2017. augusztus 23., szerda

Nyíregyházán nyaraltunk - Fürdők


A benti babapancsoló egy részlete. Fotó: www.sostort.hu
Mikor megterveztük a nyíregyházi nyaralást, alapjában véve minden látnivaló és programlehetőség közül talán a fürdőkre voltunk leginkább kíváncsiak. Vajon valóban sós-e a Sóstó és egyáltalán milyen a homokos partot kínáló Tófürdő? Mit tud nyújtani a mellé épült élményfürdő, és megfelel-e családunk minden tagjának medencéivel, élményelemeivel? Tudunk-e Nyíregyházán eltölteni ezekre alapozva egy felhőtlen nyaralást? 


Elárulom: tudtunk, sikerült, minden adott volt.

Még itthon igyekeztem tájékozódni a fürdők felől, és megmondom őszintén, hogy első blikkre nehéz átlátni, hogy is van ez Nyíregyházán. Valószínűleg régebben a Parkfürdő és az Élményfürdő nem volt egybenyitva, ezért a honlapon még mindig külön címként szerepelnek. De ha az árakat, nyitvatartást, belépő kapukat megnézed, láthatod, hogy ez a kettő ma, 2017-ben mégis egyetlen hatalmas területen elhelyezkedő strand és élményfürdő, de nagyon fontos: nem azonos a Tófürdővel. Tehát ha megveszed a horribilis belépőt, egésznapos medencés-csúszdás elfoglaltságot biztosítasz a család apraja-nagyjának, viszont nem fürödhetsz a Sóstóban, mert az egy másik strand! Jó ezekkel tisztában lenni.

Megint másik intézmény a Fürdőház (műemlék épület a Víztoronyhoz közel), a Júlia Fürdő mindezekkel egy honlapon való szerepeltetése pedig már tényleg teljesen megtévesztő azok számára, akik nem ismerősek a környéken, ugyanis ez utóbbi Nyíregyházán van (a városban), nem Sóstón! 

Nos, most, hogy letisztáztuk, mi hol van, rátérek arra, hogy mi milyen tapasztalatokat gyűjtöttünk ezeken a helyeken.

Tófürdő

Sóstón a valódi, tényleg sós (!) tavat kettészeli egy gát: itt lehet futni, biciklizni, sétálni. A tó egyik része csónakázásra, másik része fürdésre alkalmas. Utóbbit sajnos csak a strand területén szabad, így meg kell venni a viszonylag borsos árú belépőt. Mi egységes délutáni jeggyel mentünk be egyik nap, ami 2017-ben nem nyíregyházi lakosok számára 1300 Ft/fő volt. Szép, ápolt strandot találtunk, sok-sok zöld területtel: 



Homokos part, és egy becsapós csúszda... gyors és dob egyet a végén!

Vannak medencék is, nem túl bizalomgerjesztő vízszínnel.

Gyerekmedence, sok benne ülő felnőttel :(.

Sportpályák, büfék.

Szép játszótér (a kerítés mögött már a csónakázótó vize látható).

Aquarius Élményfürdő és Parkfürdő

Ha a Tófürdőbe drágálltátok a belépőt, akkor itt még jobban megbotránkoztok :)! Viszont cserébe tényleg egész nap, akár nyitástól zárásig megunhatatlan élményekkel gazdagodtok. Szóval én azt mondom, egyszer-kétszer megéri kifizetni. Sajnos bentről, a belső fürdőről nem sikerült saját képeket készítenünk, hiszen 4 izgő-mozgó gyerekkel a csúszós kövezeten két csúszdázás és egy hullámfürdőzés között - miközben a legkisebb nyíg, hogy a neki való kiscsúszdán akar lecsúszni - képtelen voltam még a mobilt/fényképezőt is a kezemben tartani. 

Szigorúan ellenőrzött felnőttek: azonnal kisípolnak, ha megpróbálsz ebben a
medencében leülni. És ez nagyon helyes! (A szélén lehet.)

Egy nyugis, délutánra árnyékos hely közel a gyerekeknek szánt attrakciókhoz.

A "Hogyan tüntessünk el egy ronda gépházat?" pályázat nyertese.

Családi élménymedence - hatalmas és van mély, kevésbé mély része is.

Úszóknak, csak úszóknak!

Gyógyvizes medencék, itt nyugi van.

Óriáscsúszdák nagyobbaknak. 

A nagy belső épületnek van gyógyvizes és élményrésze egyaránt.
Tehát az intézmény ezáltal négyévszakos! Kép: www.sostort.hu

A benti gyerekrész minden igényt kielégít, úgy gondolom. Kép: www.sostort.hu
A hullámmedence - nagyon erős hullámokat vet - és mögötte jól látszanak a
benti kisebb óriáscsúszdák is, a kék és a zöld a legnagyobb, leghosszabb.
Kép: www.kirandulastippek.hu

Összességében tehát azt mondom, egy pillanatig sem bántuk megy, hogy Nyíregyházát választottuk idei nyaralásunk célpontjának. Nem a Balaton, nem a tengerpart, de számos érdekes dolog várja a családokat, egyszer megéri kipróbálni!

1 megjegyzés: