2021. július 6., kedd

Fehér Ló Vendégház Békéscsabán - póni, kismalacok, medence az árban

Békés kalandok Békésben 1. rész - A szállás

Saját tanyaház pónival, kutyával, aranyos kismalacokkal, közvetlen szomszédok nélkül, megfizethető áron. Ez a Fehér Ló vendégház Békéscsaba szélén - ahogy a tulajdonos mondja -  ott, ahol már lejöttél a térképről. És tényleg: megérkezésünk napján elbizonytalanodtunk, vajon jó helyre hozott a gps?

Igen, jó helyen járunk, mikor az utolsó körforgalom után a benzinkút mellett elhaladva kis mellékutcából egy még kisebb jelentőségű salakos útra kanyarodunk. Közvetlenül a békéscsaba reptér melletti területen haladunk, a távolságok itt mások, mint otthon. Egy-egy ház között akkora üres területek vannak, mint kerületünkben egy egész utcahossz - itt ezt jelenti a szomszédság. Csak mész, mész ezen a hosszú, rét és erdő menti úton, köszöntél egy út mentén sétálgató fácánnak, megcsodáltál egy elugró őzet, még mindig mész, és akkor érkezel meg a vendégházba. 




Itt minket tényleg vártak!

Ez a részben felújított, hamisítatlan békési udvarház a Kentaur Lovasegylet tulajdonosainak a vendégháza. Dérné Ildikó és Dér Tibor idén 30 éves boldog házasok, a vendégházzal csak néhány éve foglalkoznak. A vendégkönyv szerint sikeresen. Laza, rugalmas, kedves, szeretettel teli vendéglátásban volt részünk. A ház teljesen felszerelt, az ágyak, a matracok nagyon kényelmesek, az ágyneműk nem gagyi műszálas olcsóságok, hanem kényelmes, pihe-puha textíliák. A fürdőszobák nagyon szép tiszták, a leghátsó szobához (6 vendég felett vagy kérésre nyitja ki Ildikó) külön fürdő jár. A festett bútorok, a festett fal, a lovas tematikájú kiegészítők mind-mind arról gondoskodnak, hogy az ember igényes, stílusos környezetben töltse a nyaralás napjait.

Ez a hátsó szoba, itt van légkondi, ami a legnagyobb hőségben
az egész házat lehűtötte. Innen nyílik egy hátsó konyha - itt
lehet főzni.

A tulipános szobában felújított régi bútorok kerültek
elhelyezésre.

Hangulatos kis sarok, lovas tematikájú olvasnivalókkal.

Felszerelt konyha - viszont főzni csak hátul tudtunk.


Igényes, tiszta fürdőszoba.

Itt aludtak a lánykáink.

Tágas ebédlő

Játékokkal is készültek házigazdáink.

Kis Mennydörgés, alias Mendi, a póni egy külön történet. Lóimádó családok szoktak ide járni, - többen minden évben visszatérnek. Nem csak a közeli lovarda vonzza a gyerekeket, hanem a kertben legelésző kedves jószág, Mendi is "a ház tartozéka". Itatni, simogatni, a szőrét ápolgatni lehet, ezzel órák elmehetnek azok számára, akik igazán kedvelik a kis lovakat. Bendegúz, a kuvasz a hátsó kertrészbven van kikötve, mi néha hátramentünk hozzá, de gondozását a házigazdák intézték. Ugyanez mondható el a hat megárvult kis csüngőhasú kismalacról is. Őket csak az első napokban zaklattuk, megpróbáltunk közel férkőzni hozzájuk, de miután beláttuk, hogy nem barátkoznak velünk, ellenben rettenesen félnek tőlünk, inkább hagytuk őket, nem stresszeltük feleslegesen a kis apróságokat. 

Mendit csak oldalról sikerült fotóznom. 
Minden megérkezésünkkor láthatóan örült nekünk!

Menekülő kismalacok.

Ildikó és Tibor a "szomszédban" laknak (= 200-250 m) a lovarda melletti családi házban. Szeretettel invitáltak minket, hogy a medencéjüket is használjuk ki. Mi, akik nem arról vagyunk híresek, hogy láblógatva unatkozunk a nyaralásunkon, mindössze kétszer mentünk át - akkor is csak a nagyobbakkal. A medence 140 cm mély, így én jobbnak láttam a kis 3,5 évesemmel inkább a kertben játszani.

Egy kép a szallas-hu-ról - sajnos itt nem fotóztunk.

Első nap Ildikó körbevezetett minket, a hatalmas lovardán kívül láthattuk a veresnypályát, a fedett és a nyitott gyakorlóhelyeket. Tibor és Dorina, a nagylány rendszeresen járnak versenyekre, sőt, maguk is szerveznek ilyet. 



A bálázógép épp elromlott, mikor ott jártunk, de némi
javítgatás után mégis kipróbálták
- így végignéztünk egy bálázást is.

A távolságok teljesen mások, mint a nagyvárosban, ezért 12 éves fiúcska, Dávid saját járgánnyal közlekedik fel s alá a környéken. Egy körre elvitte az óvodás fiúnkat. 


A csocsó mindent visz! 
Órákat játszottak vele önfeledten.


Egy pillanat a szállás mögötti rétről.

Lobog a tűz, hamarosan süthetünk!

Esti hangulat.

A tanya, bár tényleg a pusztában áll, valójában 10-12 percre esik Békéscsaba belvárosától (!!). Autóval hipp-hopp bent lehet teremni a békési központban, de Gyula is csak kb. 20 perc kocsival. Ez a szállás ideális kiindulópont volt tervezett csillagtúráinkhoz. Az időjárás is kedvezett, így majdnem mindenhová eljutottunk, ahová szerettünk volna. A repülő járgányok szerelmesei pedig paplanernyősöket, sárkányrepülőket, vitorlázó és motoros kisgépeket figyelhetnek meg egészen közelről - lévén, hogy a szomszéd rét már a repülőtér része. 


Vihar előtti csend.


4 megjegyzés:

  1. Mindig nagyon örülök, ha új bejegyzést olvashatok Tőled, de most különösen "megdobbant a szívem":), hiszen szülőföldemen jártatok. Remélem, jól érezte magát Békés megyében a barangoló család, talán többen is kedvet kapnak majd így ellátogatni arra a vidékre! Várom a folytatást! :) Üdv:: Dia

    VálaszTörlés
  2. Lesz folytatás, csak szombaton tölti a 40-et a férjem... :)

    VálaszTörlés
  3. Akkor türelmesen várok, Isten éltesse az Ünnepeltet!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! Megvolt a meglepetés buli, ezen a héten szeretnék több bejegyzést is megírni. Szuper volt a békési nyaralásunk!!

      Törlés