2016. április 5., kedd

Mátyás király játszótér a Budai Várban


Mikor a Minimatinén olvastam, hogy a Halászbástya alatt van ez a játszó, nem igazán tudtam elképzelni, hogy hová préselhették be a hatalmas játékokat, amiket a képeken láttam. Ez azért lehetett, mert nem ismertem az eldugott, de egyáltalán nem kicsi teraszt, mely a Mátyás templom szomszédságában várhatta évtizedek óta jobb sorsát. Míg valaki ki nem találta, hogy toljanak bele egy adag pénzt, és csinálják meg a környék legmenőbb játszóterét a Világörökségi helyszíntől szó szerint egy kőhajításnyira. Elmentünk, kipróbáltuk.

Egy koratavaszi vasárnap délután jártunk erre, az autót a Halászbástya alatt, a sorompó előtt tettük le, hétvégén itt nem kell parkolódíjat fizetni. Innen gyalogoltunk fel először a híres látnivalókat megnézni. Azért kezdünk mindig a komolyabb dolgokkal, mert a gyerekekben az elején még szoktuk látni az érdeklődés csíráját. Abban a minutumban, mikor észleljük, hogy kezdenek szétesni, bedobjuk az addig titkolt játszótér ötletet, és próbáljuk menteni a menthetőt. Ebben az esetben nem sikerült meghosszabbítani a nézelődés idejét a szétesést követően. Valószínűleg az ezrével csoportosan közlekedő turisták és az igen erős szél lehetett a gyerekekre demoralizáló hatással. Igyekeztünk hát némi szóváltást követően (én: de alig láttunk valamit a Halászbástyából, a Mátyás templom meg mindjárt bezár!!!; férjem: nem érdekli őket, nem látod, mennyire szétestek, menjünk játszóterezni) lesétálni a játszóhoz. Pedig én még csak épp belekezdtem a felújított tér és a templom csodálásába...


Azért arra büszke vagyok, hogy a gyerekek tudták,
melyik királyunk szobra ez.

Itt még azt hittem, sikert aratok a hollósztorival...
de nem.

Belépés a Paradicsom kapuján. :)

A játszótérre belépve azonnal megcsapta a fülünket a sok idegen szó. Hallottunk valamiféle arab nyelvet, volt olasz és angol család is. Örülök, hogy ilyen emléket is visznek haza magukkal Magyarországról! Ez a játszótér olyan, amire tényleg büszkék lehetünk.

A tervezők ötletesen használták ki az egyik oldalon a terasz fölé tornyosuló fal
adottságait: egy emelt "járdát" húztak fel végig a fal mentén. Alatta alagúton
lehet közlekedni!

Egy korabeli kút! :)

Méretes homokozó.

Mindenhol ágaskodó tornyok.

 
Körbástya ágyúval.


Rugós járda, ez nagyon izgalmas, és a felnőtteket is simán elbírja.
(Hármat találhattok, hogy honnan a tapasztalat.)


Nagyobbacskáknak is van mit mászni.




A legkisebb átaludta ezt a kiruccanást. Szép helyen pihengetett.


Elég volt, a Nap is lemenőben, menjünk mi is.

A játszótól néhány méterre van egy fizetős WC,
jó tudni.

Viszlát, Vár!