2022. július 7., csütörtök

Hogyan látogasd meg a Bosch és Matisse kiállítást?

Praktikus tanácsok tapasztalati úton szerezve. 
Vizsgáim után elhatároztam, hogy elmegyek a Szépművészetibe. EGYEDÜL. Korábbra terveztem, de a látogatás addig húzódott, hogy végül megnyílt a Matisse időszakos kiállítás is, így hát akkor kettőt egy csapásra, ha már ott vagyok, ugye. 
Pontokba szedtem mindazt, amit fontosnak tartok elmondani. 

Tapasztalataim általánosságban:

  • Délelőtt sokan vannak, nyitás után 2-3 órával még sor áll a bejárat előtt.
  • Ezért, ha délelőtt mennél, foglalj magadnak jegyet online egy órás idősávra, és akkor soron kívül bemehetsz.
  • Ha mégis a sorbanállást választod, vigyél magaddal valamit, amivel árnyékolni tudod a fejed a nagy melegben, és hallgatni- vagy olvasnivalót. A sor viszonylag gyorsan halad egyébként.
  • Nem engednek be hátizsákot (akkor sem, ha a csinos kistáskád hátizsák formátumú), ezt le kell adni az alagsori ruhatárban. Innivalót, ennivalót is itt kell hagyni.
  • Mikor távoztam (14.40 körül) már csak néhányan álltak sorban.

Bosch

  • Ne szaladj el az előcsarnokban található nagy tévé mellett. Puffokról, ülőkékről lehet végignézni és hallgatni egy restaurátor beszámolóját és egy másik kisfilmet a kiállításról. Az emberek 80-90%-a nem állt meg itt, pedig a videók nagyon jók. Az egyikben megelevenedik a pokol, animációt készítettek belőle, hátborzongatóan jó lett. Rövid filmek ezek, zenés aláfestéssel.
Nézd meg a rövid videókat az előcsarnokban!

  • A kiállításon az elején rossz a levegő, utána pedig kezd egyre hidegebb lenni. Teremről teremre hűl a levegő. A végén már úgy is nagyon fáztam, hogy tudtam Húgom révén, hogy fel kell öltözni, és volt rajtam felső, kendővel betakartam a nyakam.
  • A kiállításon sokan vannak. Mindenki ugyanazokra a szenzációs alkotásokra a legkíváncsibb. Ott, a főbb képek előtt kifejezetten tolongás van. Mérgelődtem, hogy nem volt nálam maszk! TE VIGYÉL! Ebben az ablaktalan térben, még ha forgatják is a levegőt (sőt, akkor még jobban) terjedhetnek a vírusok…
Tolongás a híres alkotások előtt. Háttérben a Földi gyönyörök
kertje.
  • Az egész kiállításon mindössze 1-2 hely van, ahol le lehet ülni megpihenni. Kényelmes cipőben legyél. Ha teheted, zárt cipő legyen rajtad, én szandálban voltam, és a lábam fázott a legjobban.
  • A képekért tényleg megéri elmenni… világszínvonalú a kiállítás, az információk és az egész felépítése. Kár, hogy a Nagyító alatt c. vetítésen (legeslegutolsó terem) már annyira fáztam, hogy nem tudtam végipásztázni a vetítés minden képét, pedig érdekelt volna.
Vetítés az utolsó teremben - számolj rá időt, hogy alaposan
elmerülhess a képekben.

  • Ne Bosch életműkiállításra számíts. Itt egy KORSZAK van bemutatva, és arra kapunk magyarázatot, hogyan látta a késő-középkor, kora-újkor embere a világot, hogyan képzelte a túlvilágot. Nekem sok dolog összeállt a fejemben, valahol megértettem, hogy Bosch és pályatársainak alkotásai egy sajátos reakció volt az egyházi túlkapások, az erkölcstelenség, a züllöttség, az emberi butaság és hiszékenység ellen. Egyfajta művészi forradalmi felhívás, gyakorlatilag egy idősávban a lutheri kiáltvánnyal, németalföldi módon, de mégis teljesen egyedien, semmihez sem hasonlíthatóan. A totális megújulás utáni vágy szürreális kifejezésformája. Ez az én olvasatom, szabad másként értelmezni. 😊
Ennél a képnél döbbentem rá, hogy a reformáció koráról
beszélünk... Nagyon más ezzel a szemmel nézni a festményeket.

  • Hozzáértő alapossággal kapunk magyarázatot a rengeteg szimbólum értelmezésére. Néhány fiatal kb. velem egyszerre haladt, volt náluk egy szóróanyagnak tűnő kiadvány, amit szerintem az infópultnál lehetett kapni. Sajnos én nem voltam ennyire szemfüles! Kérdések, feladatok, érdekességek egy-egy képhez kapcsolódva. Ebben a kis kiadványban is voltak magyarázatok a szimbólukra. Érdemes megkérdezni az infópultnál, lehet-e ilyet kapni. Update: a jeggyel együtt meg tudod venni, 300 Ft, kiállításvezetőnek hívják. Mindenképpen érdemes! (Köszönöm az infót Olvasómnak, Dienes Beátának!)
  • A Múzeum Shopban kapható a kiállításról egy vaskos könyv, 9-10 e. Ft összegért. Itt minden sokkal részletesebben le van írva, mint amit a falon olvashattunk a művekről.
  • Időben: min. 1.5 órát szánj a Boschra. Ha alapos vagy, és mélyen el tudsz merülni egy képben, lehet 2-2.5 óra is.
  • Ez egy világszínvonalú kiállítás. Ennek tudatában, a megfelelő tisztelettel érdemes végigjárni. Hála Istennek, szelfiző jóembereket nem láttam. Mindenki olyan mérhetetlen tisztelettel és alázattal nézegette a képeket! Árad a kiállításon ez a hangulat egyébként, mint egy templomban (a legtöbb alkotás egyházi célokra készült!). Fotózni vaku nélkül szabad. Én "hazahoztam" a nekem különösen tetsző részleteket, mindent lefotóztam, ami megragadott.
Szent Kristóf, az utazók védőszentje

Szent János evangélista

Háttérben a Mennyei Jeruzsálem - avagy az
Empire State Building :)


Egy a számomra oly sok fontos
részlet közül -  madarak is vannak
ám a Földi Gyönyörök Kertjében.

Matisse

  • Ha teheted, és van időd, a két kiállítás között tarts technikai szünetet. Kell az elmének, a léleknek, de a testnek is. Van étkező és kávéző az alagsorban.
  • A Matisse kiállításon MÉG SOKKAL HIDEGEBB VAN.
  • Itt a Bosch-hoz képest lézengtek az emberek, sokkal könnyebb volt távolságot tartani.
A Mester madarak között.

  • Idővonalas elhelyezés, leírások és tájékoztatók itt is találhatóak. Matisse korai alkotásain keresztül, a szobrászatán át egészen a késői, absztrakt művekig minden lényeges látható. Nagyon alapos, mindenre kiterjedő összegzése ez egy művészi életútnak.


  • Tudni kell, hogy itt már egy 20. században alkotó művészt látunk. A Bosch után teljesen más élmény, ezért a befogadásához nyitottságra, és a történelmi, művészettörténeti háttér ismeretére van szükség. Az „Ezt én is meg tudnám rajzolni!” gondolaton túl kell lépni.







  • A két kiállítás együtt már tényleg nagyon fárasztó minden szempontból, ugyanakkor örülök, hogy zsúfolt életemben mégis eljutottam, és láthattam mindkettőt – ezúttal gyerekek nélkül, a saját örömömre.

 


 

3 megjegyzés: