2014. január 19., vasárnap

Hihetetlen, de ez is Budapest: a Naplás-tó és környéke



A Naplás-tó és szépséges környezete Budapesten a 16. kerület szélén található.

Pontosan hat évvel ezelőtt jártunk erre először. Már nagyon szerettem volna szülni, közel a kiírt dátumhoz. Sétálni indultunk a Naplás-tó környékén, hátha beindul a baba a gyors sétára, fárasztó lépésekre. Nem indult be, de legalább megismertük a Cinkotai Parkerdőt, meg a Naplás-tó akkor éppen befagyott jegét. Ja, és geoládát is találtunk.

2007 telén így festett a tó.

Azóta sok víz lefolyt a Szilas-patakon, aminek a duzzasztásával mesterségesen hozták létre a Naplás-tavat az 1970-es években. Én szültem még két gyereket, de már a szülések előtt nem jöttünk el ide sétálni, mert nem is volt rá szükség. Egy „idei” téli szüneti délelőtt azonban éppen alkalmasnak tűnt, hogy egy közös, unokatesós sétát összehozzunk úgy, hogy ebédre mindenki haza is érjen.

Nyugalmat sugárzó látvány fogadott minket úgy fél tíz körül egy december végi délelőttön.

Ez azért is lehetséges, mert a Zuglóból érkező egyik csapat kb. 15-20 perc alatt kifelé, az Újpestről érkező másik család, azaz mi, szintén kb. 20 perc alatt értünk autóval az M0-on „körbe” a megbeszélt találkozóhelyre. Ezen a napos, kellemes téli délelőttön fél tíz körül rajtunk kívül csupán néhány család sétálgatott itt.

A tanösvény tábláiról sok érdekességet megtudhatunk a tóról

Pár dolog változott a hat évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Pl. tanösvényt terveztek a tó köré, néhány száz méterenként ismertető táblákon olvashatunk a tó kialakításáról, növény- és állatvilágáról. A nagycsoportos és elsős fiúk már kifejezetten igényelték, hogy nézzük meg ezeket a táblákat, és olvassunk el néhány dolgot (azért ahhoz, hogy mindent elolvassunk, még kicsik.) 

A túlfolyónál nagyobbaknak már jól el lehet magyarázni, mi ez.

Korábban – úgy emlékszem – a gátőr ház lakott volt, most már senki sem volt ott. Szerencsére a geoládát megtaláltuk (továbbra sem használunk GPS-t, mégis egy csomót megtalálunk nélküle), amivel nagy sikert arattunk a srácok köreiben, főleg a másik családnál, akik még nem ismerték a geoládás játékot, és ez volt életük első ládája.

Az egyik geoláda valahol itt lapul!

Az erdő mellett szántó (mögötte már az M0), majd kis séta után a nádas következett. A tanösvény megfelelő táblája természetesen a nádas élővilágáról is részletes ismereteket közöl. Néhol nagyon csúszik az ösvény eső után, erre figyelni kell.

A szántó mögött már az M0-ás!

A tanösvény a nádasba is bevisz.

A Szilas-patak - és igen, ez a táj is Budapest területén található!

A tavat megkerülvén az erdőbe vitt az utunk. Közeledett az ebédidő, ezért most nem kezdtük el bebarangolni a parkerdő szövevényes ösvényeit. Ekkora séta a hidegben bőven elegendőnek bizonyult a gyerekeknek! Jobb időben lehet itt piknikezni, sőt, a kijelölt tűzrakó helyeken akár az ebéd is elkészülhet, ha időben érkezünk. A közelben, a parkerdőben van egy másik geoláda, ennek felkutatására ez alkalommal nem veselkedtünk neki. 

Jobb időben itt az ebédet is megfőzhetjük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése