2022. július 20., szerda

A Zemplén kincsei 2. - Ahol egy fejedelemgyerek szaladgált: Regéc vára

A régmúlt, a jelen és a táj találkozása: Regéc

 Vegyes érzések kavarognak bennem, ha egy          teljesen romos várból új várat építenek. Sok kérdést   vet fel a romokhoz való bátor hozzányúlás. Mert a  várak története sokszor több száz évre tekint     vissza. Melyik állapotot állítjuk helyre? A 13. a 15.     vagy 17. századit? Miért pont azt? Vagy vegyesen?     Akkor mennyire hiteles? Mai technikával építjük    újra a falakat, a tetőt, a nyílászárókat? Igen? Óriásdarukkal építkezünk egy hegy tetején? Akkor nem egy hazugság ez az egész? 

Regéc vára 2004-ben (családi felvétel)

Nem tudom a válaszokat, és nálam sokkal okosabb, és történelemben, régészetben járatosabb emberek segítettek az újjáépítésben, így nem kritizálok, inkább "hangosan" gondolkodom. Mint édesanya és pedagógus, látom benne a rációt, hogy a mai ember egy ilyen épületegyüttes segítségével sokkal jobban el tudja képzelni, miként éltek elődeink mondjuk a késő középkorban, vagy a kora újkorban. De az egész mégis olyan hamis... nem tudom. Mindeközben jó élmény volt felfedezni Regécet, Füzért, Boldogkő várát. Tehát bennem sem tisztult le teljesen, hogy mennyire helyénvaló ez a furcsa szemlélet és állapot. 

A Regéci vár 2022-ben.

Regécre egy hosszabb délelőttöt terveztem (3-3.5 órát), és úgy tűnt, elegendő ez az idő. Amennyiben a faluban hagyjátok a kocsit és onnan túráztok fel, azért legalább 4-5 órát szánjatok a teljes programra, főleg, ha a falu központjában, a templommal szemben található Látogatóközpontot is beiktatjátok. Mi egy különös időjárású napon igyekeztünk fel a várba, sosem lehetett tudni, hogy melyik pillanatban szakad ránk az ég. Ezért mentünk, ameddig lehetett, kocsival. A felső várparkolóban (ami már az erdő területén található) hagytuk a kocsit, és még innen is egy 15-20 perces séta vezetett felfelé. Én nem bántam, hogy túrabakancsot vettem, ha van nektek, tegyetek ti is így. 

Meseút vezet felfelé! 
Kuruc-labanc meséket olvashatunk,
hallgathatunk (QR kód segítségével).

Tízórai a vár alatt

A büfé és kassza egy kilátópontra került. Innen már látszott,
mi sem ússzuk meg az esőt!

A vár előtt, vagyis inkább alatt - miután megtaláltuk a geoládát - megettük szerény kis tízórainkat, majd kifizettük a borsos belépőt a kasszánál. A várbüfénél lehet megvenni a jegyeket, innen van a közvetlen bejárat is a várba. 




A torony vezetés nélkül is látogatható, érdekes, részletes kiállítás van fent, de nagy fájdalom, hogy a beépített infópultok egy hely kivételével sehol nem működtek. Egyszerűen annyira igénytelennek és nagy bajnak gondolom, hogy megépül, megújul egy ilyen szép vár, és a kiállítás alapdarabjai, az interaktív elemek teljes mértékben használhatatlanok, nem sokkal a megnyitás után!! Egyszerűen szavakat nem találok, mennyire fel tudok ezen háborodni és el tudok rajta keseredni. Kérjem vissza a jegyem árának egy részét, hiszen a kiállítás csak részlegesen működik? Írjak a FB-on dühöngő, lejárató posztokat? Panaszlevelek áradatát küldjem az illetékes hivataloknak? Nem, egyiket sem teszem, sosem. De itt, ezen a saját blogomon, ami - szoktam mondani - "az én homokozóm" - megemlítem. Hátha, mire ti jártok arra, már működnek majd az érintőképernyők. Ha már odatették őket. 

Részletek a kiállításból az emeleten...

... és a palotaszárny földszintjén

A kilátás pazar, a végül leszakadó esőben, viharban, különös fényjátékban fotózni óriási ajándék volt. A szélvihar olyan erős lett, hogy majd' lesodort a kilátószintről, spuriztunk is vissza a kiállítótérbe. 


Minden órakor és óra harminckor vezetés indul a Keleti Palotaszárny bejáratánál, ami a falépcső az épület legvégén. Egy kedves hölgy vitt minket néhány termen, mesélt nekünk a vár történetéről és a 16-17. századi emberek életéről. Ez a kis vezetett séta nem több 15 percél. A palotaszárny többi része vezetés nélkül is látogatható. 

A vezetés elején


Természetesen felmentünk a pőrén hagyott sziklakilátóra is, ahonnan ez a családi kép készült.


Vigyázat! A Regéci vár lépcsői esős időben NAGYON CSÚSZÓSAK!!! 10 éves kislányom az egyik lépcsőről lecsúszott, és rettenetesen beütötte magát. Szerencsére nem lett nagyobb baj, bár abban a pillanatban a csigolyarepedéstől a farokcsonttörésig mindent vizionáltam, annyira sírt szegénykém. Végül saját lábán jött le a kocsihoz és a szálláson láttam, hogy inkább durva horzsolásos sebei lettek - azok is tudnak nagyon fájni. A sztori vége az, hogy 4, majd 5 nappal később ő volt az a gyerek, akit nem lehetett kihúzni a Végardói fürdő és a Tisza vizéből, szóval, nem volt vészes a sérülés, csak ijesztő. Ti legyetek nagyon óvatosak és vigyázzatok, különösen esős időben. Kisgyerekeket el ne engedjetek egyedül szaladgálni, még akkor sem, ha maga II. Rákóczi Ferenc fejedelem is itt rohangált 5 éves koráig, ezeken a köveken.... 

Ezen a helyen élt 5 éves koráig II. Rákóczi György

Búcsú Regéctől


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése