2023. február 13., hétfő

Tanösvények és túrák Budapesten és környékén - 2 szuper könyv ajánlója


Két nagyszerű könyvet szeretnék figyelmetekbe ajánlani. Mindkettő abban nyújt támogatást a kirándulni szerető családoknak, hogy ha nincs ötlet, merre induljunk néhány órára vagy egy teljes napra a főváros környékén, legyen mit fellapozni. Bármelyiket ütöd is fel, egészen biztosan néhány percen belül lesz két-három újabb úticélajánlód, családod örömére. 
Ha pedig hosszabban olvasgatnál, arra is tökéletes mindkettő, csak legyen nálad post-it jelölgetésre, mert 100%, hogy vágysz majd ki a természetbe, és nem akarod majd, hogy a jobbnál jobb ötletek feledésbe merüljenek! 


Hegyes Katalin: Ki a szabadba! - 130 izgalmas tanösvény Budapesten és környékén

Katalin a Covid-hullámok idején vágyott ki a szabadba gyermekével, ekkor járták sorra az ismert és kevésbé ismert tanösvényeket Budapest körül és közelében. Milyen jól tették, mert így megszülethetett ez az egyedülálló gyűjtemény a Gingko Kiadó gondozásában. 



A könyv szerkezete tökéletesen átlátható, színek segítenek a fejezetek közötti gyors tájékozódásban. A rövid bevezető fejezetek után a budai kerületekben található tanösvényekkel kezdődik - meglepődtem, milyen sok budai tanösvényünk van! Köztük nagyon ismert és kevéssé ismert is található, de egy összegző kiadványnak éppen az az értelme, hogy minden benne legyen: rövid, hosszú, agyonlátogatott és eldugott tanösvény egyaránt.  



Az egyes tanösvények részletes ismertetése mellett javasolt kiindulópontot, GPS-koordinátákat is kapunk. A fejezeteket a szerző saját képei teszik még élvezetesebbé, a gyerekek számára pedig a kis szövegdobozban megjelenített érdekességek lehetnek vonzóak a könyv lapozgatásakor. QR-kód minden tanösvényhez - ez ma már természetes, innen egy gyors kattintással a tanösvény saját honlapjára juthatunk. 

A szigorúan Budapest területére eső tanösvényeken kívül nagy hangsúlyt fektetett Katalin arra, hogy bemutassa a Duna bal és jobb partjára eső egyéb útvonalakat, kb. legfeljebb 1 óra autózásra a fővárostól. Ezek a fejezetek a településnevek abc-sorrendjében szerepelnek, a könnyebb kereshetőség érdekében Budakeszitől Zsámbékig, majd a másik "parton" Bernecebarátitól Zebegényig. 



A könyv egy cseles tartalomjegyzékkel zárul: fejezetek címei mellett checkboxokban pipálhatjuk, melyik tanösvényen jártunk már. 

Hegyes Katalin: Ki a szabadba! Gingko Kiadó, 4490 Ft


Tenczer Gábor: Budapest Outdoor - A legszebb 100 túra a fővárosban és környékén

Tenczer Gábor a Szépkilátás blog szerzője szenvedélyes túrázó. Életmódja része az, hogy megy, járja a szebbnél szebb útvonalakat családtagjaival, barátokkal, kollégákkal. Ezért nem csoda, hogy könyve is nagyrészt saját fotókkal illusztrált kiadvány. Ebben a kötetben a kicsit tágabb értelemben vett budai kirándulásokat szedte össze Gábor, - a Visegrádi-hegység, a Pilis, a Gerencse mellett 3 nagy fejezet található a Budai-hegységről.



Figyelemreméltó az a szemlélet, ahogyan a túrák közül lehet válogatni. Mint egy szakácskönyvben: választhatsz hozzávalók szerint, de választhatsz a kész étel alapján is. Gábor összeszedte a nagyobb fejezetek elején: 

  • a startpontokat (honnan induljunk javaslat szerint),
  • az impulzuspontokat (melyek a túrák leglátványosabb pontjai), és
  • a pihipontokat (hol tudunk megpihenni). 

Ha megtetszik valamelyik, már irányít is át a számozott túrára. 



Természetesen térkép és tájegység szerint is lehet túrát választani, kedvünk szerint. Nekem nagyon tetszik ez a sokféleség, megszínesíti a tartalmat a többféle kereshetőség. Egy-egy régióban még a rövidebb és a hosszabb túrák is külön alfejezetben szerepelnek. 




Az egyes túrák címei alatt ikonok jelzik, hogy az útvonal ajánlott-e kisgyerekekkel, éjszakai túrára vagy romantikus andalgásra, esetleg van-e geoláda útközben. Itt is segítenek a QR-kódok, de ami a kedvencem, hogy a szerző rendelkezésünkre bocsátja a saját motivációs játékát a gyerekekkel. A gyerekek 10 növekvő hegycsúcs meghódítása után kapnak egy-egy jelvénylapot jutalomként. 

Tenczer Gábor: Budapest Outdoor, Corvina Kiadó, 3390 Ft - jelenleg csak előrendelhető, az első kiadás elfogyott. 

--------

Mindkét átfogó kiadvány erőssége, hogy a szerzők saját tapasztalat alapján, valóban végigjárt útvonalakról írnak, saját fotókkal illusztrálják azokat, így az olvasónak azonnal kedve támad egy kiadós túrára vagy egy kellemes sétára.

Fővárosiak, kívül tágasabb!

--------

Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése