2019. március 21., csütörtök

Agroverzum - Ahol a tudomány érdekes!


Ha olvasod ezt a nevet: a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja, nem egy kisgyerekes program ugrik be elsőre, igaz? Mégis azt hallottam barátnőm párjától, aki itt lett múzeumpedagógus, hogy igazi családbarát programhelyszínt készítenek elő Martonvásáron, a kastély parkjában. Tudományos élményközpont nyílt néhány nappal ezelőtt, s még a hivatalos megnyitó előtt, de már egy nyitvatartási napon sikerült eljutnunk ide. Nagy várakozással indultunk neki nemzeti ünnepünkön, hogy a frissen átadott Agroverzumot megismerjük, leteszteljük, tudósítsunk róla. 




Mivel a napunk fő programjának ígérkezett az Agroverzum, itt kezdtünk. (Mindig így tervezzük barangoló napjainkat, ha sikerül egész napra elszakadnunk: a fő-fő látnivalót délelőttre irányozzuk elő. Ilyenkor még frissek az agyacskák, jobban le lehet kötni a gyerekeket, több a türelem és az energia mindenkiben.)

A főbejárat a Brunszvik-kertből nyílik.

Ahogy előző, összefoglaló cikkemben említettem, a kastély parkolója a korábbinál jóval nagyobb lett, ami igazán örvendetes fejlesztés. Jó időben tudományos élményközpont nélkül is problémás volt a környéken a parkolás, oly népszerű a híresen szép kastélykert. Nyitás után nem sokkal gördültünk be a parkolóba, ami ekkor még majdnem teljesen üresen állt. 




A babakocsit kényelmes, akadálymentes sétányon toltam el a főbejáratig. A látogatóközpont egy, a kastély stílusában épült neogót épületnek a felújításából és egy teljesen modern hozzáépítés házasításából született, igazi 21. századi műremek. 

Régi és új stílusos találkozása.

Modern fogadótér

Tágas, világos fogadótér, önkiszolgáló ruhatár, igényes, kulturált mosdók és egy hívogató kávézó-büfé várják a betérőt. (A mozgássérült mosdóban lesz pelenkázó, ez a bútor ott jártunkkor még nem érkezett meg.) Többféle jegykombinációval lehet belépni, a kastélypark látogatása csak a  martonvásári lakosok számára ingyenes, mindenki másnak fizetni kell sajnos. 


Igen, ezek itt a levegőben...

... tényleg óriás pattogatott kukorica szemek!

A recepciósok javaslatára az emeleten kezdtük a kiállítás bejárását, ahová lifttel és lépcsőn is fel lehet menni. Már az első teremben érdekesebbnél érdekesebb olvasnivalók, kipróbálandó kütyük és megnézendő videók kötötték le a figyelmünket, de így volt ez végig, az összes helyiségben.

Türelmes szaksegítség a kütyühasználathoz.

Az üvegházhatás és a LEGO.

Vannak klasszikusok is.

Beltéri mezítlábas ösvényke.

Túrj bele a homokba, mit találsz? 

A legkisebb is talált magának érdekes kihúzogatni
-valókat.

Ahol te laksz, ott milyen a talaj? - Interaktív térkép!

Erőpróba a talajtömörítés magyarázatánál.

A látogatóközpont egyszerre szeretné bemutatni az MTA ATK Mezőgazdasági Intézetének tudományos munkáját közérthető nyelven, valamint vágyat ébreszteni a leendő kutatók lelkében e speciális természettudományos téma iránt. Ezen kívül egy kicsit múzeum, egy kicsit tudományos játszóház, de lesznek itt pályaorientációs képzések, laborbemutatók, szakmai és tematikus előadások, tudományos vásárok, tehát minden, ami kapcsolódik a mezőgazdasági kutatómunkához.

Amíg egyikünk elmerült a virtuális valóságban, mint méhecske, a többiek
nézték a monitoron, merre jár.

Óriás krumplibogár és petéi.

Nagy katica-memori.

Társasozzunk!

Videó a hétköznapi baktériumokról. Hüledeztem rendesen...!

Az emeleti termek felfedezése után a földszinti részen már csak egy kicsi terület bejárható, de az igazán érdekes és látványos.

Itt aztán lehet élménypedagógiai foglalkozásokat tartani!


Képpárok érdekes infókkal a színek alatt.

A búza feldolgozásáról érdekesen is lehet tanulni.

Klasszikus múzeumi tárolók is helyet kaptak, de csak módjával.

Babasarok, délelőtt benapozva.

Látogatásunk végén az Agrobárban pihentünk meg.
(A poharak saját hátizsákból kerültek elő, megengedték.)

Finomságok egy épp induló büfében.

Kínálat.

Családi hétvégéken a Foglalkoztató is kitárja kapuit, amit mi sajnos ezúttal nem láthattunk. 

Részletekről, aktualitásokról tájékozódjatok az Agroverzum saját honlapjáról!


És engedjétek meg, hogy zárásként a szerintem legfontosabb információs táblát megosszam Veletek. Hogy miért is kell csemetéinknek megmutatni az Agroverzumot? Hogy miért fontos Magyarországon a mezőgazdaság és a vele kapcsolatos tudományos munka komolyan vétele? 




Azt a 3.7 %-ot kellene feltornászni valahogy egy sokkal nagyobb számra. Gyermekeink, unokáink jövőjének érdekében!

1 megjegyzés:

  1. NAgyon köszi, már amúgy is terveztem az oda látogatást, de akkor megerősítettél benne. Eddig csak a téli szűkebb délutáni nyitvatartás volt az akadály... de majd most.

    VálaszTörlés