2016. március 27., vasárnap

A Nyíregyházi Állatpark téli felfedezése


Sokat, sokszor hallottam már a nyíregyházi állatkertről. Mindig, minden fórumon csak jókat. Különlegeseket. Nem értettem, hogy mi lehet annyira egyedi egy állatkertben! Jártunk már nagyon sokszor a budapestiben, meglátogattuk a kibővített veszprémit, Miskolcon majd szétfagytunk egyszer, de nagy élmény volt. Szüleim régebben elvitték a gyerekeket a nyíregyháziba, és hosszan meséltek róla, hogy milyen fantasztikus volt! De ennek már van vagy két éve, a fiúk alig emlékeztek az élményre, mi pedig még sosem láttuk. Amúgy is aktuálissá vált egy előre tervezett egynapos, de hosszabb utazás, mert a számunkra még új autót, amit akkor egy hónapja használtunk, nem teszteltük még autópályán. Így hát nekiiramodtunk a téli szünetben, hogy megismerkedjünk a Sóstó Zoo-val. Röviden: a kocsi nagyon jól futott, az állatkert pedig tényleg különleges!!


Télen mentünk, hidegben, én ráadásul akkor kezdtem a kilencedik hónapot a negyedik gyermekünkkel. Biztos volt, hogy nagyon sokat pihenés nélkül nem tudok majd gyalogolni. Ez azonban nem jelentett problémát ebben az állatkertben! Nem csak hogy úton-útfélen meg lehet állni pihenni a kinti padokon, de a melegedő lehetőségek is folyamatosan "szembejöttek". És mindenhol le tudtam ülni pihegni, szusszanni egyet a melegben. 

Ilyen lehetőség például a Zöld Piramis. Ez a különös épület, mely valójában se nem zöld, se nem piramis, egy hatalmas, emeletes beltéri dzsungel! Itt találjátok az egyetlen nyitva tartó étkezési lehetőséget téli szezonban, a büfét, valamint a nagyon igényes WC-ket. Életemben először itt pisiltem úgy, hogy egy hal nézte (akvárium van minden WC mögött). :) A büfében lehet szerényen, büfé minőségben - hamburger, rántott sajt, stb -  ebédelni is, a beltéri asztalok száma azonban sajnos igen csekély, és ha nem figyelsz, a csöpögő pára a fejeden vagy az ebédeden landol. Melegben nyilván sokkal több az étkezési lehetőség az állatkert egész területén, de a téli hidegben csak ide lehetett behúzódni enni.
Cápák csodálása a Zöld Piramis pinceszintjén

A cápás alagút hasonlóan látványos, mint a Tropicariumban, s amint elindulsz felfelé a lépcsőkön, a Zöld Piramisban egyre melegebb és melegebb lesz. Mégis megéri végigjárni: láthatsz vízesést, innen lehet megfigyelni az afrikai elefántok belső kifutójának életét, és még ezernyi más érdekességet. Sajnos nem tudtam fotókat készíteni a komodói sárkányokról, mert éppen tisztogatták a helyüket, de ők is itt laknak.

Ennek az állatkertnek egy másik nagy különlegessége a sarkvidéki bemutatóhely. Itt pingvinekkel, fókákkal, jegesmedvékkel találkozhatsz, szezonban fókabemutatókat tartanak a külön erre a célra kialakított profi medencékben és lelátókon. 


Bonifác, a fókakölyök szereti a társaságot. Mi is nagyon szerettük őt!!

Oroszlánfóka pár "testközelből".

Szezonban itt zajlik a Fóka-show!

Nagy-nagy csoda volt számunkra még a szavanna kifutó, ahol függőfolyosó-szerűen lehet a zsiráfok fejmagasságában bemenni az állatok közé! Ilyet még soha, sehol nem láttam korábban, és nagyon tetszik az ötlet! Ugyanilyen módon oldották meg az Andok kifutó bemutatását is, melyet a tervek szerint a napokban adnak majd át - ezért is írom meg most ezt a cikket.

Magasságokból tekintünk le a Szavanna Kifutóra. 

Mire ezt olvasod, az Andok Kifutó lehet, hogy már meg is nyílt.

Az indiai elefántok házának emeletén, ahonnan kilátás nyílik a hatalmas állatok benti életére, látványos fotóbemutatót nézhetünk végig arról, miként érkeztek az elefántok Nyíregyházára, hogy születtek, mi a történetük.

A Viktória Házban sajnos nem fotóztunk, már igen-igen fáradtak voltunk, mire ide bementünk, pedig hihetetlen élmény volt élőben, közelről látni az ormányos hangyász különleges testfelépítését, és azt, hogy milyen jól kijön a kedves kis majmocskákkal, akikkel egy helyen lakik. Az egész Viktória Ház nagyon igényes a madárröpdével, az aligátor/krokodil bemutatóval, tigrisekkel, mindennel együtt! Szánjatok rá időt, minket már a biztonsági őr tessékelt ki: záróra...!

Az állatkert különlegességei még a fehér tigrisek, róluk sem készült fotó, nagyon hideg volt, igencsak fáztunk. Viszont fotóztam egy nagy térképet még el elején, íme:



Röviden összefoglalva: 
  • a nyíregyházi állatkert tele van különleges állatokkal
  • akik érdekes kifutókban/medencékben/bemutatóhelyeken laknak,
  • minden nagyon igényes és szép,
  • az állatkert folyamatosan fejlődik, mindig találhatsz újdonságot, állatbabát,
  • szép helyen fekszik: közelben a Sós-tó, a múzeumfalu és a város.

Tehát megtekintésre érdemes!! A belépő ára igen borsos egy családnak, de ha azt nézzük, mit kapunk érte, bizony, én azt mondom, megéri. (Családi jegy 2 felnőtt+3 gyermek 2016-ban: 10.600 Ft)

Szezonban pedig egyszer mi is visszamegyünk, hiszen sok mindenből kimaradtunk a téli látogatás miatt, és a környéket sem tudtuk felfedezni egyetlen rövid nap alatt.

A kilencedik hónapban ez a bejárat előtt található
alkotás megmelengette a szívemet!