2018. március 3., szombat

Te jössz?! - Társasjáték kiállítás a Kiscelli Múzeumban




Ritkán írok időszaki kiállításokról, mert az archívumban visszakeresni egy olyan nagyszerű programot, ami már nem aktuális - bosszantó. Ám a Kiscelli Múzeum legújabb vállalkozása annyira jól sikerült, hogy szívem szerint javasolnám az alkotóknak: minimum utazó kiállítást varázsoljanak belőle, ha már nem lehet állandó a tárlat. Hadd fedezze fel a régi és új játék örömét minél több ember!




Az épület a 18. század közepén a trinitárius rend kolostorának épült. A terület, Kiscell neve pedig onnan ered, hogy a kolostorépülethez szervesen tartozó templomban helyezték el az ausztriai Mariazell kegyszobrának másolatát, ez volt a Klein Zell, azaz Kiscell. A szerzetesrendek megszüntetése után volt itt minden, ahogy az szokott lenni: raktár, kórház, kaszárnya, magántulajdon, majd egy végrendelet nyomán került a Főváros tulajdonába azzal a kitétellel, hogy az épületben múzeumnak kell majd működnie. Így lett a Kiscelli Múzeum Budapesti Történeti Múzeum állandó kiállítóhelye. 

Mi a gyerekekkel azonban most nem az állandó kiállítás érdekességeit céloztuk meg - bár egyszer erre is sor kerül, remélem - hanem a Te jössz!? Kiállítás a társasjátékokról c. időszaki kiállítást szemeltük ki. Úgy számoltunk, hogy nagyjából 2 óra időnk lesz, és ez az idő éppen elegendőnek bizonyult a vasárnapi ebéd előtt a kiállítás megismerésére és a játékok kipróbálására. 

A szakrális térben (a valaha volt templom egyhajós csarnokában) elhelyezett játékok első ránézésre igen különösen hatnak. 

Játékok egy régi templom terében.

Az előtérben bemutatott játéktörténeti érdekességek után egyből kipróbálhatjuk magunkat egy "szabadulószoba" játékban, hogy így kerüljünk beljebb, de van egyszerűbb út is a belépésre azoknak, akik nem játszva haladnának tovább. 

Ismerkedés a szabaduló játékkal.


Ottlik Géza bridzsjátéka a Petőfi Irodalmi Múzeumból.

 A nagy kiállítótérben külön egységet kapott a sakk, a kártyajátékok és a bridzs, a kaszinók világa, a fiús és a lányos játékok sora, a propaganda játékok és a nevelő játékok. Ámulhatunk a gazdasági társasok evolúcióján, betekinthetünk a propagandajátékok világába, és felismerhetjük gyermekkorunk társasait például a Budapesttel foglalkozó nagy egységben - ez a rész már a templom szentélyében kapott helyet. Különleges helyszínként a galériát is kihasználták a kiállítás tervezői: ide kerültek az űrjátékok és a jövő játékai. 

Feljárat a galériára.

Futurisztikus átjáró.


Kilátás a függőfolyosóról.

A galéria másik oldalán az állandó kiállításba lehet átsétálni.



Számomra az volt lenyűgöző ebben a tárlatban, hogy rendkívül szerteágazó, minden apróságra kiterjedő figyelemmel mutatják be a tárgyakat, a játékokat. Olyan intézmények adtak kölcsön egy-egy kiállítási darabot, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum, az országos Levéltár vagy a Magyar Nemzeti Múzeum (lehetne még sorolni bőven). 


Fiús és lányos játékok.

Kisfilmek, zenék színesítik az amúgy sem unalmas tárlatot. Családunkban a prímet természetesen a beépített játszható társasok vitték: a gyerekek ezeknél az asztaloknál töltötték a legtöbb időt. 

Elmerülve egy jó társasban.

Mi, társasozni szerető felnőttek pedig nem győztük fotózgatni a beszerzendő társasok neveit - mert hogy friss, új sikerjátékok is helyet kaptak a kiállításban. 


Melyik legyen a legközelebb megvásárolandó társasunk? Esetleg a Pandemic?


:) 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése