2019. június 23., vasárnap

Családi élmények egy családi birtokon - RoBirtok, Kosd


Szerencsések vagyunk, ugyanis személyesen ismerjük azt a családot, akik évekkel ezelőtt megálmodták, létrehozták és folyamatosan fejlesztették a RoBirtokot odáig, hogy 2019 júniusában megnyithassák kapuikat a nagyközönség felé. Az eleinte saját kedvtelésre, önellátásra épült tanya a Naszály-hegy lábánál ma már egy családias állatfarm, ami egzotikus állatokat is megmutat az ideérkezőknek, de hétvégén finom ebédet kaphatunk és a gyerekek kézműves foglalkozást is választhatnak. Igazi családi program a birtok meglátogatása, amit egybefűzhetünk egy délutáni váci belvárosi sétával (ahogy mi tettük), vagy összeköthetjük a Gyadai-rét, esetleg a váci ártéri tanösvény végigjárásával. 



A Kosd község határában található RoBirtokot a faluban elhelyezett kis táblák segítségével is megtalálhatjuk, de ha biztosra akarunk menni: a Dózsa György útról - ami a falu fő utcájaként kanyarog - a Bocskai utcán kell lekanyarodni. Itt a Millennium Emlékmű előtt elhaladva, a falu határát elhagyva földútra térünk. Levendulamama portája előtt eldöcögve menjünk egészen az út végéig, ami maga a RoBirtok lesz (csak az utolsó néhány száz méter lesz földút).


A belépésnél alaposan gondoljuk át, mit szeretnénk majd a birtokon csinálni, mert a pénztárnál vehetjük meg a belépőn túl (nagycsaládos és egyszülős jegyek egyaránt vannak!) a petákokat is. Petákokért például ebédelhetünk: választhatunk frissen készült,  egyszerű, házias egytálétel vagy gazdag leves és/vagy valami frissen sült finomság között. Mi pünkösdhétfőn a gulyásleves-kakaóscsiga menüre érkeztünk, amitől minden gyerekünk nagyon boldog volt. Hozzáteszem, mi is, mert rég ettünk ennyire finom gulyáslevest, a frissen sült, ropogós édes tésztáról nem is beszélve. Szintén a pénztárnál foglalhatunk lovaglási időpontot, előfordulhat, hogy erre majd várni kell, mert sok az érdeklődő.

Szalmaugráló - mindenki kedvence!

A gyerekeket lenyűgözte a szalmaugráló, amivel eddig soha sehol nem találkoztak, de aratott az állatsimogatás is. Ezek a kis nyuszkók, bárányok teljesen hozzá vannak szokva a gyerekekhez (a családnak eleve négy saját gyermeke van, de mióta megnyitották a birtokot, a gyerekzsúrok résztvevői és a kisgyerekes családok rendszeres simogatók).

Báránysimogatás nagy bééégetések közepette
Nyuszifogdosás

Figyeltük az időpontokat és mindig igyekeztünk az aktuális helyszínen megjelenni, egyedül az alpaka sétáltatást hagytuk ki, mert éppen akkor költöttük el az árnyékos teraszon finom ebédünket. 

Az árnyék jól jött ebben a nagy hőségben!

Házi szörpök, sütemények és kemencés finomságok - petákokért.
Egy peták 400 Ft. Ott jártunkkor gulyás 3 peták,
langalló 2 peták, kakaós csiga 1 peták.
Bagira kutya - amilyen nagy, olyan szelíd.

A malacetetés (fúj, de büdös a moslék! - tapasztalták meg a gyerekek) és az ormányos medvék kifutójába való belépés közben Rebeka, a család második gyermeke, aki állatorvosnak készül, mesélt nekünk egy kicsit a birtokról, az állatokról, a feladatokról és hogy mennyire szereti ő ezt az egész életmódot. EZ az a családias vendéglátás, amit nem tud átadni senki, csak az, aki tényleg annyira szívvel-lélekkel van jelen egy feladatban, mint Rebeka a saját állatai között. És ez az a plusz, amit a RoBirtok adni tud egy állatkerthez képest: a családias vendégszeretet. Ez áradt az ebéd kiszolgálásakor a konyhások felől, ez áradt a lovagoltatás közben, és ugyanezt éreztük, mikor a kovácsmester mesélt a gyerekeknek egy ló patkolásakor. 

Ormányos medvék - az altatástól mentették meg őket!
Ilyen igényes, informatív táblák vannak az állatoknál.

Mangalicák, jöttek ebédelni.


Az utazó kovácsmester házhoz jön és patkol. Az egész tevékenység bámulatosan
érdekes városi szemmel nézve. :)
Kilátás a vendégház tágas teraszáról.

A vendégház padlószintjén kukucskáló ablakok vannak
az állatokhoz!

Futószáras lovagoltatás.


Kislányom futószáras lovaglása után - ami hatalmas sikerélmény volt számára - indultunk, hogy még tudjunk egyet sétálni Vácon, a belvárosban és a Duna partján. Ígértünk a gyerekeknek egy finom fagyit, és a szökőkutak, csobogók megcsodálása után letértünk a vízpartra, hogy itt játszóterezzünk, sétáljunk. Fáradtan, a hőségtől teljesen kimerülten ültünk be az autóba, egy igazán tartalmas nap végén.

Belvárosi séta...

... és Duna-korzós játszóterezés Vácon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése