2016. április 2., szombat

Kedvencünk, a Római


Könnyen beszélek, hogy hipp-hopp a Rómain vagyok, hiszen Újpesten élünk, annak is egy olyan részén, ami kerületi viszonylatban közel esik az Északi-összekötőhöz. Szóval mi tényleg percek alatt a Római-parton lehetünk biciklivel. Ez a hely már az én gyerekkoromban is nagy kedvence volt családunknak. Most pedig szülőként szíves-örömest viszem ki a gyerekeket egy kis kavicsdobálásra a Duna-partra. Szerencsére Budán felnőtt, inkább dombokon biciklizni szerető férjem is örömmel teker ki velünk a folyóhoz. A Római-part pedig alkalmazkodott az évtizedek során, és teljesen berendezkedett a biciklis társadalom fogadására...
S hogy mit lehet itt még a kavicsdobáláson kívül csinálni?Például tovább biciklizni, egészen Pünkösdfürdőig, vagy Szentendréig (ez utóbbi inkább nagyobb gyerekekkel jöhet szóba, de akkor bizony szuper program).

Pünkösdfürdőn, a gáton még 2011-ben, két gyerekkel.

Figyelni, ahogy mások etetik a madarakat. (Vagy ahogy mi etetjük őket, bár olvastam, hogy kenyérrel nem szabad...)

Madarak etetése. Télen sirályokra, kacsákra bizton számíthatsz.

Halat, lángost vagy hamburgert enni az egyik büfében.Fagyizni - a választék viszonylag nagy, pl. a környék egyik híres cukrászdája is kitelepül egy bódéval minden szezonra.Átélni a parti érzést helyi "romkocsmákban" vagy trendi parti kávézókban. Ilyen például talán a leghíresebb mind közül, a Fellini Római Kultúrbisztró, vagy A hely.

Fellini Római Kultúrbisztró
(a kép forrása: indafoto.hu)
A hely (Bringabár is!)
(a kép forrása: a hely.pub)

Megkeresni a Kőkert legújabb alkotását. Ez mindig máshol fellelhető! Az alkotó igen kreatív! :) A képek forrása a Római-parti Kőkert Facebook oldala.

(Kép forrása: origo.hu)

BKV-hajóval behajózni a Belvárosba és vissza.

(A kép forrása: szeretlekmagyarorszag.hu)

Vagy egyszerűen csak keresni egy csendes helyet és átélni a természet, a folyó közelségét. Mikor erre futok, félúton megállok, és ezt teszem. Csak ajánlani tudom!

(A kép forrása: citydogs.hu)

Egyéb érdekességek a Rómairól a welovebudapest.com oldal cikkgyűjteményében!