2018. március 16., péntek

Új kilátó a Fővárosban - Reformátorok tere

Ki gondolná, hogy Sashalmon, "a lapos Pest", egyik szépséges részén van olyan pont, ahová érdemes kilátót emelni? Bevallom, bár tudtam, hogy Pest valójában nem lapos, hanem egy enyhén emelkedő medencére hasonlít, engem is meglepett, hogy a 16. kerület kilátót épített 2017 őszén ezen a különlegesnek első látásra nem mondható helyen, egy klasszikus kertváros közepén. Az új, gyönyörű igényességgel kialakított Reformátorok terén sétány, egy még ott jártunkkor nem üzemelő kávéház és egy szoborcsoport kapott helyet. A nézelődés után átrollereztünk a Havashalom téri játszótérre és parkba, sötétedés után értünk vissza az autóhoz, akkor lőttem ezt a képet a szépen kivilágított kilátóról.


Az első kellemes tavaszi hétvége egyik napsütötte délutánjára beszéltünk meg találkozót az unokatesókkal. Ez egy igazi rolleres program, a nagyobbak már önállóan tudnak közlekedni a sétány egymásba nyíló útjain, de a kicsi motorost azért követni kellett - nem csak szemmel. Ugyanis a terep nem sík, és a kismotor a lejtőn nagyon neki tud ám indulni. (Egy ehhez kapcsolódó rossz tapasztalatomról írtam itt, a Normafánál található Anna-réti játszótér látogatásakor.)

Míg a család nagy része a kilátóban nézelődött, fotózgattam odalent.

Aztán én is felmentem, és ezt láttam:
Szép, rendezett parkrészlet. Délután még inkább családosok sétálgattak, este a
a hely igazi randihelyszínné változott. 

Kulturális egység: a Sashalmi Református Egyházközség temploma a kis
torony, a kert vége a Reformátorok terére és a szoborcsoportra néz.

Odafentről belátni Budapest igen nagy részét: közelebbi érdekesség például a Repülőtér irányítótornya, másik irányban a nem olyan távoli Megyeri-híd jellegzetes pilonjai, de látni a Bazilika kupoláját, a Várat, a Gellért-hegyet (hú, milyen pici a János-hegyhez képest)! 

Mit látunk? Segítség a korláton. 


Félúton egy kis tájékoztatót olvashatunk a kilátóról és a környékről.

Rövid séta a közeli játszóra.
Az idő engedte, hogy maradjunk még, és átsétáljunk, átrollerezzünk a sétányon a közeli Havashalom téri játszótérre. Ez a gyönyörű, rendezett park a környék éke: futópálya és sétány veszi körül, a játszótér biztonságosan zárt, teli kisebbeknek és nagyobbaknak szánt játékokkal, de van itt kutyafuttató, foci- és BMX-pálya is. 
A füves területeken a kisebbek rohangásztak, focizgattak apukájukkal, a nagyobbak meg a körsétányon rollereztek. Volt, akinek meg a játszótér nyújtott hosszas elfoglaltságot.



Drótkötélpálya és nagy mászókák.

Játékok és mászókák a kisebbeknek.

Sok sétány a park területén.

A futópálya egy szakaszon kacskaringós. A helyiek látványosan használják.

A futópálya melletti sétány kissé becsapós, mutatom mindjárt alul a térképen, hogy miért. A gyerekeink itt rollereztek, körbe-körbe, jól el is fáradtak. A nagyok sok kört mentek, együtt, közben jól megismerték a terepet. De az egyik kicsi (6 éves kisfiú) csak a végén kapott kedvet a rollerezéshez, és az utolsó körre becsatlakozott. Ám a nagyok nem vették észre a kicsit, nem várták be, és gyorsan hajtottak elől. A kicsi ment utánuk a rollerrel (először volt ezen a sétányon), és nem vette észre, hol kell visszakanyarodni a játszótér felé - mi felnőttek, itt ültünk, itt vártuk őket. Csak ment tovább a meghosszabbított sétányon... és ott, a végén, nem volt semmi és senki, akit ismert volna, csak egy egyszerű kertvárosi utca... Szegény megállt ott, és sírt. Mi meg egy idő után nem tudtuk hol van, a felnőttek és a nagyobbak elkezdtek a nevét kiabálva körbeszaladni a környéken, de a kicsi a saját sírásától nem hallotta a kiabálást, a felnőttek meg valahogy nem vették észre (pedig az összes utcát bejárták). Volt vagy 15-20 perc, mire meglett, egy futó hölgy kísérte vissza a játszótér felé, gondolom mindenki el tudja képzelni, milyen idegállapotban volt már minden jelenlévő (ismeretlen családok is segítettek keresni). 
A történettel csak azt akartam tehát mondani, hogy ez a futókör/sétány megtévesztő lehet a kisebbeknek, nem szabad hagyni őket egyedül végigmenni rajta, mert túl messze visz a szülőtől. 



Összességében ez a délután egy kiváló, tartalmas szabadtéri programnak bizonyult, teljesen ingyen, belépők nélkül, mégis igényes helyen, változatos játékokkal és lehetőségekkel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése