2014. június 19., csütörtök

Makó: Lombkorona sétány és Maros Kalandpark

Mit kezdjünk a még érvényes autópálya-matricánkkal? - tettük fel a kérdést magunknak egy héttel barátnőm Balaton-felvidéki esküvője után. Most kellene kihasználni, hogy mehetünk messzebbre is, ne akkor jusson eszünkbe egy távolabbi cél, amikor már lejárt a matrica... Szerencsére mindig szokott lenni a tarsolyomban néhány feltétlenül meglátogatandó hely, nem volt ez másként a pünkösdi hétvégén sem. Makó nagyon távoli célpontnak tűnt, de mikor beütöttük az útvonalkeresőbe, azt adta ki, hogy 2 óra néhány perc alatt megtehető az út az otthonunktól, hiszen végig autópálya visz. Nosza, rajta!

Miért megy egy öttagú, kisgyerekes család hatalmas lelkesedéssel éppen Makóra? Hát ezért:

Lombkorona sétány Makón

A Lombkorona sétányról hetekkel ezelőtt láttam fotókat a neten, mit mondjak, alig vártam az alkalmat, hogy személyesen is felkereshessük. Az egész sétány mindössze 190 m hosszú, de a sok leírás, és a néhány élményelem biztosítja, hogy többnek tűnjön. 

Kis térkép a sétány elején

Több úton is mehetsz...

Például ilyenen.

A szúnyogriasztó spray-t ne hagyjátok otthon, nekünk sikerült, megettek! Tériszonyosoknak mondom, hogy a lombkorona sétány úgy van kialakítva, hogy a rácsok alatt nincs takarás, lelátni a mélybe. Akit ez zavar, inkább lentről nézze a családtagok sétáját. 


Akit ez a látvány zavar, fel se menjen!

A tanösvény állomásai érdekesek, szép képekkel illusztráltak. A gyerekeknek nyilván zanzásított változatot olvastunk fel, meg inkább a képeket nézegettük. A Hagymateraszról látni a néhány méterrel odébb folyó Marost, másutt takarják az ártéri fák a vizet.

Többnyelvű táblák szép képekkel.

Látszik a Maros!

Visszatekintés.


Játszótér a magasból.

Az utolsó állomás tulajdonképpen egy nagy kombinált kilátó-csúszda, ahonnan ilyen a kilátás:



A kilátóra még felmentem, de a 200 Ft-ért igényelhető zsákos csúszást meghagytam a fiúknak: nagyon meredek a csúszda! 

A sétány vége.

Férjem csúszott először, hogy tesztelje: leviheti-e a fiúkat is. Mivel ez nem vizes csúszda, és a zsákban még gyorsabban csúszik az ember, kb. 3 mp. alatt tette meg a távot fentről le. Jó, lehet, hogy volt 5 mp. is. A zsák egyébként azért kell, mert a sebesség és a súrlódás szó szerint leégeti az ember kezéről, lábáról a bőrt, ha valahol hozzáér a csúszdához. A fiúk is lecsúsztak apukájukkal:

Íme a bizonyíték, hogy tényleg lejöttek...

...mindketten (kissé ijedt arccal, de a végén kacagva)!

Addig mi a kislányommal a néhány méterre lévő játszótéri játékokat próbálgattuk, meg fotóztuk a bátor ifjakat.

Mikor mindenki mindent kipróbált, amit akart, átsétáltunk a Maros Kalandparkba. Ez a létesítmény kb. 400-500 m-re helyezkedik el a Lombkorona sétánytól, tulajdonképpen a szabadstrand területén van az egész. 

A büfé odafent üzemel.

A büfé alatt elsétálva (itt minden ház emelve van az árvízveszély miatt) már látszanak is a fák között kifeszített különböző magasságú és nehézségű pályák. Vannak természetesen ingyenes elemek is. 

Ingyenes mászókák.

A háttérben a kicsik pályája is látszik.

A strand - bár beterveztük, és vittünk is mindent egy jó pancsoláshoz - jelenleg a magas vízállás miatt nem alkalmas arra, hogy kisgyerekek fürödjenek benne. Pedig nyáron - megkérdeztünk egy helyi dolgozót - alacsony vízállásnál klassz homokpad alakul ki, ahol állítólag nagyszerűen lehet homokozni, kisgyerekeket biztonságosan beengedni a sekély vízbe. Most sajnos ezt ki kellett hagynunk, nem csak a mélység, hanem a folyó erős sodrása miatt is. 

Magas ahhoz, hogy ovisok bemenjenek.

Mi viszont még így sem voltunk csalódottak, hiszen kifejezetten a Canopy miatt jöttünk. A Maros fölött kifeszített drótkötélpályán való áthaladás jó ideje izgatta a fantáziánkat. Minden készen állt, hogy kipróbáljuk, amiért érkeztünk! Bíztos? - kérdezte a férjem. Láttad, hogy milyen magas? Nem gondoltad meg magad? Nem! - válaszoltam. Sőt, én leszek az első! És így is volt. Mennék vissza, annyira szuper élmény! A gyerekek kétféleképpen mehetnek át:

Gyerekek vagy párban...

... vagy szülővel mehetnek át.

A mieink nagyon élvezték. Kislányom, aki két éves múlt, természetesen folyamatos, felváltott megőrzésünk mellett a partról nézte az eseményeket, neki már ez is épp elég kalandos élmény volt. :) 

És mit lehet még csinálni Makón, ha nem ment el minden időtök a fentiekkel? Kipróbálhatjátok az Hagymatikumot, sétálhattok egyet a város szívében, vagy vásárolhattok igazi helyi termelőtől igazi finom makói hagymát. Hogy mi mit csináltunk a nap hátralévő részében, egy következő bejegyzésben írom meg. 

Költségeink (autópálya matricánk már volt, benzinköltség szokásosan autófüggő): 

Lombkorona sétány
ingyenes
Csúszás a Nagycsúszdán
200 Ft/alkalom
Maros Kalandpark, strand
ingyenes belépés
Canopy-pálya
1000 Ft/2-szer oda-vissza, 1800 Ft/ tandemcsúszás kétszer oda-vissza.

3 megjegyzés:

  1. Máris megtetszett az ismertető alapján! 👍👍

    VálaszTörlés
  2. Mi tegnap voltunk, szuper volt minden. A lombkorona sétány, a csúszdázás és a kalandparkban is több dolgot is kipróbáltunk. Canopyt, Bringázást a Maros felett, stb. Nagyon jó kis program volt.

    VálaszTörlés
  3. Úgy örülök, hogy 7 évvel a bejegyzés születése után még mindig kiváló programlehetőség ez a helyszín! És köszönöm szépen a bejelentkezést. :)

    VálaszTörlés