2020. január 9., csütörtök

Sünispotály és hasznos új infók a Holnemvolt Várból


2019 év elején jártunk a Holnemvolt Várban, arról részletesen ebben a bejegyzésben írtam.

Azóta - mint néhány napja kiderült számunkra - több dolog is megváltozott a Várban. Sajnos, nem feltétlenül az előnyére...




A téli szünet utolsó hétköznapján, január 3-án, amint férjem még hosszú, boldog, kivételesen három hetes (!!!) szabadságának utolsó napjait töltögette, gondoltuk, elmegyünk a Holnemvolt Parkba. A gyerekeknek ígértük a kisföldalattizást, a Palotát, a Cápasulit, és ezúttal arra is volt gondunk, hogy jusson időnk a Sünispotályba betérni. 

Az első sokk a pénztárnál ért minket. Nem gondoltuk, hogy a 11 hónapja kelt bejegyzésünk után akkora változások lesznek a belépéskor, hogy meg kelljen nézni miatta a honlapot, így nem készültünk előre árakkal... ez nagy hiba volt. Pénztáros hölgy kinézett, megkérdezte, a kicsi elmúlt-e két éves, mondtuk, igen, épp karácsonykor, majd közölte, hogy jó, akkor 16.000 Ft lesz. 
- Hogy mennyi???? Tessék mondani, rosszul hallottuk? Tavaly 5000 Ft-ért léptünk be. Mi nem akarunk az Állatkertbe menni, kérünk szépen jegyet csak a Holnemvolt Várba. 
- Az nincs. 
- Hogyhogy nincs? 
- Megszüntették. 
Ó.... hogy az a........ és akkor most képzeljetek ide nyomdafestéket nem tűrő gondolatokat. 
A helyzet tehát: ott állunk besózott, várakozó, izgatott gyerekekkel 11 óra magasságában a bejárat előtt. Ebéd nincs otthon, mert a Kisgömböc Vendéglőben akartunk ebédmenüt enni. A srácok már mennének befelé, mindenki toporog, jég hideg van, és nekünk ki kell perkálnunk a tavalyi árhoz képest egy több mint háromszoros összeget!!! Ááááááááááá.... nem volt visszaút, kifizettük, és bementünk, de meg kell mondjam, ez hatalmas csalódás volt.

Na nem baj, gondoltuk, lépjünk túl ezen, akkor átmegyünk majd az Állatkertbe is, bár nem terveztük, és az is igaz, hogy kevés időnk lesz rá. Lássuk a Palotát, a gyerekek úgyis ezt várják a legjobban.

2020, Hetedhét Palota
Már nincs zsetonos beléptetési rendszer. Aki belép a parkba, mehet a Palotába "ingyen". Az időkorlátot is eltörölték, ami jó döntés volt szerintem. A  szekrények továbbra is 100 Ft-osokkal működnek!! Kaptunk órát, a gyerekek regisztráltak a lenti monitiroknál. A nagyfiúk az emelt szintű kalandokra szerettek volna menni, a kislányom és az ovis kisfiam a kezdő kaladokra.

Időmérős futóverseny Vuk lakosztályában

Mekk Elek háza még mindig nagyon jól néz ki!

Röpde, szálldogáló madárkákkal

Interaktív homokzó...

... ahol a térkép színjelöléseit is meg lehet
tanulni, könnyedén.

 És akkor jöttek az újabb csalódások...

- Anyu, ez nem működik!
- Apu, ez sem jó!!
- Nem érzékeli a jó válaszomat!
- Nem jól mutatja a gyűjtött pontomat!
- Innen hiányzik az állat. 




A Doktor Bubó teremben van egy monitor, ahol tavaly állatokat "műtöttünk". Sajnos ez is meghibásodott. Beindul, majd nem engedi a gyerekeket játszani, viszont az első hibás kör után éktelen sípolásba kezd, ami az egész emeleten hallatszik... jaaajjj. És újra, és újra, mert persze minden család megpróbálja.

Az érzékelők nagyon sok helyen teljesen használhatatlanok. Pedig ezekre épül az egész akadálypálya rendszer, a pontgyűjtés!! Ez - véleményem szerint - megengedhetetlen! Ráadásul ekkora összegért....

Méretkülönbség. :)

A játszóházban idei tapasztalataink alapján a 4-12 éves gyerekeink jól elvoltak, de a kis 2 éves nem igazán találta a helyét. 



Nagyon pozitív viszont, hogy a 100 Ft-os szekrényekben biztonságban tudva cuccainkat a gyerekekkel úgy tudtunk átmenni a Kisgömböc étterembe, hogy nem kellett újra felöltöznünk, majd levetkőznünk, hanem épületen belül maradhattunk. A mosdók szép tiszták, rendezettek. Etetőszék volt, ha jól láttam legalább három darab. Érdemes legkésőbb fél egykor nekiállni az ebédnek, mert utána nagy sor várható.

A Cápasuliban öröm volt látni, hogy cseperednek a cápák és a ráják! Nyilván nem ismerjük őket név szerint, de tavaly bizony még mindegyikük gyerekméretben úszkált, idén viszont már láttunk határozottan félelmetes nagyságú cápát. Ők lesznek majd a Biodóm óriás akváriumának első felnőtt lakói. 

A tavaly mellőzött Sünispotályt idén mindenképpen szerettük volna meglátogatni. Nos, nem véletlenül kapta a SÜNispotály nevet. Süniből tényleg felfoghatatlan mennyiségű példány gyógyul vagy melegszik ezen a helyen. Téli szálláshely és gyógyszanatórium az állatkerti állatkórház a szúrós kis emlősöknek. Természetesen más állat is gyógyul itt, láttunk kis és nagy madarakat, apró emlősöket, rágcsálókat. 

Oktatófilmet nézünk a Sünispotály munkájáról. A lépcső melletti leválasztott
térben szintén sünik laknak.

Gyógyuló sünikék!

A tetőtérben a felelős állattartás szabályaival ismerkedhetünk. Frakk birodalma, azaz Irma néni és Károly bácsi lakása nyújt ehhez mutatós hátteret. Mindenképpen ajánlom olyan családoknak, akik már befogadtak állatot, vagy esetleg befogadásra készülnek! Nagyon hasznos, és informatív kiállítás. Külön kiemelném a szép, nagy kalitkában lakó, láthatóan boldog papagáj párt a "nappaliban". Őbennük hosszan gyönyörködtem. 

Irma néni és Károly bácsi otthona, a felelős állattartás kiállítás helyszíne.

Ők nagyon elvoltak egymással.

Mindezek után a -1 fokban kimentünk dideregni egy kört a Tündér Ilona játszótérre, majd az Állatkert fő játszóterére. A Varázshegybe 15.25-kor tértünk be melegedni, amikor is a bejáratnál közölték, öt perc múlva bezár. Kiváló. 15.30-kor bezárt az összes beltéri látnivaló. Juhéjj. Így maradt a kinti didergés 16.00-ig, amikor is télen bezár az Állatkert... 

Álljunk egy lábon, mint a flamingók!
Hátha kevésbé fázunk majd! (Nem.)

Hogy megérte-e ezért a nem teljesen 5 óráért 16.000 Ft-ot kiadni belépéskor - döntsétek el Ti, és  aztán gondoljátok át ennek alapján, mentek-e vagy sem. Azt, amire mi készültünk, hogy játszunk és eszük, majd megint játszunk egyet a Holnemvolt Várban egy szép téli délután, sajnos csak a teljes állatkerti belépő kifizetésével tehetitek meg 2020-ban. 



3 megjegyzés:

  1. Kedves Orsi! Először is köszönöm a bejegyzést, igen hasznosnak vélem! Nem csodálom, hogy "sokkolt" a háromszoros belépőár, amihez arcpirító módon még a játékelemek jó része sem működött...Sajnos, manapság én is egyre gyakrabban találkozok hasonlóan lehúzós helyekkel, de ezt akkor legalább elkerüljük...Szóval köszönöm még egyszer!:)

    VálaszTörlés
  2. Szia, megdöbbenve olvastam a bejegyzést... sajnálom, hogy így jártatok, és egyben köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmünket.
    Ez ebben a formában elég kiszúrás, mert még ha meg is veszed ezt a brutáldrága jegyet, arra, hogy kiélvezzék a gyerekek a holnemvolt várat és még az állatkertet is, arra nincs idő. pláne télen. Télen mondjuk eleve olcsóbban kéne a jegyet adni, sztem, mert a fele állatot nem is lehet látni...
    Szerintem lehet megérne egy hivatalos panasztételt a dolog, mert ez így eléggé nem családbarát.
    Üdv

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Azért szeretném leszögezni, hogy ÖSZESSÉGÉBEN még mindig pozitív a véleményem a Holnemvoltról. Voltak igen csalódások, de sok olyan látnivaló van ezen a helyen, ami az egész városban sehol nincs. Remélem, hogy az illetékesekhez is eljut ez a bejegyzés, és látják majd: hiba volt az állatkerttel való teljes összevonás, valamint hiba nem karban tartani a korábban jól működő rendszert.

    VálaszTörlés