2022. július 26., kedd

A Zemplén kincsei 7: Hollóházán festettünk porcelánt


Hollóháza? Akkor Orsi biztosan porcelánról és az Országos Kék Túra kezdő/végpontjáról fog írni! Igen, ezekről is fogok, de nem állom meg, hogy ki ne térjek egy gyönyörű brutalista épület rövid figyelemfelkeltő bemutatására. Mióta tanultam művészet- és dizájntörténetet, nem tudok elmenni az ilyen gyönyörű alkotások mellett. Azt hiszem, régebben, kevesebb tudással a fejemben nem tartottam volna különösen szépnek ezt az épületet - kívülről biztosan nem. Ám így, hogy a stílusról tanultam, és valahogy megértettem a létjogosultságát ezeknek a különös, monstrum építményeknek, már látom bennük a szépet. Hollóházán, ígérem, ha megnézitek a képeket, Ti is látni fogjátok! És ígérem, porcelánokról is szót ejtek! :)

Látszóbeton nagy mennyiségben, masszív tömbök az épület különböző részein, nyersesség, a brutális erő kifejezése - tömören ez a brutalizmus, ami a szocializmus Magyarországában egy eléggé utált stílus lett. A többség rettenetesen rondának látja. Nehány ikonikus épület fűződik a stílus nevéhez, én pl. hat éves koromig minden nap nézegethettem, mert szemben laktunk vele: az újpalotai húszemeletes "Casco-ház" ilyen, de számos hivatal, középület kapta ajándékba a brutalista stílust.

Kép forrása: a múzeum hivatalos oldala.

Azt hiszem, sok mindenre számítottam Hollóházával kapcsolatban, de arra nem, hogy áradozni fogok a múzeum kapcsán az épület szépségéről és egységességéről. Mondok Tamás és Rákosi Ferenc, Ybl-díjas építészek tervezték, születésem évében készült el, 1981-ben. Célja már építésekor is az volt, hogy a hollóházi ipartörténeti különlegességeket mutassa be, több mint 200 év távlatából. Ezért nem árt, ha a porcelánalkotásokkal együtt látjuk a teret, hiszen eredetileg is erre "terveződött".

Azt hiszem, engem nem is a külcsíny taglózott le, hanem a belbecs. Álljon itt néhány kép bizonyítékul. a lépcső a leggyönyörűbb, ugye?






Beépített ablakfülkék!




Egységes képet mutat az egész múzeum.


És akkor most rátérek a porcelánokra. A belépéskor megláttam gyermekkori kedvenc bögrémet, amihez odaszaladtam, és első kérdésem volt, hogy lehet-e még rendelni belőle? Sajnos nem - hangzott a kedves recepciós hölgy válasza. 

Kedvenc oroszlános bögrécském. 

Számodra mi ismerős ebből a
sorozatból?

Megvettük a belépőket és láss csodát, a gyerekek is élvezték itt tartózkodásunkat. Először is: nem akartak mindenhez hozzányúlni - fél siker egy szabadon álló tárgyakkal teli porcelánmúzeumban. Másrészt: nekik is tetszett a sok különleges, színes figura. Kaptak egy kihívást is: fogalmazzák meg a múzeumlátogatás végén, melyik tárgy vagy sorozat tetszett a legjobban. Egész végig ezt keresték! Melyik SZÁMUKRA a legszebb és miért? (A módszert ajánlom, hasznájátok, abszolút bejön, viszont utána megbeszélni kötelező a hitelesség miatt.)



Valakinek ez a pillangó tetszett
 legjobban gyermekeim közül.

Hullámos papik - valakinek ők voltak
a kedvencei.

Neked megvolt valamelyik?



Némelyik képet kicsi lányom
fotózta... cserébe megtudhatjuk, hogy
neki ez volt az egyik kedvence!





Ismerős? Ez is Hollóházi!

Aztán a fiúk sakkozni kezdtek! A kicsik pedig színezni a gyereksarokban! Annyira elvoltak, hogy felmerült, 10 éves kislányommal eltűnünk porcelánt festeni a műhelyben. Négy testvérének fel sem tűnt, hogy 30-40 percig a műhelyben festettünk.... 

Sakkparti porcelánfigurákkal.

Rajzparti kisasztalon és kisszékeken.

A festésért szólni kell a recepción, jön a hölgy, felírja, mit választottunk (müzlis tál, bögre, tányér, stb. üresen pár száz - pár ezer forintba kerülnek) és hány színt kértünk: színenként 500 Ft a festés. Megmutatja az alapokat, és neki is lehet állni. A műhelyben büdös terpentinszag van, de meg lehet szokni. Két színnel már nagyon látványos eredményt lehet elérni. Az alkotás árát sajnos a futár költsége dobja meg, ami önmagában többe kerül, mint a tárgy és a festék együtt. De mit volt mit tenni, ki kell égettetni azt a tányért, vissza nem tudunk jönni jövő héten, így hát maradt a futár, aranyáron. 

Melyiket válasszam?

A kezdetek...

Lehet ihletet meríteni mások munkáiból.


Befejező mozdulatok.

A végeredmény!

A gyerekek a múzeumlátogatás után még játszottak egy rövidet a bejárat melletti játszótéren, majd indultunk tovább Füzérradványba, a kastély kertjébe piknikezni. 




A múzeumtól jócskán feljebb, legalább 1.5-2 km-rel odébb,
Hollóháza főútja mentén egy bokor előtt/mögött :) 
indul/fejeződik be az Országos Kék Túra útvonala.
Kép: idokikoto.hu

És a bejegyzés keretezéseként egy érdekesség: tudtátok, hogy maga Makovecz Imre is tervezett brutalista épületet? Ráadásul pont a közelben? Bizony. Sárospatakon a Bodrog Áruház épületének terve az ő nevéhez fűződik. Ekkor még nem találta meg saját, organikus, teljesen egyedi stílusát - bár láthatjuk az épületen néhány elemét azoknak a lágy vonalaknak, amelyek később jellemzik munkásságát. 

Makovecz Imre: Sárospatak, Bodrog Áruház. Brutalista épület.
Kép: sarospatak.zsebedben.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése