2016. március 3., csütörtök

Utazás Kiállítás 2016


Biztosan többen bolondnak gondolnak, hogy egy négy hetes babával "szakmázom", és kimegyek egy nagy kiállítás első, szakmai napjára, de én semmi akadályát nem láttam annak, hogy így tegyek. Az Utazás Kiállítás a legnagyobb rendezvény az idegenforgalomban dolgozók számára, igazi gyűjtőterület és találkozóhely. Ráadásul kisfiam nagyon "jó baba", viszonylag kiszámítható a viselkedése és az evése, a családban senki nem beteg, a nagy, öreg babakocsink mózeskosarában pedig kényelmesen átaludta majdnem az egész időt, amit a Hungexpo területén töltöttünk.

Hogy miként indulok neki egy ilyen gyűjtésnek, tavaly már összeszedtem. Ebben a bejegyzésben sok praktikát találtok a kiállítással kapcsolatban. Most csak annyival egészítem ki az akkori gondolataimat, hogy ha kocsival érkeztek, érdemes érkezéskor megváltani az 1800 Ft-os (!!) parkolási zsetont, mert előfordulhat, hogy mikor távozni szeretnétek, sok száz másik ember is épp veletek egy időben indulna haza... Ezért olyankor kell sorban állnotok, amikor nem is számítotok rá. Szóval jobb azt a zsetont az elején megváltani! 

A ruhatár idén nagyon kicsi és hamar megtelik! Vagy menjetek korán, vagy hagyjátok az autóban a kabátot. 
Sajnos kisbabás családok részére kialakított szoptatós/pelenkázós stand nincs az épületben. Én egy kedves ismerősöm segítségével az egyik stand raktárában tudtam megoldani a szoptatást. Szuper lenne, ha a 21. században evidenciaként minden ilyen nagy rendezvényen kialakítanának egy külön standot a kisgyerekkel érkezők számára, ahol lehetne szoptatni, pelenkázni, s nem kellene bujkálni a kisbabával. Ezt a Hungexpo veheti akár javaslatnak egy tapasztalt négygyerekes édesanya és idegenforgalmi szakember tollából.

A kiállítás idei külföldi díszvendége Kína, ők kapták a legfeltűnőbb egységet, közvetlenül a belföldi díszvendég, Budapest standja mellett. Egyéb külföldi standokat idén nem nézegettem, kifejezetten a belföldi turizmusra koncentráltam, hiszen ez a szakterületem, és tudtam, hogy a babácska miatt időszűkében nagyon meg kell gondolnom, mire áldozom azt a drága  kb. 3,5 órát, amit a Hungexpo területén tudok tölteni.

Kína standja vörös színben pompázik.

Budapest a fehér színt választotta alapul.



Azért jó egy ilyen szakmai rendezvény, mert az ember első kézből értesülhet az év újdonságairól. Pl. élőben hallgathattam meg Tác polgármesterétől ünnepélyes keretek között, hogy Gorsium idén áprilisban végre ismét megnyitja kapuit! Vagy szintén Székesfehérvár vonzáskörzetében a Pákozdi Katonai Emlékhely mellett akadálypálya épül gyerekeknek, és az arborétum is megújul majd, érdemes áprilistól kilátogatni ide. 

Egy ünnepélyes megnyitó bejelentésekkel. tarkítva az igazi!

A nemzeti parkok képviselőitől idén is rengeteg értékes anyagot gyűjtöttem, a erdészetek standjánál pedig az erdei szálláshelyek szóróanyagait szedtem össze.


Nemzeti parkok és...

... állami erdőgazdaságok.


A vidéki kiállítók közül egyértelműen a Nyugat-Dunántúl Régiója kapta a legnagyobb területet, és ha jól láttam, ők készültek a leggazdagabb anyaggal. 

A Győr és környéke stand egy apró részlete

A kempingezők Mekkája, a Karaván Szalon idén hatalmas kínálattal érkezett. Kitelepült egy komplett kemping szaküzlet, lehet elősátrakat rendelni és nézegetni, valamint számos lakókocsival és lakóautóval foglalkozó cég képviselteti magát. 


Beszállni ezekbe az értékes járművekbe csak kísérőkkel lehet.

Minden, ami kemping!



A kisgyerekek számos helyen találnak maguknak elfoglaltságot. Színezőkkel, játékokkal, lufikkal, zászlókkal, rejtvényekkel várják a családokat az idegenforgalmi régiók képviselői. Azért azt meg kell jegyeznem, hogy az Utazás Kiállítás alapvetően nem kisgyerekes rendezvény, és a péntek-szombat-vasárnapi napokon egészen biztosan hatalmas tömegre lehet számítani. 

Mini játszótér!


A MOB nagyon komplett kis kiállítással várja a 2016-os olimpiai játékokat. A tavalyi LEGO összerakósdinak idén sajnos nem láttam nyomait, viszont a MOB standjának egyik oldala LEGO-ból volt kirakva.

Készülünk Rióra...! Előtérben a babakocsink. :)

Kiállítás az olimpikonokról.


Az Utazás Kiállítással egy időben zajlik a Bringaexpo egy másik csarnokban, ahová ezúttal sajnos nem volt időm benézni, pedig nagyon jó lett volna, hiszen magam is nagy biciklis vagyok.