2017. március 6., hétfő

Pécs-környéki nyaralás 6. rész: Abaliget


Ha az Orfűről szóló bejegyzésem esetleg nem volt eléggé meggyőző, hogy a Mecsekben is lehet nyaralni, akkor itt egy másik érv: Abaliget
Barlang, tavacska csónakázásra és fürdésre, Denevérmúzeum, kemping, tóparti játszótér és csodálatos túraútvonalak a környező dombokon, hegyeken: ez Abaliget!


Kisgyerekeseknek az első kéretlen tanács, amit mondhatok: próbáljátok meg elérni a napi első vagy legkésőbb második vezetést! Mert a nap közepén hatalmas tömegre és nagy melegre számíthattok. A barlangban ugye 10-12 fok van, ami miatt fel kell öltözni és fel kell öltöztetni a gyerekeket. Ez idő. Ha úgy jártok, mint mi, és az orrotok előtt zár be a pénztár (odaértünk a vezetésre, de nem fértünk be a csoportba!), akkor a meleg hacukát, amit a kocsinál vettetek fel, a 40 fok miatt vehetitek le arra az egy órára, amit várakozással kell tölteni... 

Tömeg a barlang bejáratánál!

Néhány lépésre innen: Denevérmúzeum

Szerencsére ott a Denevérmúzeum, ami  kb. 20-30 pernyi érdekességet kínál - érdeklődéstől függően természetesen ez lehet több vagy kevesebb. Itt a múzeum kis épületének aljában találjátok a mosdókat - barlangtúra előtt kötelezően meglátogatandó.

Ezen a képen jól látszik, hogy félig felöltözve
ténfergünk a múzeumban (miközben nagyon meleg volt).

Utána egy életmentő jégkrém a büfében, és már el is telt az egy óra, amit ki kellett bírni valahogy! Lehet ismét felöltözni! :)

Hátul a fedett teraszon büfé és ajándékbazár.

A barlangban sajnos szigorúan tilos a fotózás, így képet csak máshonnan mutathatok. Hiába mondták el, hiába írták ki, némely embertársunknak ez nem elég: fotóznak, nem probléma számukra a tiltás! Kisgyerekkel érkező apuka volt az illető, ennyit a példamutatásról... Vannak időszakok (főleg a komolyabb esőzéseket követően), mikor érdemes megereszteni egy telefont a barlangba, mielőtt odamennénk. Előfordulhat ugyanis, hogy az áradás miatt lezárják a járatokat és napokig tilos a lemenet!

A kép forrása: magyarnemzetiparkok.hu

A barlangban csodálatos élmény sétálni a meg-megbújó, elő-előbukkanó patakocska mellett. Sárgásan világító lámpatestek fényénél lehet gyönyörködni a természet formálta csodálatos cseppkövekben. Vannak ugyan lépcsők, de egyik sem annyira meredek, hogy ne lehessen bejárni a barlangot kisgyerekekkel, a terep egyébként kellemesen lejt és teljesen ki van építve a járda. Totyogósokra természetesen itt is, mint mindenhol, fokozottan kell vigyázni!

A kép forrása: magyarnemzetiparkok.hu

Abaligeten közvetlenül a csónakázó tó partján van egy nagyszerű, szinte újnak tűnő játszótér, és itt van a kis alapterületű strandocska is, ahol füves parton lehet pihenni, lépcsőről lehet a nem túl mély vízbe bemenni, hidacskán lehet a kis szigetre átsétálni.


Játszótér az Abaligeti-tó partján.


Stand Abaligeten.

Ebédünket egy Camping Étterem nevű retro helyen fogyasztottuk el. Menüt kértünk, nagyon egyszerű, viszonylag kevés, de finom, ehető ételt kaptunk, kedvező áron. Bár mi nem próbáltuk, a frappáns nevű Zabaliget étkezde a turisták és helyiek fogadására egyaránt felkészült egyszerű helynek tűnt kívülről, ez kissé odébb, a főúton található. 

Abaligetre akár lehet egy napot is szánni, ebben az esetben érdemes turistatérképpel készülni, és bevenni az erdőt, a közeli (tan)ösvényeket. Nekünk aznap, közel negyven fokos melegben egyetlen úticél lebegett a szemünk előtt: az orfűi élményfürdő, s a kedvezményes, 15.00-tól érvényes olcsó családi belépő, melyről legutóbb írtam. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése