2017. március 10., péntek

Pécs-környéki nyaralás 8. rész: Zsolnay Kulturális Negyed

Kulturális gyöngyszemek Pécsett

A következő két bejegyzésben a Zsolnay Kulturális Negyedről és a Cella Septichoráról olvashattok. Mindkettőt 4 gyerekkel látogattuk meg! A helyszínek jellege miatt ez a két írás kicsit hosszabbra nyúlik a szokásosnál, nézzétek el nekem.


Tudom, hogy egy nyolcéves, egy majdnem hétéves, egy négyéves és egy féléves gyerek nem fogja fel, hogy mi a különbség a nagymamája születési dátuma és egy ókeresztény sírkamra kora között, de nem is az a célunk, hogy ezeket azonnal de rögvest megtanítsuk nekik. Mégis hiszem, hogy mikor ilyen különleges helyekre visszük a srácokat, valami beivódik a kis lelkükbe, valami, amit annyira szeretnénk átadni nekik, megmarad, még ha csak foszlányokban, töredékekben is (természetesen elsősorban nem a babára gondolok :) ). Talán egyszer részletesen kifejtem erről a véleményemet, egy önálló cikkben.


Sokszor egyébként nem mi döntünk a programjaink alakulásáról, hanem maga az Időjárás, így, nagybetűvel. Egy nyaralás alatt, mikor van mondjuk bő egy hetünk együtt, bizony rendkívül fájdalmas tud lenni a kellemetlen meteorológiai helyzet. Az ilyen alkalmakkor jól jönnek a közeli "előhúzható", érdekes helyek, mint például Pécs fedett látnivalói. Szerencsére a Zsolnay Kulturális Negyedben több múzeum, látogatóközpont van összezsúfolva egy gyalog könnyen bejárható területen! Amikor odamentünk, és kifizettük az egyébként első ránézésre drága belépőt, egy komplex csomagot kaptunk. Minden választott helyszín végiglátogatásával bizony sok óra elment. Rossz időben ez ajándék!

Parkolni a belvárosból érkezve jobbra tudtunk, a rendkívül látványos gyalogos híd környékén keressétek a lehajtót. Hétköznap délután alig állt itt autó, de rendezvény esetén nyilván érdemes jó időben érkezni. Lifttel lehet megközelíteni a hidat, a területen mindenhova eljutottunk akadálymentesen.

Egy különleges átjáró!

A Látogatóközpont recepcióján lehet megváltani a jegyeket. Csak tudjatok
választani! Ezek itt a 2016-os árak.

Ha gyerekek nélkül mentünk volna, nem válogatunk a látnivalókból, és egy napot szánunk a negyedre. Négy gyerekkel egy nyaraláson azonban célszerűnek tűnt szemezgetni a számukra értékelhető programok közül. A jegyeladókat szorgosan kikérdezve jutottunk arra a konklúzióra, hogy a Bóbita Bábmúzeum, a Gyugyi Gyűjtemény és az Interaktív Varázstér lesz az a három helyszín, amit ezen a délutánon meglátogatunk.

Egy jellegzetes kép a Negyedről: játszótér az előtérben és a kémények.

A Bóbita Bábmúzeum a bábszínház épületében kapott helyet. A bábtörténeti kiállítás nem annyira érdekes a kisgyerekeknek, de mégis van két dolog, ami miatt érdemes felsétálni ide. Az egyik a várótérben található különleges fajátékok sora, a másik pedig az a kis szoba/terem, ahol a gyerekek kezükbe vehetik a bábokat, kipróbálhatják magukat bábszínészként, vagy belebújhatnak egy-egy báb bőrébe. Mi nagyon éveztük az itt töltött időt!




Fajátékok a váróban. 

Próbáld ki!

Próbáld fel!

Szabadtéri színpad

A Zsolnay Negyed egy domboldal lejtőjén található, szintekre tagolták, hogy értékelhető felületeket alkossanak. Helyet kapott itt több játszótér, parkok, sétányok. Ha nem is vesztek jegyet, érdemes sétálgatni itt, nagyon kellemes a hangulat. Volt egy helyi kisfiú, aki a nagyszüleivel jött: a bölcsödés korú kissrác műanyag kismotorral haladt körbe-körbe (szuper a terület erre: lejt, de nem veszélyesen), nagypapája pedig rollerral követte biztonságos távolságból. :)





Az Interaktív Varázstér egy kis pécsi "Csodák Palotája". Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam. Kipróbálható eszközök, érdekes kísérletek, pályák, fizikai játékok. Bár az emeleten található, a lift ide is felhozza a babakocsit. A Látogatóközpontban van pelenkázó a mozgássérült mosdóban, itt tudtam szoptatni is. 






Talán nem kell magyaráznom, hogy a gyerekeket innen elég nehéz volt elrángatni. De közeledett a zárás ideje, és a Gyugyi-gyűjteményben még nem voltunk. Utólag azt mondom, hogy ezzel kellett volna kezdenünk, mert ez volt a legkomolyabb, gyerekeket legkevésbé érdeklő kiállítás. A mozgássérült, babakocsis bejárat hátulról elérhető, csengetni kell és várni, hogy jöjjön a biztonsági őr. 

A Gyugyi-gyűjtemény csupa olyan tárgyat tartalmaz, amit azt hiszem, fantasztikus értékük ellenére sem szívesen raknék ki a nappalinkba. Mégis olyan különleges esztétikai élményt jelent a sok szürreális dísztárgy egymás mellett, hogy érdemesnek tartom a megtekintésre! El-elgondolkodni egy-egy váza, tál előtt, hogy ebben mennyi munka van... nézegetni a különleges mintákat (bújócsázni a tárlók alatt - na jó, ezt csak a gyerekek űzték... :))!








Zárásként azt mondom: a Zsolnay Negyed egy hatalmas kulturális egyveleg. Felnőtt látogatóknak mindenképpen érdemes akár egy egész napot rászánni, hiszen a helyszínen található Kesztyűmanufaktúra kiállítása vagy az összes Zsolnay témájú bemutató valójában kihagyhatatlan! A Rózsaszín Zsolnay pl. a kedvencem volt, mikor 2004-ben, még a régi helyén láttuk, de most le kellett róla mondanom. Kombinált belépővel pedig egyben megtekinthetjük a Cella Septichorát is, amiről a következő bejegyzésben fogok írni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése