2022. július 19., kedd

Hogyan spóroltunk ételekkel a nyaralás alatt?? - Tippek és trükkök utazás előtt állóknak


Zempléni utazásunk előtt még "csak" (""CSAK"") az infláció miatt aggodalmaskodtam. Számolgattam, osztottam-szoroztam, és be kellett látnom, hogy ha nem akarunk a 8-9 nap alatt eszement mennyiségű pénzt elkölteni pusztán azzal, hogy mind a heten jól lakjunk, meleg ételhez jussunk, bizony stratégiát kell váltanom. Eddig is készültem egy-két könnyen szállítható, előre elkészíthető étekkel - ha volt időm és energiám - nyaralások előtt, de láttam, hogy idén ezt a kérdést komolyabban át kell gondolnom és meg kell terveznem. És már nem kérdés, hogy időt, energiát áldozok-e rá... 

Plusz: Elegem van a drágán kapható szemét kajákból!  Ha már fizetünk, az legyen minőségi ételre elköltve.  Megpályáztattam hát az ötletemet (készétel előkészítés és tartósítás témaköre) több Facebook csoportban, amelynek tagja vagyok, és nagyon jó, használható válaszokat kaptam kommentek vagy személyes üzenetek formájában.  Elhatároztam, hogy ha sikeres lesz a projekt, megírom a tapasztalatainkat egy külön bejegyzésben. Nem, nem kell aggódni, nem fogok átnyergelni gasztroblogba. Ugyan, dehogy. Alapvetően nem szeretek főzni (ezen többen meglepődnek, ha mondom), de ha már mindenképpen kell, akkor próbálom lelkesen és szeretettel csinálni. 

Az alábbi előkészületek bevásárlással együtt 1.5 munkanapot vettek igénybe, gyereksegéd nélkül. Ez ugye, fontos szempont, mert ha van óvodás vagy kisebb manó a családban, akkor bizony jelenlétével lassítja a munkát, bármilyen szeretettel és türelemmel vonjuk be a közösen elvégezhető tevékenységekbe.

Mit készítettem előre?

Készételek befőttes üvegben tárolva:

  • pörkölt
  • paradicsomos húsgombóc, dupla adag
  • gulyásleves
  • pulykaragu (tejszínes-ananászos raguhoz, előkészítve gyümölcs és tejszín nélkül)

Kenőkék befőttes üvegben tárolva:

  • tojáskrém
  • cukkinikrém (recept: degespocak.hu, Molnár-Keresztényi Brigitta)
  • házi májkrém
Cukkinikrém, májkrém, tojáskrém.

Uzsonnára, tízóraira valók dobozolva:

Kelnek a tészták indulás előtti
délután.

Dupla adag töltött kifli indulás előtti este.

Limara túrós batyujával sosem nyúlok mellé...


Vittünk még:
  • saját termesztésű uborkát
  • saját termesztésű paprikát
  • további zöldségeket, gyümölcsöket
  • indulás reggelén vásárolt pékárut
  • vaníliás Gála pudingport, 4 csomaggal, a főzés nélküli gyümölcsleves-alaphoz, köszi az ötletet, Evelyn, nagy sikert aratott
  • ananászkonzervet
  • rizst
  • egyebeket, szokásos konyhai felszerelést
Saját termés!


Hogyan tartósítottam?

Ennek a kérdésnek igen alaposan utána olvastam és kérdeztem. A cél az volt, hogy akár polcra tehető készételt is vihessünk magunkkal. Ez a cél végül csak részben valósult meg - kezdő vagyok, nem mertem kockáztatni. Végül tehát mindent, azt is, amit gondosan konzerváltam, hűtőben tároltuk a fogyasztás előtti felforralás pillanatáig. Pedig a kölcsönkapott befőzőautomata leírásában szerepel, hogy húst is el lehet vele rakni, megfelelő hőfokon és ideig való kezelés után. Csakhogy a befőzőautomatás csoportban kb. a torkodat is átharapják, ha készétel tartósítással kapcsolatos kérdést teszel fel, mert a botulizmus nagyon veszélyes, és emiatt tiltják. (Még egyszer ismétlem, az automata saját használati utasításában BENNE van, hogy LEHET, minden szabályt betartva.) Szóval, én azt a módszert választottam, hogy mindent, amit bele szabad tenni az automatába, beletettem (húsok, levesek, kenőkék), de aztán - mivel megtehettem a szállásainkon, volt kapacitás - hűtőben tároltam.

Az automatában nem szabad tej- és tojástartalmú ételeket tartósítani. Ezért a paradicsomos húsgombóc üvegei nem kerültek bele, azok tartalmát fogyasztottuk el először. 

Kölcsön kapott befőzőautomata.

A végeredemény

  • Egyszer ettünk tervezetten étteremben, Encsen az Anyukám mondtában. Egy héttel előre foglaltam az időpontot, ez fontos infó. Ha besétálsz, nem biztos, sőt, biztos nem lesz asztal. Ez Férjem egyik szülinapi ajándéka volt, és igen, nem olcsó a hely, de megérte kipróbálni. Még írok róla részletesebben.
  • Mindössze egyszer kellett "komolyabb" köretnek nekiállnom, tehát úgy csinálnom kb. 10 percre, mint aki főz, ez volt a rizs. 
  • Bevásárolni csupán pékárut és tejterméket kellett, no meg a friss gyümölcsöt, ami azért fogyott rendesen. 
  • Még utolsó napra is volt meleg ételünk, amit készen vettem ki a hűtőből! A pörköltet hagytam utoljára.
  • Íme, egy összefoglaló - színessel kiemeltem az ételeket. A programokat pedig a következő 2 hétben írom le. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése