2022. július 24., vasárnap

A Zemplén kincsei 4.: Füzér vára lenyűgöző


Szeszélyesebb időjárásban nem is járhattunk volna az ország egyik legszebb várában! 15-20 percenként módosult a nap ereje, a hőmérséklet és a páratarartalom ezen a júliusi hétfőn. Követhetetlen volt, hogy éppen naptejjel kenegessem a gyerekeimet vagy kapucnis pulóverrel rohangáljak utánuk. Egyik pillanatban szakadt az eső, lehűlt a levegő 14 fokra, következő fél órában 30 fokban ültünk a tűző napon. Aztán megint esett és megint kisütött... a várban találtunk menedékre.

Füzérre egy teljes napot szántam, és milyen jól tettem! Tényleg szükség volt a szabadon felhasználható, korlátlan időre, mert a várban és környékén annyi a látnivaló, hogy nem praktikus végigrohanni. 
A vár parkolójában ezen a hétfői napon (mert igen, nyitva van hétfőn is!) nem várt minket nagy tömeg. Ennek igen örültünk, mert az út és a padka kialakításából arra következtettünk, hogy egy sűrű nyári szezonban, hétvégi napon itt bizony még az út szélén is állhatnak az autók... 

Közeledünk! 


A Kő Boldizsár féle játszótéren kitombolták magukat a gyerekek, tízóraiztunk, majd indultunk fel a várba. Az alsó várban van a kassza és ajándékbolt. Kaptunk pecsételő lapokat a kedves hölgyektől, így a gyerekek extra lelkesedéssel indultak neki a meredek lépcsősornak. 

Kő Boldizsár játszótere a parkoló feletti dombon.


Az alsó vár bejáratához is 
felfelé kell menni. Jócskán.

Pénztár és ajándékbolt. Itt kérjétek
a pecsételő lapot, minden gyereknek
egyet!

Füzér egyelőre nem akadálymentes. Mint a későbbi vezetésből megtudtuk, tervben van a kabinos felvonó ötlete egyenesen a parkolóból, de megvalósulása kérdéses. Nem lehet megmászni a várat babakocsival vagy kerekesszékkel. Kisbabás Olvasóimnak azt javaslom, hogy mindenképpen kössék magukra a picit, mert kézben ennyi ideig tartani, komoly kényelmetlenség. Bizonytalan lépcsőző gyermekek szüleinek pedig különös figyelemre lesz szükségük, mert itt aztán nem kis kihívás feljutni a Felső Várba!

Én itt nem mennék fel babakocsival.

Lefelé látványosabb, mennyire 
meredek.

A második pihenő- és kilátóteraszon már ott is
az első pecsét! 


A bejárat majdnem pont olyan, mint 17 és 7 éve volt, mikor erre jártunk. Most a nyári melegben ivóvíz fogadja a látogatókat:





Minden óra 30-kor indul vezetés a Virágos kert nevű kis oázisból. Alapos, részletes a vezetés, de nem unalmas, mert teremről teremre megyünk. 


Képes részletek a vezetésből: 

Régészeti leletek alapján újraépített
csodálatosan szép cserépkályha.

A bútorok is replikák. 

Néhány ajtókeret eredeti, késő-
reneszánsz.

Minden oldalról lenyűgöző kilátás.

Szépséges részletek. 


Leltárrészlet másolata. 

Falfestmény részlet az egyik hálóból.

Kápolna.



Jól haladunk a pecsétekkel!


A vezetés után önállóan mentünk fel az emeleti termekbe, ahol két nagyon részletes kiállítás várt minket. Az egyik a Szent Koronáról, a másik a magyarországi várakról szól. Utóbbinál részletgazdag építészeti rajzokat nézegethet az érdeklődő. A gyerekek már nagyon éhesek voltak, így lementünk a várudvarra - ahol éppen hétágra sütött a nap szerencsére - és elfogyasztottuk szendvicsebédünket. 



Itt minden interaktív elem működött!

Hideg ebéd Füzéren.

Még mindig van látnivaló a Várban!
A bástyák is megújultak, ezért ide, majd az alagsori helyiségekbe vezetett utunk ebéd után.

Leírhatatlanul szép.


Különleges szögből látjuk a kápolnát.

Ágyúk is vannak!

Az alagsori kiállítás nagyon részletes.

Régészeti leletek feltételezett
"helyükön".

Borospince.

Tervben van még két új bemutatóhelyiség megépítése. 

Kilátás a toronyból a parkoló felé.

A kicsiken már láttuk, hogy nekik ennyi elég volt, köszönik szépen, befejezték a várlátogatást. Mivel a várban sem büfé, sem fagyizási lehetőség nincs, mindenképpen le kellett mennünk, hogy beváltsuk napi ígéretünket. Ráadásul az utolsó pecsétek is a faluban szerezhetők meg.  

Búcsú a vártól, megyünk lefelé. 

Itt lehet beszerezni az egyik utolsó pecsétet.
(A vadászati kiállításra nem kell bemenni a pecsétért. A néni adja
az ajándékot annak, akinek legalább 5 pecséte megvan. )

A látogatóközponttal szemben, a Vár Büfé nevű műintézmény
teraszán szürcsöltük el délutáni  kávénkat. A gyerekek megkapták a jól
megérdemelt fagyit. Hétköznap Füzéren nem láttam étkezési 
lehetőséget - igaz, nem jártuk be az egész falut.

Viszlát, Füzér!


Néhány praktikus infó: 
  • A Látogatóközpont a falu egyik legforgalmasabb fő utcájában, a Vár Büfével szemben található. Mindenképpen elhaladtok előtte, eltéveszthetetlen. Itt lehet beszerezni az utolsó pecsétet és itt kapnak érte egy apró ajándékot a gyerekek. 
  • Aki nagyon belemélyedne Füzér község történetébe, a tájházba is elsétálhat.
  • A várban nincs étkezési lehetőség! Hosszú program, ne induljatok neki éhesen!
  • Hétfői napon a parkoló melletti - egyébként nagyon kulturáltnak kinéző - étterem zárva volt. Lehet, hogy más napokon nyáron nyitva tart. Érdemes előre érdeklődni, amennyiben itt ennétek.
  • A parkoló fizetős, egész napra 600 Ft. Közvetlenül felette van a szuper játszótér. 
  • Túrabakancsot, sportcipőt ajánlok a várba felmászáshoz.  Esőben a kőlépcsők csúszhatnak!!
  • Az egész programra minimum 5 órát szánjatok. Nekünk az egész napot elvitte hétfőn (későn indultunk, 55 perc volt az út oda majd vissza), utána még a szálláson megnéztünk egy családi filmet este. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése