2014. szeptember 11., csütörtök

Így telt a Kis-Balaton napunk - 3. rész



A Diás-szigeti túra és a Kányavári-szigeti tanösvény után a hirtelen jött rekkenő hőségben bizony eléggé kitikkadtunk. Fáradtan vánszorogtunk át autóval a Balatonmagyaródtól néhány kilométerre található aznapi utolsó állomásunkhoz, a kápolnapusztai Bivalyrezervátumhoz





Az egyetlen dolog, ami miatt mindenképpen el akartunk erre is kanyarodni, az az egyszerű indok volt, hogy mi nagyon ritkán járunk ezen a vidéken. A Kis-Balatont sem a férjem, sem én nem láttuk még soha sem közelről, sem távolról. Úgy sejtettük, eztán sem lesz ez másként, és mivel ezt a napot tényleg erre szántuk, az egyre nyűgösödő gyerekeknek jégkrémet ígérve álltunk be a Bivarezervátum csaknem üres parkolójába. 

Ott ez a szépséges látvány fogadott: 


Ugye milyen szép, ízléses, tájba illeszkedő a Fogadóépület?

Persze azt is reméltük, hogy a jégkrémen és a játszótéren túl az állatok is tetszenek majd nekik. Annyit elárulhatok, hogy a bivalyokra rá sem pipáltak, de volt ott valami, sok-sok valami, ami nagyon tetszett nekik. :) De ne szaladjak ennyire előre. 


Jégkrémezés a játszótéren a hátralévő egy óra elviselhetőségéért.
Jégkrémet a bejáratnál lehet venni, a játszó kicsit beljebb van, ld. térkép.

A belépő megvásárlása után azonnal egy picike kis bemutatótérbe lép az ember, ahol a gyerekek méreteire szabott meglepetések várják a látogatókat:

Nini, mit rejt a szekrényke!

Ezután egy terráriumban megcsodálhatjuk a mocsári teknősöket, és mellettük azokat az ékszerteknősöket, amiket felelőtlen gazdáik kiengednek a szabadba. Miattuk sajnos a mocsári teknős állomány drasztikusan csökken. Az ékszerteknősök sokkal agresszívebb állatok, és nem csak teknős társaikra, de más fajokra is kifejezetten veszélyesek. Ezért a Nemzeti Park szakemberei azonnal összeszedik azokat az ékszerteknős példányokat, amelyeket a szabadban találnak. 


Nagyra nőtt ékszerteknősök.
A Nemzeti Park munkatársai a Kis-Balaton területén találták őket.

A Bivalyrezervátum, ahogy a neve is mutatja nem állatkert, nem vadaspark, hanem rezervátum. Tehát az állatok hatalmas területen szétszéledve élnek, sokszor a látogatóktól igen messze legelgetnek. Érdemes tehát távcsővel készülni!


Ide hozzatok távcsövet, használni fogjátok!

Persze némelyik példány egészen közel jött.




Mi "dagonyázó bivaly" jelenetet nem láttunk sajnos, pedig az biztosan nagyon látványos. Láttunk viszont sok barázdabillegetőt, akik érdekes módon boldog szimbiózisban élnek ezekkel a hatalmas négylábúakkal. 

A legnagyobb szenzáció a bivalyok helyett azonban mind az ötünk számára egy másik négylábú kis emlős jelenléte volt a területen. Az ÜRGE. 

Helló kispajti!

Hát emberek, itt annyi ürge van, hogy öröm nézni! Mást se csináltunk, csak újra és újra rikkantgattunk egymásnak, hogy nézd, ott is egy, meg ott is egy...!!! És persze ment a "De édeeeeees!" "Jaj, de cukiiiiiiii!" "Odanézz, hogy kukucskáááááál!!!" "Milyen közel jött!!!!" Azt hiszem, ha nem lett volna a tűző nap, és a lassan már mindannyiunkon eluralkodó erős fáradtság, órákig el tudtuk volna nézni ezeknek a kis aranyos állatoknak az elő-előbukkanását. 


Katt nagyobb képért, ha el szeretnéd olvasni a táblát!

A Bivalyrezervátum területén az ösvényen végig táblák tájékoztatják a látogatókat. A téli szállásra is be lehet nézni, itt mini kiállítás látható bivalytörténetből. :) A szagot inkább nem küldeném... 


Az istálló jó időben üres. És büdös. :)


Mini kiállítás az előtérben.


A dagonyázó közelében egy magas kilátóba lehet felmászni, ahová denevérszállásokat alakítottak ki a szakemberek. Természetesen erről is van tájékoztató. 


Kilátó a területen!

Összességében azt mondom, hogy ez a nap még a bosszantó hibánkkal (kihagytuk a Kis-Balaton házat) együtt is nagyon kerek volt. Csak biztatni tudok mindenkit, hogy menjetek, és ismerjétek meg ezt a különleges, érintetlen tájat, ezt a természeti csodát, a Kis-Balatont!

(A Vörsi Tájház nekünk már sehogyan sem fért bele a napunkba, de szeretettel ajánlom, itt tudtok róla több információt olvasni.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése