2015. szeptember 16., szerda

Utazni készülünk. De hogyan?



Sokszor gondoltam már arra, hogy a Pakolólistámon kívül azt is meg kellene osztanom olvasóimmal, miként készülök fel egy-egy útra. 

  • Hogyan jutunk el olyan helyekre, amelyek nem ismertek, nincsenek az útikönyvben? 
  • Miként szerzek tudomást egy szép kilátópontról, egy kihagyhatatlanul szépséges erdőrészletről, vagy egy különleges épített érdekességről? 
  • Hogyan szelektálom a látnivalókat, ha sok van belőlük, de nekünk véges az időnk? 
  • Miként válogatom meg, hogy mit nézzünk meg a gyerekekkel és mit ne?

Sok újat azzal talán nem mondok, hogy időre van szükség a felkészüléshez. Erre elég néha egy este, fektetés után, de ha alaposabban szeretnék képben lenni, több estét kell rászánnom a dologra. 

Most tehát onnan indulok, hogy megvan a szállás, tudjuk, hogy pontosan hová megyünk, mennyi idő áll a rendelkezésünkre, hány éjszakát alszunk ott, mikor kell elhagynunk a szállást, és nagyjából az időjárás is kiszámítható. Tehát néhány nappal vagyunk az utazás előtt.

1. pont: használd a Google Földet! Kapcsold be a Panoramio szűrőt, és nézegess képeket arról a tájegységről, városról, ahová menni készültök. Így kapsz egy átfogó képet a területről.

Most épp Sopron belvárosát böngészem, nem véletlenül!

Panoramio: a Google Föld programban minél több kép van
egy látnivalóhoz (tehát minél hangsúlyosabb, jelentősebb),
annál nagyobb az ikon (kék négyzetek). Érdemes kattintgatni, nézegetni.

Merülj el a képekben, és jegyezd fel (lehetőleg írásban) azokat a helyszíneket, amelyeket szeretnél meglátogatni. Fejben pedig érdemes memorizálni a térképet. Én még mindig így élek, a GPS és a mobilnet korában is. Természetesen nem vagyok ezen eszközök ellen, de jobb, ha a fejünkben is van egy elnagyolt térkép a városról, tájról, ahová menni készülünk.

Használd a Google Föld 360 Cities szolgáltatását (piros négyzetecskék), és nézz körül a város egy érdekesebb pontján! Így megláthatod, hogyan helyezkednek el egymáshoz képest az épületek, a látnivalók, akkor is, ha soha nem voltál még ott.

Sopron Főtere a Kecsketemplommal, a Szentháromság szoborral
és előtérben a Patika Múzeummal

Ismerkedj meg a kis sárga fickóval (Street View), aki a Google Föld program alkalmazásában áll (jobb oldalt szokott ácsorogni), és utcaképeket segít Neked előhívni. Így megláthatod, hogy merre találhatóak a buszmegállók, megnézheted, egy-egy ház homlokzata hogy néz ki (pl. mikor előre tervezed, melyik étterembe viszed a családot, nem mindegy, hogy milyen könnyen találod meg az épületet, vagy egy eldugott kis múzeum hogy néz ki kívülről).

Sopron, Várkerületi buszmegálló, utcakép a kis sárga pasi segítségével előhívva

Használd a Vonalzót, azon belül az Útvonal beállítást, hogy le tudd mérni, milyen távol van pl. a szállásod a város belvárosától. Gyerekekkel útnak indulva nagyon nem mindegy, hogy 7-8 percet, vagy 30-35 percet kell gyalogolni az első látnivalóig!

Lemértem a Hotel Sopron és a Tűztorony távolságát: 540 m.
Tehát ez egy felnőttnek gyalog nincs 10 perc,
gyerekekkel azonban lehet, hogy 15 is van. :)

Miután feltérképezted a várost, ismerkedj meg a környékkel! Ebben is segítségedre tud lenni a Google Föld és a Panoramio, valamint az összes fent leírt szolgáltatás.

Soproni-hegység viszonylatai, települései. Érdekesebb
látnivalók nagyobb ikonokkal jelölve. Kattintgass, nézegess.
Aztán nézz körül a Fertő-tó irányában is.

A Google Föld segítségével kaptál egy átfogó képet a látnivalókról, nézzük meg, mit javasolnak nekünk a vérbeli helyiek, a Geoaching játék résztvevői!

2. pont: Használd a Geocaching.hu-t! Hogy mi is ez? Valójában egy játék, de én érdekes helyek felfedezésére használom. A kesserek, ahogy a magyar nyelvbe már át is szivárgott ennek az új szenvedélynek neve, "geoládákat" rejtenek el különleges látnivalók környékén, legyen az természeti csoda vagy egy kihagyhatatlan városi érdekesség. 

  • A hagyományos geoláda egy műanyag doboz, elrejtve valahol pl. az erdőben, megkeresését GPS-koordináták segítik. 
  • A multi geoláda egy több pontból álló séta vagy túra, jelszavai lehetnek akár városi emléktáblák megadott szavai, vagy különböző számokból álló kódok, melyek pl. kilátókat kötnek össze, stb.
  • A mikro geoláda egy pici doboz (pl. vitaminos doboz méret), amit olyan helyre rejtettek, ahová hagyományos geoláda nem fért volna el.

Közös bennük, hogy általában részletes leírást tartalmaz az adatlapjuk, mely bárki számára hozzáférhető. A jelszavakat kell megtalálni, és akinek sikerült, regisztráció után gyűjtheti a geoládáit az oldalon. Gyerekeknek: a kincskeresés örömét megédesíti, hogy egy-egy ládában apró meglepetések is lehetnek elrejtve. Elvenni ajándékot csak akkor szabad, ha Te is teszel bele valamit! 
A ládákat helyiek telepítik és tartják karban, tehát egészen biztosan helyi érdekességekhez kapsz útmutatást általuk. Mi sokszor meg sem keressük magát a ládát, csak elmegyünk oda, ahol van, mert nem véletlenül telepítette le a tulajdonosa. 

Ezen a képen az látszik, hogy rászűrtem a Nyugat-Magyarország térképen
a Győr-Moson-Sopron megyei geoládákra. Innen megyek tovább:
rákattintok az egyik soproni "négyzetre",
és megnézem, mik vannak még a közelben.

A soproni Sörházdombi-kilátó adatlapja.

Most, hogy ezt megnéztem (esetleg feljegyeztem magamnak, mint látnivaló), a "Közeli ládák" pontra kattintva megismerkedem a környék geocachinges látnivalóival:



Így lettem jóban - egyelőre távolról - a brennbergbányai kocsmatemplommal...

Az érdekesebb geoládák pontjait elmentem, esetleg ha szükségesnek látom, kinyomtatom az adatlapjukat. Így már komoly tudással "felszerelkezve" nézegetem meg alaposabban a térképet:

3. pont: legyen turistatérképed a környékről!
Ezen nincs mit magyarázni. Többször indultunk el térkép nélkül egy-egy útra, de az volt a tapasztalatunk, hogy nem lehet nélkülük boldogulni, már ha a természetben is szeretnél bolyongani a családdal. Jó hír, hogy az ismertebb útvonalak mentén lehet kapni. Tourinform Irodákban, kisközértben, helyi túraboltban, esetleg könyvesboltban lehet hozzájutni ezekhez a kincsekhez. Sok tájegység térképében kiegészítéseként a közeli nagyváros belvárosa is ábrázolva lett. 


4. pont: Merülj el a helyi turisztikai szakportálokban!
Sopronnal nagyon könnyű dolgom volt, mert egyenesen csodálatos a város turizmussal foglalkozó saját oldala. Egyszerűen minden látnivaló, fontos részlet és tényleg minden rajta van. Plusz még igényes, szép is. Átlátható, könnyen kezelhető felület. Érdemes elidőzni, szemezgetni, mazsolázni itt. Van külön gyerekekre összpontosító oldala: játszótereket, játszóházakat, állatsimogatókat gyűjtöttek itt össze. Ezek a turisztikai portálok nagyon sokat tudnak segíteni viszonylag rövid, lényegre törő leírásaikkal abban, hogy be tudd lőni: mi mennyi idő lehet körülbelül. Mennyi idő egy felnőttnek, mennyi idő a családnak? Érdemes alaposan átgondolni mindezt, mert csalódottságot hozhat magával, ha az ember túltervezi a hétvégéjét, és a fele program nem fér bele az időbe a gyerekek tempója miatt. 

Íme a soproni múzeumok listájának egy részlete!

Nem szabad kihagyni a környéken található parkerdő vagy Nemzeti Park saját honlapját sem, ahonnan szintén rengeteg információt meríthetünk.
Amennyiben étteremben, büfében, vagy bármilyen színvonalú vendéglátó egységben szeretnétek enni, a gyerekek érdekében fontos lehet utána nézni a nyitva tartásnak (szezonon kívül sok csárda, étterem bezár!) és a pontos elérhetőséget sem rossz ismerni.

5. pont: Ismerd meg a "megszűrt" látnivalókat részletesen! 
Nagyjából tudod már mi érdekel? Belőtted, hogy gyerekekkel mit lehet megnézni, és mi az, ami nekik már sok lenne? Keress rájuk a neten, nézd meg, hol találhatóak és milyen sorrendben érdemes őket felkeresni. Állíts össze ezek alapján napi útvonalterveket.

Például: beleszerettem a soproni Ligneum Látogatóközpont oldalába, de nem csak a honlapba, hanem már előre a látnivalóba is... ez a program jó időben, rossz időben egyaránt szerepelni fog a kihagyhatatlan programlistánkban. Ugye milyen szép ez a honlap? A FÁRÓL szól ez a kiállítás, mindezt interaktív módon, a gyerekek számára is érdekesen mutatja be, ráadásul stílszerűen a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara melletti épületben. Nagyon várom.

Sopron, Ligneum Látogatóközpont honlapjának egy részlete.

6. pont: Keresd elő a prospektusokat, amiket az Utazás Kiállításon gyűjtöttél!
Vagy ezek hiányában majd sétálj be a helyi Tourinform Irodába, és ott érdeklődj, gyűjtögess. Innen is meríthetsz ötleteket, ismerhetsz meg számodra új szolgáltatókat, éttermeket. Én pl. így hegykői túraútvonalakra és fertő-tavi sétahajózási lehetőségre bukkantam a környéken. Persze nem fog beleférni, de legalább mint opció ott van a fejemben.

7. pont: Nézd meg, milyen programok lesznek a városban/környéken akkor, amikor épp arra jártok!
Egyszer a Börzsönyben, Kemencén pont belefutottunk egy kisvasút napba, és lehet, hogy ezen a hétvégén Nagycenken is szerencsénk lesz a kisvasút ünnepéhez. :) Vannak koncertek, nyílt napok, ingyenes programlehetőségek minden városban, lehet, hogy épp aznap lesz valami, amikor Te jársz ott a családoddal? Készülj fel rá, nézz utána! Zavar a tömeg? Kerüld el, de ehhez utána kell járnod, mikor mi várható.

8. pont: Ismerd meg, hogy a szálláshelyen milyen beltéri szolgáltatások várnak. Rossz idő esetén aranyat érhet akár egy ping-pong asztal is! A Hotel Sopron pl. ezeket kínálja a családoknak:


A Hotel Sopron családbarát szolgáltatásai, amikre számíthatunk.

9. pont Na de mire való az útikönyv? Az nem kell?
De, én is használok útikönyvet. Indulás előtt el szoktam ballagni a közeli könyvtárba, ahol matuzsálemi korú példányok közül válogathatok. Minden alkalomra nem veszek új könyvet! Az újak egyébként is tele vannak reklámokkal, sok információ bizony még így is elavult, egyre kevesebb bennük az értékelhető tudásanyag (most a belföldi könyvekről beszélek). Szeretem a 70-es, 80-as, esetleg még a 90-es években kiadott könyveket, mert azokban még tudták a szerzők, hogy egy templomnak nem csak az építési évét kellene megemlíteni, hanem lehet róla metszeteket ábrázolni, részletesen bemutatni az érdekes történelmét. Ezeket az infókat megszűrve, az érdekességeket kicsipegetve OTT HELYBEN adom tovább a gyerekeknek, tényleg csak nagyon érintőlegesen, nehogy elvegyem a kedvüket. Inkább mesélek valamit néhány mondatban, ami megragadhatja őket. De ahhoz ugye, hogy a mese hiteles legyen, kell tudásanyag a háttérből, s erre nagyon jók ezek a régi, hátizsákból előkapható útikalauzok. 

10. pont: Hagyd magad meglepni! Számos alkalommal fordult elő, hogy a legjobb, legszebb élményünk meglepetésként talált ránk. Nem lehet mindig mindenre felkészülni. És ez így is van rendjén!

+ 1 javaslat, Barangoló Apa ötlete: vannak helyek, városok, látnivalók, ahol érdemes utánanézni a parkolásnak már indulás előtt, elkerülendő a büntetéseket. 

Van még ötleted? Te másként készülődsz? Írd meg kommentben, örülni fogok neki!

1 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon segít az egyszerű guglizás is. Rengetegen (hehehe kinek mondom) írnak élményeket, persze mindenkinek más az igénye, de a "kisgyerekkel Sopronban hová" típusú címszavak általában kiadnak egy csomó praktikus és érdekes információt.

    VálaszTörlés