2021. július 16., péntek

Gyula, az élményváros - csak győzzük habzsolni!

Békés nyaralás Békésben 4. rész

A Viharsarok szélén, az országhatárhoz simulva fekszik Gyula, egy város, ami itt az Alföld csücskében meglepően sok élményt tartogat. Meglepően sokat. Gyula városa kiemelkedik a környék látnivalói közül. Könnyű neki: van világhíres gyógyvize és szép strandja, középkori vára, csodálatosan felújított kastélya, díjnyertes kiállítási anyaggal. Mindenemellett rendszeresen megnyerik a Virágos Magyarország díjakat látványos beültetéseikkel, virágkompozícióikkal. A sétálóutca, a finomságok, az Élővíz-csatorna, a hidacskák, a szökőkutak, a szép kertvárosi utcák mind-mind biztosítják, hogy a turista jól érezze magát ebben a városban. 

Ha Gyulára tervezel utazni, és még nem jártál itt, minimum 4 napot szánj az itt létre. Különösen, ha kisgyerekekkel vagy. Nem lesz elég egy rövid hétvége - ennyi csak belekóstolásra elegendő a város hangulatába, de mindent nem fogtok látni, ez biztos. Az élmények úgy kínálgatják itt magukat, lépésről lépésre, hogy feldolgozni, befogadni is nehéz. Időhiány miatt egyetlen hosszú bejegyzésbe fogom sűríteni a Gyulán tapasztalt élményeket, de tudnék írni róla legalább négyet... 

Rövidítek tehát. A látnivalókhoz néhány gondolatot fűzök, lesznek bőven képek, és ajánlat arról, hogy mennyire "kötelező" a program. Időmegjelölésnél az alaposabb bejárásra szánt időt jelölöm meg. (Mindenen végig lehet rohanni 10 perc alatt, de minek.)

Gyulai Vár - kötelező látnivaló

Ajánlom, hogy menjetek a garantált vezetés időpontra, mert sokkal átélhetőbb élményt kap a család, ha János bácsi (minket ő vitt körbe) mesél a "Gyulai vészről", a hős katonákról, akik 2 hónapig kitartottak, de szegények történetét nem írta meg a várkapitány híres dédunokája, mint Szigetváron. Így sokan nem is tudják, hogy az eset megtörtént. 

Megérkeztünk. Kassza: a kör alaprajzú bástyában.

A Várban komoly kiállítási anyag és érdekes, interaktív tárlat várja a gyerekeket, felnőtteket. A Várszínház előadásai már zajlanak, a színpad és a nézőtér bejárható nyáron, nagyon érdekes élmény. :)

János bácsi érdekesen mesélt!
Háttérben egy rekonsturált cserépkályha.

A "Gyulai vész" bemutatása mesélővel, akciókkal, fényjátékkal.
Fantasztikus technológia!

Várszínház

Körbejárható várfal és torony

Itt nagyon kell figyelni a gyerekekre. (Kiférnek a lőréseken)

Rászánandó idő: kb. 1.5-2 óra mindenestül - nem azonos napon a kastéllyal

 

Almásy-kastély kiállítása vezetéssel - kötelező látnivaló

Ez a kiállítás véleményem szerint ma Magyarország egyik legjobb tárlata. Sokat láttam, sok helyen jártam, nagy múzeumrajongó vagyok - higgyetek nekem. A legjobbak közül való. Kötelező azoknak, akik szeretik, szerették nézni a Downton Abbey c. sorozatot (ha még nem ismered, keress rá, próbálj belenézni). Itt is vezetett tárlatbejáráson voltunk (garantált időpontokra kell menni), a fiatal hölgy rendkívül érdekes tudnivalókat tett hozzá a gazdag múzeumi anyaghoz. S mindez 21. századi köntösben, modern felfogásban tálalva, igazi kuriózum. Komolyan mondom, hogy még a gyerekek is látványosan élvezték az egészet. 

Wenckheim-Almásy-kastély: a méltó módon őrzött,
kézzelfogható történelem maga.


Róluk (is) szól a kiállítás: egy grófi kastély háttéremberei. 
Akik nélkül megállt volna az élet.

Kihúzható, betolható meglepetések itt-ott.

Receptek, minden interaktív módon közelebb hozva a mai 
fiatalsághoz.

Hogyan öltözködött a Wenckheim család? Kislányunk kipróbálta!

Táncrendek, illemtant nem ártott tudni hozzá.

Tudnál-e helyesen teríteni?

A gyerekek kipróbálhatták azt is, milyen játékaik voltak a gróf gyermekeinek. Pl. árnyjáték.


A toronyba nem jutottunk fel, pedig a belépőnk oda is szólt. A gyerekek nagyon kifáradtak és a 38 fokos melegben kész csoda volt, hogy a kiállítást végig tudtuk nézni. (Igaz, bent hűtött a tér.)

Rászánandó idő: min. 3 óra - nem azonos napon a várral


Várfürdő - kötelezően kipróbálandó élmény télen-nyáron 

Igen, télen-nyáron, mivel a fedett részekben is sok az élményelem. Sőt, a nagycsúszdák ott vannak igazán. Azért kint sem unatkoztunk. Rossz hírem, hogy nem fotóztam a fürdőben, így saját képekkel nem tudok szolgálni. A kinti wc higiéniájával kapcsolatban nem voltam maximálisan elégedett - erre nagyon háklis vagyok. Bent rendben volt. A kinti gyerekmedencében őrületes erővel csap ki a víz - ennek okán nincs gyerek, aki felmegy a lépcsőkre és lecsúszik a csúszdán - érdemes lenne a víz erejét csökkenteni. A fürdő az Élővíz-csatorna partján fekszik, NINCS kerítés a parton (!!!!), elkóborlásra hajlamos gyerekekre fokozottan ügyeljetek. Az egyik kajáldában találtunk rendes menüt, éljen, éljen! Elegem van abból, hogy strandon csak lángos, hot-dog, hekk és társai jöhetnek szóba. Megfizethető ebédmenüt minden strandra! Köszönöm, hogy itt van!

A Várfürdő egyik hátsó bejárata: egy híd.

Térkép a medencékről.


Rászánandó idő: meleg időjárás, klasszikus strandolás esetén egész nap, nem nyáron: fél nap


TájVízHáz - erősen ajánlott látnivaló

Erről a kiállításról egy az egyben az esztergomi Duna Múzeum régi, felújítás előtti tárlata jutott az eszembe. Ez is "vízügyes" kiállítás, nagyon sok a jó ötlet, a vicces elem. Itt is van óriástérkép a földön, ahol az ember megértheti, hogyan is folynak a Körösök Erdélyből hazánkba, és hogyan lesz először a Fekete- és a Fehér-Körösböl Kettős-Körös, majd a Sebes-Körös becsatlakozásával Hármas-Körös. A szabályozásokról, a békésszentandrási duzzasztóműről is vannak videók. Maga az épület egy régi fürdőház, ezért kihagyhatatlan volt erről is bemutatót berendezni az egyik teremben. 



Léghajóval "felrepültünk" a magasba!

Nézzük a tájat.

Óriástérkép és videók a Körösökről.

Játék azoknak, akik megunták a kiállítást. :) 

Rászánandó idő: kb. 50 perc-1 óra


Sétálóutca, fagyizók - kötelező látnivaló, Bringóhintózás - ajánlott program

A kettő összevonható: bringóhintóval is bejárható a belvárosi korzó. Persze tekerve nehezebb fagyizni... mi végül ezt nem, csak a sétát és a fagyit próbáltuk ki. A Százéves Cukrászda felújítás alatt van, mi a Kézműves Cukrászdában nyaltuk el a finom fagyit.



Egy ötlet: így is bejárható Gyula. Kincses rejtvényjáték!
gyulakultura.hu
(Nem próbáltuk.)

Séta Gyulán: víz, sok víz.





Rászánandó idő: levezetésként bármennyi egy-egy komolyabb program után.


Nádi Boldogasszony templom - ajánlott

Bár katolikusok vagyunk, nem tudtam korábban, hogy létezik ez a kifejezés: Nádi Boldogasszony. A Szűzanya eme különleges megnevezése egy középkori legendára vezethető vissza, amikor a Gyulát körülvevő nádtengerben elveszett egy kisfiú, s úgy talált haza, hogy egy kedves, fénylő hölgy mutatta neki az utat. Nem lehetett más ez a csoda, mint maga Szűz Mária! Tiszteletére templomot is emeltek. A templomban jobb oldalt elöl Boldog Apor Vilmos ereklye látható.

Nádi Boldogasszony későbarokk-klasszicista
templom Gyula belvárosában.

Templombelső. A mise végén az atya elmondta,
mennyire örül a sok gyermeknek! Itt mindenki
nagyon család- és gyermekbarát.

Nádi Boldogasszony

Boldog Apor Vilmos ereklye

Rászánandó idő: mise 1 óra, látogatás: 10 perc


Géza Konyhája étterem az Élővíz-csatorna partján - erősen ajánlott étkezési lehetőség

Kevés ennél hangulatosabb helyen ettünk eddigi életünk során. Mutatom:

Igen, az ott egy kék kenu a háttérben. Vízpart a javából!

Bármikor visszamennék egy szép nyári napon.

A színvonal gondolom más évszakban is hasonló.
Próbáljátok ki!


Élővíz-csatorna partja, árnyékolt terasz, kellemes, langyos szellő, meleg nyári nap, finom pizza, végtelenül kedves kiszolgálás, SZÉP-kártyás fizetési lehetőség (Gyulán majdnem mindenhol egyébként). 


Strandolás Szanazugban a Kettős-Körösben - erősen ajánlott

Itt folyik össze a Fekete- és a Fehér-Körös. Gyulai oldal: fizetős strand, nincs öltöző, wc. Van viszont büfé. Dobozi oldal (kerülő vagy komp): ingyenes szabadstrand, van öltözőfülke, wc-t nem tudom. Mostani eszemmel gyalog átkompoznék, de ott jártunkkor sajnos kifizettük a belépőt a gyulai oldalon lévő strandon (családunknak 3500 Ft). Hangulatos fürdési lehetőség, kicsit iszapos strandszakasz, liba- és vagy kacsakakikkal (Fertő-tó, Ruszt jutott eszembe) és vízibicikli-bérlési lehetőséggel, kevés árnyékkal. Egész napot nem töltenék itt, de levezetőnek, esti fürdésnek tökéletes volt.

Szanazug, Gyulai oldal, fizetós strand.

Egy hosszú gumi a bója. 

Ludak.

Hajóállomás.

A Fekete- és a Fehér-Körös összefolyása.

2 megjegyzés:

  1. Szanazugban a gyulai oldalon van WC.
    A bufe epulete mogott van, a satras kemping terulete fele haladva, tusolo is van mellette.

    VálaszTörlés
  2. A Kézműves Cukrászda üzemelteti a Százéves Cukrászdát, ugyanaz a sütemény és a fagylalt. A Kézműves Cukrászda minősége bárhol a világon megállná a helyét.

    VálaszTörlés