2016. december 31., szombat

Medves-vidéki tél 3. rész: Eresztvény kincsei


Nem tudtunk itthon turistatérképet vásárolni indulás előtt, de a helyiektől azt a tippet kaptuk, hogy menjünk el Eresztvénybe, ahogy a Novohrad-Nógrád Geopark központja található, itt egészen biztosan kapunk. Sajnos a klasszikus Carthographia kiadványt itt sem tudtuk megszerezni a környékről, de örülök, hogy eljutottunk ide, mert számos más kincsre bukkantunk.

Nagyon érdekes kagylónyomat!


Először is, itt van ez a szuper játszótér, ami várja a kiránduló gyerekeket!



A játszótér mögött pedig egy ilyen gyönyörű Geopark központot találtok:



Odabent nem csak imázsfilmeket láthattok a környékről és a geológiai csodákról, hanem tájékoztatást kaphattok a barangoláshoz, sok ingyenes és megvásárolható brossúra, ajándéktárgy közül közül válogathattok, láthatjátok Salgó Várának kicsinyített mását "eredeti" formájában.

Itt, a karácsonyfa árnyékában épp az egyik imázsfimet nézzük meg.

Megfogdoshattok egy rakás követ, ásványt, amiről érdekes előadásokat hallhattok, odafent a galérián mikroszkópos vizsgálatokat végezhettek, vagy csak lepihenhettek a babzsákok egyikében. 

Mi lehet ebben a gömb alakú kőben?

Kiváló hely a megpihenésre!
(Szülinapi bulit is lehet itt tartani.)

Mikroszkópos vizsgálat.

Vannak társasok, és a Medvesi Fotós Maraton legjobb képei közül láthattok kiállítást. De a legjobb, hogy kínálnak 1500 Ft-ért egy családi/csoportos programot, amit Kincskeresésnek neveztek el. Ez egy olyan túra, amin mi is végigmentünk, és csak ajánlani tudjuk!


Kincskeresés előtt: nyakban az iránytű, kézben az elemlámpa.
Háttérben Salgó Vára.

Kaptunk egy leírást, a gyerekek a nyakukba iránytűt és a kezükbe elemlámpát. Elindultunk, és azt tapasztaltuk, hogy teljesen egyértelmű volt minden, megtaláltuk az összes jelet a kb. 2 órás kincskeresés során. 

Haladunk a zúzmarával borított erdőben.

Pihenő az egyik állomáson.

Az erdőben elrejtett jeleket memorizálni kellett - a gyerekeinknek ez meglepően jól sikerült - és a kis kirándulásról visszatérve a Geopark központi épületében melegedve a emlékezetünkből előhúzva kellett a válaszokat megadni. Ezután megkaptuk, hogy mely (általunk megtalált) számokból áll össze az a négyjegyű kód, amivel ki lehet nyitni a házban található kincsesládát. Amiben persze volt kincs!!! A játék minden pillanatát élvezték a gyerekek! És mi is... gyönyörű helyeken jártunk, és a srácokat a gyaloglásban kifejezetten motiválta a viszonylag gyakran egymást követő "állomások" sora. 


Ez is egy állomás, de többet nem mondhatok...

Csodálatos ez a fa!!

Mikor említettük a központban dolgozóknak, hogy mennyire sikeresnek gondoljuk ezt a játékos felfedezést, jelezték, hogy 2017-re több új kincskereső játékot fognak kitalálni, beüzemelni, korosztályokra lebontva, sőt, lesz biciklis változat is! Lehet, hogy mire Ti eljuttok ide, már választhattok is a kincskereső útvonalak között.

A megérdemelt jutalom megkaparintása
előtti pillanat. Nagyon értékelem, hogy
nem édesség volt benne!!

Egy dolog maradt ki: a háztól kb 50 m-re elhelyezkedő madárlesbe nem ültünk be, mert a gyerekek már nagyon éhesek voltak, nem tettük próbára a türelmüket. Pedig állítólag tényleg igen gyakoriak itt a madárvendégek. Aki pedig még olvasna is a madarakról, tegyen egy kellemes sétát az út túloldalán található tó melletti, rövid madárbarát tanösvényen.  

Kérem, hogy ha valaki tudja, hogy a kis tó mellett álló étterem szezonban nyitva van-e, írja meg kommentben! Köszönöm! 

Olvass még a környékről:




2 megjegyzés:

  1. Szia! Ha a Fenyves Étteremre gondolsz, akkor az szezonban nyitva van, de ha jól emlékszem akkor is inkább csak hétvégén. :)

    VálaszTörlés