2014. február 25., kedd

Észak-pesti érdekességek

Séta önkéntesként menhelyi kutyával a Farkaserdőben és más újpesti „jóhelyek”

Sosem volt kutyám, mert nem laktam olyan helyen, ahol egy kutya jól érezhette volna magát. Mikor megláttam régen egy honlapböngészés során, hogy a Rex Kutyaotthonban lehet önkéntesként kutyát sétáltatni, tudtam, hogy egyszer ki fogom váltani az önkéntes igazolványt. Ez az idő akkor következett el, amikor a két kisfiam rettegni kezdett a kutyáktól. Megjegyzem, okkal: a parkban többször előfordult, hogy békésen sétáltunk, és megtámadtak minket kutyák. Volt, amelyik csak játszani akart, és megijesztette őket, de volt, amelyik tényleg agresszívan ugrott nekünk, úgy kellett elrugdosnom a gyerekektől. Szóval okkal féltek, de ez engem zavart.


Az Állatszigeten, még 2010-ben

Nyáron megszereztük az önkéntes igazolványt, és elkezdtünk kutyát sétáltatni a Rex-nél. Nem mondom, hogy gyakran vagyunk ott, de az a néhány alkalom is több a semminél! (Sok káposztásmegyeri minden nap, vagy egy héten többször is lejár! – nekik közel van, számunkra ez a program inkább egy teljes délelőttöt igényel, iskolai/óvodai szünetekben.) Az Állatsziget nyitvatartása (17.00-ig) sajnos nem alkalmas arra, hogy egy átlagos óvodai nap délután, koraeste elmenjünk oda.

Az állatok gondozóinál lehet kérni, hogy barátságos, gyerekszerető kutyát adjanak sétára, így a gyerekek is megsimogathatják, játszhatnak vele. Eredetileg az volt a tervem, hogy a Farkaserdő általunk jól ismert szakaszait barangoljuk majd be az épp aktuális kutyussal, de sajnos erre az Állatotthonnak nincs engedélye, ezért egy, csak erre használatos ösvényen szabad haladni a menhelyi kutyákkal, ami szintén a Farkaserdő része, de ez az Állatsziget mögötti részt jelenti, nem az általában ismert farkaserdei utakat. A kutyasétáltatásokról még egyszer sem sikerült képet készíteni, mert mindkét kezem foglalt szokott lenni, az egyikben póráz, a másikban minimum két gyerekkéz, harmadik gyerek a hátamon. :)

A gyerekek persze nem csak azért szeretik ezeket a kis kiruccanásainkat, mert mindig újabb és újabb kutyával barátkozhatnak össze (jelentem, ezen a területen is látok előrehaladást, az elején ugyanis menekültek a pórázon vezetett kutya elől, most már meg is simogatják…). Az Állatsziget önmagában is nagy élmény. Van például egy megmentett őzike, akit mindig hosszan szemlélünk, ha épp nem alszik.



Őzike simogatás az Állatszigeten

A Parasztudvarban vannak nyuszik, kecskék, birkák és bárányok, malacok, lovak és baromfiudvar. Van egy kis tó, amin kacsák úszkálnak. A menhelyi kutyákat és cicákat is mindig alaposan megnézegetjük. Aztán van egy csudaszép játszótér, amilyet sehol máshol nem láttam még. A gyerekek ezért is nagyon lelkesednek, ha ott vagyunk.



Ezt a képet a neten találtam a játszóról, mert az én fotóim sajnos elvesztek.

Amennyiben nem a közelben laktok, de az Állatsziget miatt (ami egyébként egy ingyenes program, csak az állatcsemegéért kell fizetni!!) kijöttök Újpestre, ajánlom figyelmetekbe a Farkaserdőt: induljatok el egy kisebb sétára. Az egész erdő nem egy óriási terület, kb. 1 óra alatt körbe lehet járni gyerekkel is. Múlt hétvégén pl. öt mókust láttunk, harkályokat, szajkót és sok-sok cinkét. Az erdő helyi futók és kutyasétáltatók paradicsoma, hétvégén sok a sétáló gyerekes család.

Az ujpest.hu-n olvastam, mi legutóbb erre nem kanyarodtunk el: „A Kordován tér és a Szíjgyártó utca közti bejárathoz közel, a korábban rendkívül lepusztult állapotú egykori játszótér helyén erdei óvodát alakítanak ki kismozdonnyal, hintával, sőt egy különleges élménysétányt is birtokba vehetnek a kicsik.”

Közvetlenül az erdő mellett épült Újpest teljesen új uszodája, a Halassy Uszoda. A kis tanmedencében, ha épp nincs oktatás – érdemes odatelefonálni a tervezett érkezés előtt – lehet lubickolni kicsikkel is, felnőtteknek a wellness belépős megoldást ajánlom. Vastagabb pénztárcával rendelkezőknek az innen szintén egy karnyújtásnyira található Aquaworld is szuper családi program lehet. Figyelem, hétköznap nem üzemel minden felnőtt csúszda!


Az Aquaworld gyerekrészlegének egy része :)

Ha Újpesten töltenétek el az egész napot, ehettek a piacon a Laci konyhában (van lángos, palacsinta, de „rendes” étel is), a Csülök Vendéglőben vagy az Öreghalászban, de ajánlom személyes kedvencünket, a Capri Pizzériát, amelynek visszajáró törzsvendégei vagyunk. Most nyílt az új, ígéretes kezdemény, a Központ Bisztró, ezt szintén szívből tudom ajánlani, teszteltük, olyan volt, mintha a Belvárosban randiztunk volna a férjemmel... A parkolás kicsit nehézkes, de a környező utcákban megoldható. 



Burgerezés a Központ Bisztróban. Az adag nem kicsi!
Forrás: We Love Budapest


Újpesten kihagyhatatlan még a Horváth Cukrászda, melynek felső szintje, a Sugar! méltán szerzett országos hírnevet, de az alsó szinten, a hagyományos cukrászdában is csodás finomságokat kóstolhatunk.

A Tarzan Parkról pedig már írtam ITT

Szóval ki mondta, hogy Észak-Pest kisgyerekes szempontból unalmas?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése