2015. május 4., hétfő

Aktuális: a Jeli Arborétum virágzó rhododendronjai



Ez a látványosság - csakúgy mint az élő természet legtöbb adománya - időhöz kötött. No, nem tiszavirág-életű csodára kell gondolni, hisz a Kám község közelében található óriásparkban számos rhododenron faj közül némelyik korábban, némelyik később virágzik. De az biztos, hogy a nagy attrakció minden évben csupán néhány hétig tart. Érdemes tehát épp ezidőtájt barangolni a környéken, és bejárni a hatalmas, más látványosságokban is bővelkedő arborétumot. Képeink 2013 májusában készültek, tapasztalataink is két évesek, de értékük, úgy gondolom, nem csökkent. 





Két dolgot kötnék a lelketekre indulás előtt:
1. Szúnyogriasztó spray nélkül el ne induljatok ide!!!
2. A pénztárnál kérjetek kis térképet a területről! (ha van még, mikor ott jártunk, elfogyott. :()






A Jeli Arborétum melletti beláthatatlanul nagy, árnyékos parkolóban két évvel ezelőtt ingyen tudtunk parkolni. A bejárat előtti kis hintás játszó mellett meg lehet pihenni, uzsonnázni, de számtalan pihenőhely, pad várja a megfáradt kirándulókat a park területén belül is. Szintén a bejárat közelében lehet vásárolni komoly összegekért (kb. 8000-10.000 Ft-ért) hazavihető rhodoendron töveket, de nagyon erősen gondoljátok meg, beruháztok-e, mivel ennek a bokornak egészen speciális (ha jól emlékszem, erősen savas) talaj kell, minden más talajban menthetetlenül elpusztul, vagy ha nem is hal meg, biztosan nem virágzik!





A csodálatos park saját honlapját itt tudjátok közvetlenül elérni: Jeli Varázskert Ezen a honlapon minden aktuális információt és sok-sok olvasnivalót találtok. Érdemes kattintani!





Gróf Amrózy-Migazzi István széplelkű ember lehetett, hogy ennyire nagyon szerette a növényeket és a különleges virágokat. Neki köszönhetjük ezt a mind máig tartó rendkívüli látványosságot!





A virágok szépsége élőben oly lenyűgöző, hogy szinte földöntúli élményként próbáltuk befogni, befogadni a színeket, illatokat. Azt, hogy mégsem képzeltük magunkat egy pillanatig sem a mennyországban, a szúnyogoknak köszönhetjük. Mi sajnos nem vittünk magunkkal szúnyogriasztót, ami óriási nagy hibának bizonyult, mivel gyakorlatilag némely helyeken ezek az apró vérszívók élvezhetetlenné tették számunkra az amúgy pompázatos látványt. A kert egy-egy részében csak futva (!!) tudtunk közlekedni, de még így sem sikerült kifogni a kis szemét rovarokon... Legjobban a babakocsiban ülő kislányomat sajnáltam, aki még elszunnyadni sem tudott miattuk. 
A képek is sokkal jobban sikerültek volna, ha nem hessegetésről szólt volna a beállítás, gombnyomás. Tanuljatok a hibánkból, és vértezzétek fel magatokat a szúnyoghadjárat ellen!

Néhány tájékoztató tábláról okosodhatunk.




Az arborétum területén van egy kis játszótér pihenőpadokkal, egy kilátó, ahonnan semmit nem lehet látni, mivel fák koronája veszi körül (de azért persze nagy kaland felmászni), egy kis tó és természetesen számtalan botanikai érdekesség.


A játszótér egy részlete rossz minőségű képen - épp szúnyogok elől menekültem.

Babakocsis és más túrajavaslatot a kerten belül találtok a Jeli Varázskert oldalon, térképpel
Az arborétum geoládája innen elérhető.

Kisgyerekes családok számára ez a program semmiképpen nem tekinthető egész naposnak - hacsak nem messziről érkeztek és az utazás eleve elvisz sok időt. Érdemes körülnézni a környéken! Mi az Őrségből hazafelé tartva érintettük a Jeli Arborétumot, de össze lehet kötni szombathelyi programokkal is: az Iseumot nemrég európai színvonalon újították fel, és az Év Múzeuma díjat is megkapta. A Vasi Múzeumfalu pedig egy tó partján áll, kellemes séta lehet. A Történelmi Témapark nagyobb gyerekek számára érdekes. Mi kelet felé álltunk meg még egyszer a hazaúton: Herenden nyaltunk el egy fagyit a három gyerekkel, akik jót futkároztak a Porcelángyár épülete előtt. 

Hazafelé fagyiztunk és sétáltunk egy jót Herenden.

Ez a rhodonedron-kirándulás kiváló "élményajándék" lehet virágszerető májusban születetteknek. :)

VIRÁGKEDVELŐKNEK KÖTELEZŐ LEGALÁBB EGYSZER ÉLŐBEN LÁTNI.