2023. március 9., csütörtök

Alma Vendégház és a Mofetta Mátraderecskén

- TÁMOGATOTT TARTALOM - 

- Szálláshelytesztelés meghívásra - 


 Már 5. hete betegeskedtünk itthon felváltva, mikor felmerült, hogy a lábadozást követően a hétvégén esetleg el tudnánk menni barangolni. Non-stop betegápolóként, lábon kihordott betegségekkel a hátam mögött őszintén mondhatom, hogy már a terv gondolatától szárnyakat kaptam. Mivel többen még gyengének érezték magukat a családból, két éjszakát nem vállaltunk be (az mindig sokkal több pakolást igényel, főleg étkezés tekintetében), de egyet igen. Egyetlen éjszaka a helyszínen még könnyebbség is: nem kell hazavezetni egy fárasztó kirándulós, várlátogatós nap után. Jeleztem is az Alma Vendégház tulajdonosának, hogy az elhalasztott februári utunkat most tudnánk bepótolni - szerencsére pont szabad volt az emeleti apartman, ahol kényelmesen elférünk. Ez a módosított hétvége áldozatokkal járt: a két nagyfiú a saját programjaik miatt nem tudott velünk tartani (ők egész hétvégés csapathétvégére mentek). Szüleimmel megbeszéltem, hogy vasárnap mehetünk hozzájuk egy kései ebédre, így azon az étkezésen sem kellett stresszelnem. 

Amit reméltem ettől a 1.5 naptól: 

  • a harapnivalóan friss levegőn megerősödünk, 
  • a tavaszias napsütésben nagyokat sétálunk, 
  • a teljes kikapcsolódástól mentálisan picit helyrekattanunk, 
  • jobb kedvünk lesz, 
  • és ezek mind segítenek majd minket a teljes gyógyuláshoz. 

Ezek tényleg mind így is lettek volna, ha a nagyfiam nem egy durván fertőző influenzavírussal, lázasan tér haza vasárnap koradélután... de most nem erről akarok írni. 

Az Alma Vendégházról

Mátraderecske egyik legjobb pontján helyezkedik el ez a vendégház, különösen akkor igaz ez az állítás, ha a mofettát is szeretnétek akár rendszeresen, akár alkalmilag látogatni. Az Almáskút utcára nyíló bejárat mindössze 4-5 perc könnyű séta a mofetta épületéhez. A tulajdonos egyik fő célja az volt a vendégház kialakításával, hogy a helyi kínálatban egy viszonylag olcsó, megfizethető szálláshelyet hozzanak létre. Akár a gyógyulni vágyó vendégek, akár a nyaralni érkező nagycsaládok, baráti társaságok szállnak meg, a végösszeg ne legyen hajmeresztően sok. Ennek fejében a berendezés és a lehetőségek is szerényebbek. 


Az Alma vendégház alsó szintjén két apartman található: az egyik kétterű, az utcára néz és ott létünk alatt egy mofettába járó házaspár lakott benne hosszabb távon (a kezelések 15-21 naposak szoktak lenni, de van, aki duplázik). A másik egyterű, az udvarra néz, és egy személynek ideális, ennek saját terasza is van, ez a kis szoba szintén foglalt volt, így nem fotózhattam. Az alsó szinten található apartmanokat felújították, korszerűsítették. 

A ház hátulról, az egyszemélyes
apartman teraszát látjuk.

A hátsó kis ház, amelyen már dolgoznak, hogy
mihamarabb közösségi tér lehessen!

Az emeleten három szoba található, egy közös fürdővel és közös konyhával. Ideális nagycsaládos szálláshely. A gyerekek számára van egy emeletes ágy az 1-es szobában, valamint egy ovis gyerek méretű kis ágyikó a 2-es szobában. Aki hosszabb távra érkezik, be tud pakolni a hatalmas szekrényekbe. Az óriási hűtőkben akár több napnyi mélyhűtött ételt tud tárolni. Ez utóbbi tény a szállás egyik óriási erénye, nagyon szeretném kiemelni, hogy mennyit számít egy nagycsaládos nyaraláson vagy baráti társaságok közös pihenésekor a nagy hűtőkapacitás. 

Felújított konyha az emeleten.

Hatalmas hűtők!

A 3 szoba előtti előtér, innen nyílik minden, és ide hoz fel a
lépcső. Az emeleti tér egy nagyobb társaságnak vagy családnak
ideális.


A kertben és a hátsó kis házban nagy lehetőségek vannak. A kisházban a tervek szerint közösségi helyiség lesz. Autóval két család tud jelenleg megállni az udvaron anélkül, hogy egymást akadályoznák, de ha jól láttam, már készítik elő a harmadik beállóhelyet. (Közben kérték, hogy írjam bele, egyszerre 5 autó is állt az udvaron.)

Gyereksarok a bejáratnál! ♡

Összességében úgy vélem, szükség van az olyan szálláshelyekre, mint amilyen az Alma Vendégház is szeretne lenni. Semmi luxus, minden egyszerű, ahogy a lépcsőn felmentem, mintha saját gyerekkoromba szippantott volna vissza egy időtölcsér, és ennek kétségtelenül van egy hangulata. 




Nagyon kedves volt a gondnok, aki fogadott minket, felvette az adatainkat, kicsit mesélt Mátraderecskéről, a szén-dioxidos tapasztalatokról a faluban és a mofettáról. (Saját földjükön is foltokban haltak ki a növények, ahol jött fel a gáz, de miután megépítették a most is látható mofettát 2006-ban, ez a probléma faluszerte megszűnt, és a gáz gyógyulási célokat szolgál.) A tulajdonos is kérte, hogy ha már megszállunk náluk, legalább egyikünk menjen fel a mofettába, kipróbálni egy kezelést. Mivel én már jártam erdélyi kénes mofettában, és volt összehasonlítási alapom - valamint a két felnőtt közül én voltam teljesen egészséges - vasárnap reggelre bejelentkeztem.

A mofettáról

A falu önkormányzatának tulajdonában lévő épület és intézmény elfogadja a TB beutalókat, így akiket gyógyulni küld ide orvosuk, 2 hétig 50%-os kedvezménnyel, kb. 1100 Ft-ért vehetik igénybe a kezeléseket. Saját elhatározásból 5 db kezelés vehető igénybe egymás után, orvosi felügyelet nélkül. 

A mátraderecskei mofetta

A reggeli kezelésre érkezvén azt láttam, hogy a kedélyesen beszélgető emberek szinte ismerősként köszöntik egymást, és jó hangulatban várakoznak a vérnyomásmérő hölgyre, Jolikára. Nála kellett kitöltenem egy papírt néhány adatommal, és a vérnyomásom mérése után már mehettem is a medencéhez. (Öltöző van, papucsot kell vinni. Érdemes könnyű ruhát átvenni, melegítőt pl.. Meleg van, lehet rövidnadrág is.)

Fotó: index.hu, Bődey János. 2020.06.28.
Én nem fotózhattam.

Mert hogy tényleg MEDENCÉBEN ülünk a 40 perces kezelés alatt, de RUHÁBAN. A száraz gáz, a szén-dioxid a földből jön fel, és mint egy vizes medencében a folyékony anyag, a nehéz gáz is megül a föld közelében. Lehajolni, leejteni valamit életveszélyes. "3 szippantás a megengedett mélység alatt találkozás Szent Péterrel", mondta a mentős fiatalember AMULANCE felirattal a hátán, aki beengedett, és elmondta az alapvető szabályokat. Például nem szabad fotózni, mert ha beesik a lapos mobil a lamellák alá, élő ember azt onnan ki nem veszi, a szekrénykulcsod legyen biztonságosan a zsebedben, és egyébként se csináljál semmit, amíg bent vagy a medencében. Még a gesztikulálásra is vigyázni kell beszélgetés közben, mert aki felkavarja a gázt, a vele szemben ülőnek okozhat rosszullétet! Lassított felvételként kellett leülnöm, hiszen a többiek már "bekötötték magukat", én voltam az utolsó.

A kezelés alatt éreztem bizsergéseket a testemben, de azt a furcsa érzést, ami Erdélyben árasztott el ("mintha bepisiltem volna" forróság érzés), olyan nem volt. A mellettem ülő idősebb hölgyekkel beszélgetve megtudtam, hogy vannak köztük, akik 8-10 éve visszajárnak évi 2x2 hét kezelésre, hogy ezzel tartsák karban ereik állapotát. Állításuk szerint ezek alatt az évek alatt láttak csodákat is: különösen cukorbeteg, amputáció előtt álló végtagok esetén történtek szinte csodálatos gyógyulások. 

Természetesen, ahogy minden gyógykezelésen, itt is vannak ellenjavalt állapotok, pl. trombózis vagy infarktus, sztrók után nem szabad jönni, de a honlapon van egy részletes felsorolás, érdemes átböngészni. 


A vasárnap reggeli kezelés és kötelező vérnyomásmérés után, akármilyen furcsa, fáradtan sétáltam vissza a vendégházba. A kezelés igénybe veszi a testet, még ha nem is érezzük konkrétan a munkát, ami ilyenkor zajlik. Az érfalak "dolgoznak", és igen, ez lehet fárasztó. Sokat ittam utána, jól esett! Az egész kezelés nagyon jól esett! Hálás vagyok a vendégház tulajdonosának, hogy kifejezetten kérte, menjek el, és próbáljam ki!

Ha elolvasnád az Index alapos cikkét erről a különleges, egyedülálló helyszínről, ezen a linken éred el. 

A nyugis közös családi reggeli után kinéztünk Mátrafüreden egy misét (11.00), és pontosan odaértünk. 


1 megjegyzés: