2022. július 19., kedd

A Zemplén kincsei 1.: Szállásaink

A Zemplén az a hegységünk, amelyen keresztül - szemben a Mátrával és a Bükk-kel - nem vezet használható autóút. Tehát nem lehet, még döcögősen sem, átmenni egyik feléből a másikba. Meg kell kerülni. Ezért bárhol is foglalsz szállást, a csillagtúrák egy része bizony hosszú autókázást igényel majd. Ennek kiküszöbölésére idén két szállásunk is volt, de, ha igazán spórolni akartunk volna a benzinnel és az időnkkel, hármat kellett volna foglalni, utólag persze már én is okosabb vagyok.

Íme, egy elnagyolt Zemplén térkép. A főbb kulturális látnivalókat 4 nagy csoportban a zöld karikákkal jelöltem - a természeti látnivalók sora és az Országos Kéktúra útvonala természetesen keresztül-kasul szeli ezt a csodálatos tájat. 


Ha a Boldogkővári régióban foglalsz szállást, akkor a Pálházi-Füzéri környékre minimum 50 perc autókázást kell számolni oda, majd vissza. Ha Sátoraljaújhely környékén laksz és onnan néznéd meg Regécet, vagy Telkibányát, kb. ugyanennyi, vagy több időt kell számolni - egyszerűen nincs rövidebb út, körbe kell menni vagy az egyik, vagy a másik irányba. Ezért praktikus akár egy nyaralás alatt "költözni". Természetesen megértem azokat, akik mindvégig egy szálláshelyen maradnának - ők a Zemplén esetén számoljanak napi ingázási időkkel. 

Mi végül Fonyban (Regéc mellett) töltöttünk 4 éjszakát, majd Hercegkúton (Sárospatak mellett) másik 4 éjszakát. 


Zöldkapus Vendégház, Fony - szálláshelytesztelés meghívásra

Ennek a nemrég megnyílt, kedves kis falusi vendégháznak a tulajdonosa, Mónika már 7-8 hónapja felvette velem a kapcsolatot, és invitált, hogy menjünk, szálljunk meg nála. Mivel a Zemplénbe nem ugrik el az ember "csak úgy" Budapestről, főleg nem 5 gyerekkel, s főleg nem covid hullámok közepette, nyárra tudtunk először időpontot egyeztetni. Mónika meghívása és türelmes, kitartó kedvessége volt a pont az i-n, az utolsó löket, hogy idénre a Zemplént tervezzem be nyaralási célponként. Mikor komolyabban kezdtem foglalkozni a tájjal, a ránk váró látnivalókkal és a távolságokkal, foglaltam egy másik szállást is, a fentiek miatt. Valahogy nem volt érkezésem a fél nyaralást az autóban tölteni! Így Fonyban négyszer aludtunk.

Zöldkapus Vendégház, a 2-es és a 3-as apartman közös bejárata.

Hátsó kert, ami óriási, és tele van gyümölcsfákkal!

Mónika célcsoportja az a viszonylag széles réteg, akik szeretnek túrázni, országot járni, szeretik az autentikus falusi tárgyakat és bútorokat, de alapvetően nem a szálláson képzelik el a nyaralásuk idejét eltölteni, és nem is akarnak vagyonokat kiadni arra, hogy valahol megaludjanak. Az apartmanok egyszerűen, célszerűen vannak berendezve, mindegyikhez jár kis, felszerelt konyha, teljesen új fürdőszoba. 

A legnagyobb, 4-es apartman egy részlete. A lépcső miatt
nem javaslom totyogó kisgyermek szüleinek!

A vendégház 4 apartmanjából a három összenyitható volt a mienk, egy bejáratot használtunk, itt készítettük elő az ételt, ettünk, ez volt a közösségi tér, és egyben a három nagyobb gyermekünk alvóhelye. A két kisebbel a másik két apartmanban aludtunk. Mivel három, egyébként akár különválasztható apartmant kaptunk, 3 konyhánk, 3 hűtőnk és 3 fürdőnk volt, s mindegyiknek nagy hasznát vettük. Az esti készülődéskor jó szolgálatot tett a több fürdő,  a rengeteg készétel tárolásakor pedig a több hűtő. 

A 2-es apartman teljesen új fürdője.

Ragyogó tisztaság fogadott mindegyik helyiségben. Erre háklis vagyok, de minden este tiszta, illatos ágyneműbe feküdtünk le, a fürdők is gyönyörű tiszták voltak. 

Nagy ajándéka a háznak, hogy az egyik apartmanhoz tartozik mosógép, és van egy szárítógép is! Mindent használhattunk - volt is rá szükség, olyan hideg lett, hogy ha napközben el akartunk menni kirándulni, magunkra kellett húzni, amit csak értünk! Emiatt kellett egy extra mosást beiktatnom. Ugyanebben az apartmanban van sütő, ami ritkaságszámba megy, ha a vendégházakat nézzük. Itt az asztallap kinyithatós, az asztal mérete kétszerezhető. Tehát bőven és kényelmesen elfértünk heten.

Szép régi bútorok...

... de új sütő!

Szintén nagyon pozitív élményként fogadták a gyerekek, hogy ott jártunkkor érett a bio :) sárgabarack, és szabadon szedhettek a fákról annyit, amennyit csak akartak. Az elő- és a hátsókertben is van bőséggel gyümölcs, degeszre ehették magukat belőlük. 6 éves kisfiam számára ez a vendégház maga volt a Kánaán. Azóta emlegeti, hogy milyen jó volt egyből a fáról szedni a barackot. 

Roskadozó gyümölcsfák!

Kedves részletek



Távozáskor egy levélben foglaltam össze Mónika számára azokat a pontokat, amelyekben úgy érzem, még fejlődnie kellene a háznak ahhoz, hogy visszajáró vendégeket fogadhasson. (Ezeket személyesen szoktam elmondani, de betegség miatt nem tudtunk találkozni.) Nem írom le minden pontját ennek a levélnek, nem is tartozik a nagyközönségre. De van néhány dolog, amit itt is megemlítenék, mert így korrekt és hiteles a beszámolóm. A ház előtti kertszakaszt sokkal jobban lehetne hasznosítani, most nincs kihasználva, nem is szép (viszont meg kell említenem, hogy autóval zárt helyen lehet parkolni). Minden apartman elé lehetne kis kiülőt, teraszt tervezni. A hátsó kertben a tűzrakót is jobban ki lehetne építeni. Néhány stílusbeli változtatást is javasoltam, az egységesség érdekében. Mónika döntése, hogy mit fogad el mindazokból, amiket leírtam neki, és mit nem. Ár-érték arányban összességében jó szállás a Zöldkapus, nézzétek meg, döntsetek a képek és a fenti leírás alapján. 

Fony falucska egy kis település Vilmány és Regéc között, a hegyek lankái közt elbújva. Kis katolikus templomában az első vasárnap vettünk részt szentmisén. Heten alkottuk a jelenlévők 50%-át. 



Fony központjában...

... egy kis forrás vize zubog. Manapság nagy kincs!

Nyugalom Apartman, Hercegkút

Hercegkúti szálláshelyünk is egy apartmanház része. Itt két apartmanban fértünk el, ismét külön aludt a három nagyobb gyerkőc (III-as apartman), a két kisebbel pedig mi foglaltuk el az utolsó, nagy teraszos apartmant (IV-es). 





S hogy miért foglaltam pont Leskó József hercegkúti házánál szállást? Lakberendező és szálláshelyfejlesztő vagyok, ráadásul nagycsaládos utazó. Nagyon fontosnak tartom az átlátható, világos, ezáltal tervezhető megjelenést egy honlapon, különösen szálláshelyek tekintetében. A Nyugalom Apartman honlapján pedig találtam alaprajzot a házról!  A képek és az alaprajz alapján azonnal beosztottam, ki hol alszik majd és elképzeltem, amint a teraszon ücsörögve fogyasztjuk a vacsoránkat, a hintaágyban mesét olvasunk a gyerekeknek. Nincs is jobb érzés, mint amikor egy ilyen elképzelés végre valóra válik! 






Ahol a legtöbb időt töltöttük.

A ház egységes berendezése, az igényes fedett terasz mind beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Itt is pedáns tisztaság, rend fogadott bennünket. A gondozott kertbe kényelmesen be tudtunk állni autóval. Ha akartunk volna, grillezhettünk, bográcsozhattunk volna. 

Hercegkút egy nagyon szép, rendezett sváb település, majdnem leírtam, hogy egyutcás, de nem, ez nem igaz, mert néhány utcás. Két gyönyörű pincesora a Világörökség része! A Gombos-hegyi pincesor fölött a kálváriadombon érdemes megnézni a kis kilátó-kápolnát, fenséges onnan a kilátás. Sárospatak központja 6-7 perc alatt elérhető gépkocsival.

Gombos-hegyi, világörökségi pincesor

A kápolna teteje egyben egy 360 fokos panorámát kínáló terasz.

Mesebeli színek a Hercegkúti Kálvária-domb tetejéről.
Szűrő és utómunka nélküli felvétel.

S miért írtam a bejegyzés elején, hogy 3 szállást is megfontolnék a Zemplén esetében? A Füzér-környéki látnivalók mind Fony, mind Hercegkút távlatából igen messze estek. Most már átgondolnám, hogy nem érné-e meg egy harmadik bázist választani, Pálházán vagy Füzérkomlóson, 2-3 éjszakára. Kizárólag akkor, ha nem zavarja családodat, társaságodat a "költözés".


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése