2016. március 30., szerda

Miniversum - komplett kis világ Pest szívében



Lenyűgöző méretek. Nagy területen -  a Miniversum 700 nm-t foglal el a Krausz Palota gyönyörű épületének földszintjéből - apróságok, pici, mini látnivalók. Röviden így tudnám összefoglalni a Miniversum lényegét. Kétszer jártam itt, kétszer ámultam-bámultam órákig a részletgazdag kidolgozáson, a számomra befogadhatatlanul bonyolult vasúti rendszereken. Láthatsz itt fontos budapesti épületeket, tereket, vidéki látnivalókat, nagyvárosokat, aztán barangolhatsz burgenlandi tájakon és a végén német területeken. Mindenhol megy a vonat, néhol a kisvonat, sőt, van, ahol a közúti közlekedés is "igazi". Persze a közlekedésen kívül a különlegesen kidolgozott, azonnal felismerhető, tökéletes másolatú épületek is megállásra késztetik az embert, de feltétlen csodálatom mindenképpen a kis jeleneteké, az emberi fantázia végtelen termékeié. 

A városok ugyanis lakottak. A mini emberek teszik a dolgukat, futóversenyen vesznek részt, napoznak a tatai Öreg-tó partján, utaznak, tüntetnek, várost néznek, munkába mennek, és így tovább. Ünnepekhez igazodva néhány jelenet változhat, találhatsz rejtett poénokat és kedves meglepetéseket. A kiállítás interaktivitása miatt azon gyerekek számára sem unalmas, akik elsőre nem látják meg a terepasztalban a szépséget. Itt ugyanis lehet gombokat nyomogatni, járműveket elindítani, kis képernyőkről az adott tájegységről, látnivalóról tájékozódni. Az én gyerekeimnek az tetszett a legjobban, amikor meg kellett keresni, mi változik a terepen a gomb megnyomására. Pl. megvillan a távolban fotozkodó turista vakuja. De ezt észre kell venni, meg kell látni a gombnyomás pillanatában! Vannak "hangos" gombok, ezekkel például egy baromfi udvar hangjait idézheted meg, miközben látod is a mini állatokat. 

Életképek poénos helyzetekkel.
Szerencsére minket nem evett meg egy dinoszaurusz sem
Sopron belvárosában, a Várfal sétányon. :)
De a Miniversumban bármi lehetséges!

Hopp! Egy Milka tehén az alpesi lankákon!

Berendezett (!!) élelmiszerbolt.

A Miniversumot fanatikusok álmodták meg, tervezték és építették. Olyan emberek, akiknek az élete elképzelhetetlen lenne terepasztal nélkül. A szenvedélyüket, a tárgy iránti szeretetüket beletervezték, beleépítették, s azt gondolom, ettől olyan magával ragadó ez a kiállítótér. Kifelé menet lehet látni az irányítópultot, ahonnan az összes vonat mozgását figyelemmel követi a két ügyeletes munkatárs. Itt lehet kérdezni: szívesen, készségesen válaszolnak, hiszen olyan emberek ülnek ott, akiknek ez a téma a szerelmük, az életük. Lehet, hogy maguk is részt vettek az építésben (nyáron pl. egy "alapemberrel" sikerült beszélgetnem, sokat mesélt)! 

Irányítóhelyiség. "Kicsit" összetett a dolog...

Tavaly nyáron kiskamasz napközis táborozóimmal jártam itt először. Az volt a tapasztalatom, hogy a leginkább magába forduló, kifejezetten zárkózott leányzó is élvezte ezt a programot, nem győzött fotózni, és az édesanyja elmondása szerint odahaza aznap hosszasan mesélt az élményről, mivel minden apró részletet és vidám poént meg akart osztani a szüleivel!

Hova nézzek?

A téli szünetben nagypocakosan elhoztam a családomat. (Az ekkor készült képek sajnos megmagyarázhatatlan módon eltűntek.) Négyéves kislányomat bizony még emelgetnünk kellett, bár néhány részletet látott úgy is, ha felállt a direkt erre a célra épített lépcsőfokra, ami végigkíséri az egész terepasztalt. A mélyebben, bent fekvő látnivalókhoz, apró részletekhez fel kellett őt emelni, hat és nyolcéves fiaink azonban teljesen önállóan nézték végig, és nagyon tetszett nekik, legszívesebb maradtak volna (nap végén mentünk, utolsóként hagytuk el a terepet). Leülni csak a büfében tudtam - erre nagy szükségem volt, mert a várandósság végén nehezemre esett hosszabban állni. 

A büfé mögött kialakítottak egy fantasztikus kis játszóházat. Itt a gyerekek korosztályuknak megfelelően találhatnak építeni való pályaelemeket, maketteket. Mindent ki lehet próbálni, és ha tetszett, a boltban meg lehet vásárolni. A gyerekeim itt napokat el tudnának játszani, úgy kellett kiterelni őket. Téli látogatásunk különlegessége volt, hogy a Miniverumban 15 percenként beköszöntött néhány percre a Miniversum éjszaka. Ilyenkor tényleg éjszakai megvilágításban láttuk a városokat, nagyon különleges élmény!

A helyszín önmagában is gyönyörű!

Gyönyörű dombormű a bécsi Főpályaudvar mögött.

Nyári látogatásunk szépsége az volt, hogy e program után volt még egy kis időnk, így elsétáltunk a Bazilikához, felmentünk a kupolakilátóba, és lenéztünk Budapestre, mely makettként terült el a lábunk előtt. Méltó lezárása volt ez aznapi élményeinknek!

Kilátás a Bazilika kupolakilátójából!

A Miniversumba egy nagycsalád, azaz 2 felnőtt 3 gyermekkel 6.900 Ft-ért tud bemenni. 
A Bazilika kupolakilátója 500 ft-ért látogatható felnőtteknek, 300 Ft-ért diákoknak.