2017. február 17., péntek

Hetedhét Játékország Székesfehérváron


Az volt a tervünk, hogy eltöltünk 1-1,5 órát a Hetedhét Játékmúzeumban, sétálunk egy nagyot Fehérvár gyönyörű belvárosában, és ebédelünk az előre kiszemelt helyen.

Ehhez képest: 3 órát játszottunk a múzeumban, rohantunk, hogy még kapjunk egyáltalán ebédet, és időben visszaérjünk a fővárosba egy farsangi programra. A belvárosra semmi időnk nem maradt...
Röviden tehát: a Hetedhét Játékmúzeumra szánjatok bőven időt! Megéri! Családi belépő: 1400 Ft.



A csodálatosan felújított Hiemer-házban található Hetedhét Játékmúzeum igazi családi paradicsom. Minden múzeumon végig lehet rohanni úgy, hogy kb. 15 perc alatt végigjárjuk, de higgyétek el, ebben a múzeumban nem érdemes vágtázni. Itt meg kell állni, és gyönyörködni kell az apró, míves, kidolgozott miniatűr világon, a 19-20. századi kisgyermekek játszóeszközein. Aurer Erzsébet és lánya, dr. Moskovszky Éva játékgyűjtő szenvedélyének köszönhetjük ezt a páratlan gyűjteményt, amelynek sok-sok tárgya a gyűjtők saját játéka is volt, egyes játékok pedig az ő kezük munkáját dicsérik.

Az egyik földszinti teremben tökéletesen berendezett miniatűr babaszobákat
találunk. A kihúzható fiókok játékokat rejtenek!

Miniatűr világokat csodálunk.

A babakonyha tulajdonosnő ámulattal nézi a múzeum
porcelángyűjteményét.
Játék a fiókban!

1925-ben még modernnek számított, és nem volt minden polgári lakásra jellemző
egy ilyen fürdőszoba. Hát még a babafürdőszoba!

Az alsó szint utolsó állomásaként egy kb. 20 perces filmet lehet megtekinteni, melyben dr. Moskovszky Éva mesél az emlékkönyv gyűjteményéről. Nagyon érdekes, hogy mikor mi volt a "divat", mi volt praktikus és hogyan adtak az emberek egymásnak emlékbe apróságokat, lapocskákat. Érdemes megfigyelni a gyűjtőnő szeretettel teli mozdulatait, ahogyan ezeket a tárgyakat kezeli.

Az emeleten (babakocsisoknak: van lift!) balra kanyarodva találjuk a Réber-gyűjteményt. Ez a páratlan kiállítás Réber László legjellegzetesebb munkáit sorakoztatja fel, hol eredetiben, hol másolat formájában. 




Számomra egészen hihetetlen, megható és bizony szívbe markoló élmény volt közelről, néhány centi távolságból megnézni Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok c. könyvének illusztrációit eredeti példányokban kiállítva. Magam is ezen a könyvön nőttem fel, aztán sokat olvastam belőle 5 évvel fiatalabb húgomnak, később az unokatestvéreimnek, majd a saját gyermekeimnek. Ennek a könyvnek az illusztrációi számomra olyan mélyen hordozzák magukban a gyermekkor szépségét, félelmeit, és örömeit, hogy tényleg megkönnyeztem az eredeti példányok látványát. A rajzokon látszik, hogy maga a művész sem alkotott azonnal tökéleteset, változtatott, javítgatott az illusztráción, mielőtt kiadta volna a kezéből. 

Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok c. könyvének eredeti illusztrációi

Természetesen a Réber-gyűjteményben is találnak a gyerekek játékokat! Itt egy csomó mindenhez hozzá lehet nyúlni, ki lehet próbálni, és persze szabad olvasgatni is.

Logikai és más asztali játékok a Réber-gyűjtemény termében.

Válassz, olvass, vagy: építs :)!

Az emeleten a lépcsőtől jobbra indulva pedig ismét egy szobányi gyermekparadicsomot találtunk. A cipőt levevős játszórészen a legkisebbektől a nagyobbacskákig, de még a felnőttek is, mindenki talál maga számára elfoglaltságot:

Építsek, vagy babázzak...? Babázva építek, döntött a kislányom.
(A szőnyeg: társasjáték pálya!)

Minden fiók játékot rejt! Vajon mit?

Ugyanebben a teremben egy működő terepasztal várja a kisfiúkat, további
babaszobák és babák a kislányokat.
Kedvenceim egyike: a korabeli gyermekfotók. :)
Viszlát Játékmúzeum, mi megyünk ebédelni!

HETEDHÉT után milyen jól hangzik, hogy a HATPÖTTYÖS Étteremben ebédeltünk. Az autót is itt raktuk le érkezéskor a közelben, hogy a még szombaton is menüebédet kínáló, megváltozott munkaképességű embereknek munkahelyet biztosító belvárosi étteremben fogyasszuk el ebédünket. 

Kép forrása: http://responsibledining.com/eat-with-your-heart/

A nagyon ízletes, házias zöldségleves után hatalmas adag rántott csirkemellet kaptunk steak burgonyával, adagonként kevesebb, mint 1200 Ft-ért. A pincérnők nagyon kedvesek voltak, nem zavartatták magukat a gyereksereg miatt, sőt a legnagyobb türelemmel viseltettek irántuk. Szemük sem rebbent, amikor az egyik adagot kettétálalva kértük, szívélyesen kínálták a savanyúságot és olyan szépségesen elkészített capuccinót kaptam, hogy sajnáltam meginni... 


Összességében azt mondom, hogy ez a nap - bár a bevárosi séta nem fért bele - tökéletes és igazán feltöltő volt így is! Ajánlom Nektek! Ha van több időtök, mindenképpen maradjatok még és járjátok be a belvárost.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése