2015. május 11., hétfő

Mátrafüred - kisvasút, kilátó, patak



Nincs kedve elindulni a gyerekeknek reggel a kirándulásra? Játszd ki a "kisvasút, kilátó, patak" ütőkártyákat, és máris nyert ügyed van! Nálunk legalábbis működik ez a kombináció, így a mátrafüredi napunk elejére bizony még egy, fenti szavakkal motivált Mátra Múzeum is belefért a gyerekek tűréshatárába. ("A múzeum után kisvasutazunk!")

A kisvasút menetrendjéhez alkalmazkodva időben elhagytuk az Orczy-kertet, és átsétáltunk a végállomáshoz jegyeket vásárolni. A kisvasút fogadóépületét kívülről felújították, nagyon dizájnos lett:


A kőkerítés a háttérben az Orczy-kertet védi, szóval igazán
nincs messze a Múzeum a végállomástól, a két program nagyszerűen összeköthető.

Mi vajon melyikkel megyünk majd?

A mozdonyvezető bácsi megengedte, hogy
a fiúk szétnézzenek munkahelyén.

Üres vonatra szálltunk fel...

... ami aztán majdnem megtelt. Induláááás!

Ebédidőben futott be velünk a vonat Mátrafüredre. Még odahaza kinéztük a neten, hol fogunk enni: egy kis pizzériára esett a választásunk, ami néhány lépésre található a kisvasút mátrafüredi végállomásától. Nem voltak sokan, a rendelést leadva, fél órás várakozási időnket kihasználva elbattyogtunk a messziről már kiszúrt játszótérre. (Van egyébként réteses, lángosos, hotdogos, hamburgeres, sőt, valahol egytálétel is rotyogott egy üstben illatozva, szóval elég nagy a választék ebédidőben. Mátrafüred klasszikus turistaközpont!)


Megérkeztünk Mátrafüredre, ahol azonnal ki kellett próbálni a játszót.

"Káposzta a fejünk!"

Ebéd után felsétáltunk a Kozmáry-kilátóba. Ez a távolság tényleg nem a túra, sokkal inkább a kellemes séta kategóriába sorolható. A kilátó a főút felől ki van táblázva, persze jó, ha van Nálatok Mátra térkép is. A kilátó geoládája itt elérhető.


A Kozmáry-kilátó Mátrafüreden.

Kilátás erre...

... meg arra.

A mátrafüredi bódék a nyolcvanas évek óta mit sem változtak. 

Ez a mátrafüredi játszótér arról nevezetes, hogy 1988-ban a rakétamászóka
legmagasabb szintjéről 8-10 db szálkát szedtem össze a fenekembe.
Anyukám nagy sírás közepette szedegette ki őket egyenként, egy csipesszel.
Bevallom, meglepődtem, hogy 2015-ben még ugyanott áll. Csak más színe van.

A kisvasút visszaindulása előtt volt még két óránk, amit a patakparton töltöttünk el. Ha elindultok a piros jelzésen vagy a kék kereszten/kék háromszögen az Avar hotel elől, patak mellett visz majd utatok. Mi ezen a napon nem túrát, hanem kalandot, játékot terveztünk a gyerekeknek, így a turistaút mellett letáboroztunk, és indult a patakozás. Bot, kavics, kövek, víz: ennyi kell a boldogsághoz. Jó másfél órát játszottunk itt, hamar eltelt. 

A Bene-patak Mátrafüred központjától
egy ugrásnyira csörgedezik.

Itt aztán lehet ugrálni a köveken!

Botozás!

A mátrafüredi kis templom oldalsó bejárata.

Mátrafüreden kipróbálhattok mindenféle extrém dolgot, vagy bejárhatjátok az erdőt Segway-jel, amit a High Tech Sportok Bázisa nevű üzletben lehet bérelni. (Főszezonban érdemes előre odatelefonálni, hogy van-e szabad gép.)

Ha időtök engedi, érdemes felautózni/túrázni a Sás-tóhoz, a Kékes-tetőre, vagy ha további extrém kalandokra vágytok, az Adrenalin Parkot ajánlom. Parádsasvárról, a Siroki-várról és a kékesi szánkós élményünkről már írtam itt, olvasgassatok az archívumban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése