Felföldi mezőváros kövezetén
  • NE érkezzünk óra harminckor, mert fél órát várhatunk a minden egész órában induló Skanzenvasút indulására, ami ugye gyerekekkel kihagyhatatlan (és fejenként 500 Ft-ba kerül)!
  • NE gondoljuk, hogy a babakocsi kényelmesen felfér a vonatra!
A vonatra jobb hátihordozóval felszállni
  • NE gondoljuk, hogy babakocsival le tudunk szállni a végállomás előtti bármelyik megállóban!
  • NE induljunk el térkép nélkül, amit nem adnak a jegyhez, hanem az információs pultnál kell külön kérni (nincs kirakva sem)!
  • NE induljunk el részletes tájékoztató nélkül, amelyet a Skanzenboltban lehetett volna beszerezni 1450 Ft-ért!
  • NE nézzünk bután a házak megtekintése közben, mert a térkép és a kiadvány megszerzése nélkül nem tudjuk mi micsoda!
  • NE számítsunk arra, hogy a Jászárokszállási Fogadóban olcsón meg tudunk ebédelni!
  • NE számítsunk arra sem, hogy a Jászárokszállási Fogadó tulajdonosa telefonos érdeklődésre (= Van napi menü?) kedves lesz!
  • NE a Vízimalmot hagyjuk az egyik utolsó megtekintenivalónak, ha működni is szeretnénk látni, mert naponta csak kétszer őröl!
  • NE az utolsó 10 percet hagyjuk a gyerekeknek a játszótéren zárás előtt, mert hisztirohamot kapnak induláskor!
Őszi hangulat a Skanzen játszóterén
  • NE az utolsó 30 másodpercben lépjünk be a Skanzenbolt bejáratán (ami az intézmény kijárata egyben), és kezdjünk el nézelődni a gyönyörű portékák, hasznos olvasmányok között, miközben a gyerekek a játszótér miatt még mindig hisztiznek!
  • NE az utolsó utáni pillanatokban próbáljuk kifizetni a parkolási díjat, mert mindenki ezt teszi, s mire sorra kerülünk, a hisztiző gyerekek a földön folytatják majd tevékenységüket!


Pozitív megközelítés – avagy egy ideális nap a Skanzenban:


Nyitásra megérkezünk egy olyan hétvégi napon, amikor nincs extra program meghirdetve. A parkolóban autónk az elsők között foglalja el a legjobb helyek egyikét. A bejárati épületben kényelmesen elintézzük folyóügyeinket. Az információs pultnál azonnal beszerezzük a nélkülözhetetlen, ingyenes térképet. Mivel korán érkeztünk, komoly sor még nincs a pénztárnál, könnyen bejutunk. Míg gyermekeink a lejtőn rohangálnak, a Restiben megiszunk egy forró capuccinot. Amint kinyit, egyikünk bemegy a Skanzenboltba, nézelődik, és megvásárolja a terület alapos megismeréséhez szintén nélkülözhetetlen kiadványt.  Eközben a gyerekek a bejárati épület mellett kialakított kis tónál megeszik tízóraijukat.

Etetés és evés a tavacskánál 2010-ben

Első utunk a játszótérre vezet, itt töltjük el az időt az első vonat indulásáig. Amíg a gyerekek játszanak, mi átböngésszük a térképet és az imént vásárolt  kiadványt, ezek segítségével elhatározzuk, milyen sorrendben járjuk végig a tájegységeket. 10.00 előtt néhány perccel visszabaktatunk a főépülethez, ahol már bent pöfög a hamarosan induló Skanzenvasút. Mivel a Kicsit kényelmes csatos hordozóba tettük a hátunkra, simán fel tudunk szállni a vonatra.
Bármelyik tájegységet is szemeltük ki elsőnek, figyelembe vesszük, hogy a Vízimalom naponta mindössze kétszer működik, és mivel szeretnénk megmutatni gyermekeinknek az őrlés folyamatát, 11.30-ra vagy 14.00-re megjelenünk a nyirádi vízimalomnál.
Jó ezt előre tudni!
Korábban telefonon tájékozódtunk a Jászárokszállási Fogadó kedves üzemeltetőjétől, hogy napi menüt legnagyobb sajnálatukra nem tudnak kínálni. Mivel az a la carte ebédelést nem engedheti meg magának a család, előrelátóan szenvicsebéddel készültünk, melyet egy pokrócon fogyasztunk el, azaz piknikezünk egyet a Skanzenban! (Vagy megvásároljuk hideg ebédünket a Skanzen saját pékségében a szélmalomnál.)
A tájegységeket alaposan megnézzük, és amelyik házba csak lehet, bemegyünk. A házakban, udvarokon ücsörgő nénikkel, bácsikkal beszédbe elegyedünk, mert rendkívül sok információt megtudhatunk tőlük is. Ha épp nincs senki, aki mesélne, a kiadványba kapaszkodva mi magunk adjuk elő családunknak, amit az adott házról tudni érdemes: ki lakott benne, hogyan élt, melyik tárggyal mit csinált.
Régebben sokkal kevesebb tárggyal is elégedettek voltak az emberek és jól elboldogultak.
A mándoki görögkatolikus templomba, ami egy dombon van és egy kis gyalogösvény vezet fel hozzá, mindenképpen felkapaszkodunk, mert csodálatos hangulatot hagynánk ki, ha nem tennénk.

A mándoki görögkatolikus templom előtt.
Úgyszintén felsétálunk a Bakony – Balaton-felvidék tájegységhez tartozó Kálváriadombra, ahonnan tiszta időben még a Megyeri-hidat is megszemlélhetjük.

Kálváriadomb - a stációk egyelőre üresek

A szélmalom mellett található nagykunsági állattartó tanyára több időt szánunk, mert a gyerekeknek tetszeni fog a sok élő állat.

A szénaropogtatás hangja semmihez sem hasonlítható :)

Távozáskor hagyunk időt még egy kis játszóterezésre. A főépületet zárás előtt legalább 15 perccel elhagyjuk, mert a parkolásért csak hazainduláskor lehet fizetni, emiatt az utolsó pillanatban hatalmas sor gyülemlik fel.
(Kiegészítés nagyobb gyerekekkel érkező családoknak: a Skanzen bevezette a bérelhető bicikliket. 500 Ft-ért lehet kibérelni egy járgányt, több családot is láttunk, akik így járták be a hatalmas területet.)
Tapasztalatainkat eddigi Skanzen-látogatásaink alapján összegeztem. Nekünk még nem sikerült az ideális nap. De tudjátok: okos ember más kárán tanul! Ezért is írtam le Nektek mindezeket.
Saját élményeiteket leírhatjátok megjegyzésben! Általatok kiegészítve lesz teljes a bejegyzés.

Összefoglaló táblázat:



Költségek 2013 őszén
Belépők a családnak:
2.200 Ft/fő, nekünk 4.400 Ft, mert 6 éves kor alatt ingyenes
Skanzenvasút:
500 Ft/fő, nekünk 2.000 Ft, mert 3 éves kor alatt ingyenes
Kiadvány:
1.450 Ft: Skanzen Kiállításvezető
Parkolás:
700 Ft/nap
Gyalogló távolság
kb. 5 km, de ez attól is függ, hány tájegységet jártok be, vesztek-e vonatjegyet
Időtartam
ideális esetben egész nap, de ha csak egy-két tájegységet néznétek meg, akkor 3-4 óra is elég

3 megjegyzés:

  1. A skanzen weboldala internet explorer böngészőben kompatibilitási nézetben megnyitható

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  3. Köszi a tanácsokat, hasznosak nagyon! :) De mi az állati hétvégére (http://skanzen.hu/hu/latogatas/programok/allati-hetvege-aug-20-21) mentünk, szóval még nekünk sem sikerült a tökéletes nap :D

    VálaszTörlés