2014. június 28., szombat

Egy hasznos dokumentum: LISTA pakoláshoz! + Csomagolási ötletek

Nagyon szeretek menni. Elindulni, utazni, ott lenni, kirándulni, élményeket átélni. A csomagolás sem jelentett gondot, amíg csak kettesben voltunk... Aztán minél többen lettünk, egyre inkább azon kaptam magam, hogy a többnapos utazások előtt egyre idegesebb vagyok, egyre több időt kell szánnom a pakolásra, egyre kevésbé élvezem a készülődést. A helyzetet nem oldja meg, de némileg javítja, hogy egy ideje állandó listával dolgozom. Ezt pofoztam most kicsit használhatóbb formába, hogy nyomtatni lehessen. Nekem most legutóbbi, mindössze négynapos utazásunkkor nagy hasznomra volt a kinyomtatott lista. Legyen Nektek is!

Íme:

Pakolólista kisgyerekes családok számára




Néhány praktikus ötlet a AUTÓS utazáshoz való csomagoláshoz:

Mióta többen vagyunk, nem csomagolok mindenkinek külön nesszeszert, hanem előkapom a direkt erre a célra tartogatott tiszta papírdobozunkat (általában egy BabyLove-os pelenkacsomag doboza), és minden fontosat ide dobálok, amit a fürdőszobából vinnék. A tusfürdőket külön zacskóba csomagolom, baleseteket elkerülendő. Egészen apró tárgyakat, mint pl. körömcsipesz, fülpiszkálók egy külön kis tartóba rakom, így nem vesznek el a nagyobb dolgok között. 

Ugyanezt teszem a cipőkkel: van egy naaaagy textilzacskónk, amibe az épp aktuálisan használatos cipőket bedobálom. Tapasztalat, hogy a bőröndben sokkal több helyet elvesznek más, kifejezetten odavaló cuccoktól, így viszont minden cipő egyben van, megérkezéskor csak ki kell őket rakni a szálláson.

Játékok, könyvek: ugyanez: nem személyenként csomagolunk (igaz, kiválaszthatják maguk, és odahorhatják a kupacba). Kinevezünk egy hátizsákot vagy dobozt, és abba mehetnek a szórakozásra szánt eszközök. Társasokat gyakran veszünk ki a hatalmas térfogatú dobozaikból, s visszük valami kisebb tárolóban az apró darabokat. 

Gyógyszereket eleve úgy tárolom, hogy mindig van egy külön utazós dobozom, amit azért persze utazások előtt alaposan átnézek, kiegészítgetek. Azért jó, hogy mindig külön van, mert ha bármi miatt hirtelen rohanni kell, egy alapvető eszköztár állandóan van benne. Szavatosságokat természetesen rendszeresen ellenőrizni szükséges.

Ha az ellátásról magunknak kell gondoskodni, igyekszem egy vagy két ebédnyi ételt az utazás előtti napokban otthon lefőzni. Pl: töltött paprika, fasírt. Mindent az utolsó pillanatig hűtőben tárolunk, indulás előtt vesszük ki a hűtős kajákat és a hűtős gyógyszereket.

Indulás előtt az otthoni virágok kapnak még egy nagyobb adagot a nyakukba, 2-3 nap elteltével szomszédnéni locsol. Egy barátnőm azt csinálja, hogy egy teli vödör víz köré helyezi az összes szobanövényét, a vödörből minden növény földjébe pamutcsíkokat vezet, s állítja, hogy a vizet magukba szívva a növényei frissek maradnak, még ha egy hétre is utazik el. Még nem próbáltam, de elhiszem neki!

Indulás előtt alaposan átnézem az összes létező internetes időjárás előrejelzést. Ez alapján kb. belövöm, milyen idő lesz, és a ruhákat is így csomagolom. Például volt egy olyan nyaralásunk, ami alatt egész héten egyetlen felhő sem mutatkozott, és végig 40 fok körül mozgott a hőmérő higanyszála. Ez volt az a nyaralás, amire vittem ugyan meleg ruhákat mindenkinek, de külön bőröndben, amely bőrönd egész idő alatt érintetlen maradt, és eredeti állapotukban kerültek vissza a ruhák a szekrénybe. Jó volt, mert nem kellett félretologatni a meleg ruhákat, egyszerűen hozzá sem nyúltunk ahhoz a táskához. 

Most hirtelen ennyi ötlet jutott eszembe, de várom a Ti kiegészítéseiteket is, akár kommentben, vagy üzenetben.


2 megjegyzés:

  1. Egy Facebook-os hozzászólást másolok ide, hasznos lehet:

    En is hasonlo rendszerben pakolok. Ajanlom figyelmedbe a DM mintas hordtaskait, a nagy verzio idealis a cipoknek, illetve en telen ide szorom be a kabatokat, sapkakat, kestyuket, amiket a kocsiba beulve leveszunk, de rogton kell, ha kiszallunk. Ugyanilyen nagy DM-es szatyorba pakolom nyaron a strandolos cuccokat, ezeket a hazba/szallasra be sem visszuk, ha ugyis kocsival kell utana a strandra menni.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Barangló Anya! Most találtam meg az oldaladat, öröm olvasni, ez a pakolós cikk pedig kifejezetten nagy ssegítségemre volt! :) Mi is menősök-utazósok vagyunk a lehetőségeinkhez (szabadidőnkhöz) mérten, de a kiscsaládi módit még csak most tanulgatjuk hármasban (egyéves a pici). Én is állandó listával készülök, eddig pár naos kiruccanásaink voltak. Most mentünk el először egy hétre, ehhez találtam nagyon hasznosnak az exceledet, amit ha nem gond, ki is egészítettem. Hátha más is használ hasonlókat. Nagyon sok jó utat és elégedett olvasót kívánok (velem nyertél még egyet :)!

    VálaszTörlés