2021. augusztus 12., csütörtök

Kis kemping, nagy hely, teljes nyugalom: Magyarhertelend, Forrás Camping


Jónéhány évvel ezelőtt, mikor kezdtünk belejönni a kempingezésbe nagycsaládos fejjel, rászántuk magunkat és vettünk egy naaaaagy, nyolcszemélyes sátrat. És pont mire megvettük, jött a következő kétcsíkos teszt, a nálam mindig erős rosszullétek, aztán a bálnaság, majd a babasírás, éjszakai kelések, fogzás. 2017-től ugyanez még egyszer. :) Szóval négy, majd öt gyerekkel mindezidáig gondolni sem tudtunk arra, hogy amúgy is kimerült erőtartalékainkat még tovább merítsük egy kempingezés bevállalásával - hiába olcsóbb műfaj... Ám idén, 5 biztonságosan szobatiszta gyerekkel 2015 óta először (!!) felmerült, hogy megpróbálhatnánk. Ráadásul sógornőmék már jártak itt, dicsérték a kemping békéjét, nyugalmát, családiasságát, ezért bátran belevágtunk, és velük tartottunk egy négyéjszakás kalandra a Mecsekben.

 A Forrás Camping tulajdonosai egy holland házaspár, Eric és Arlet Keulen. Évekig gyermekeik is kivették a részüket a munkából, de idén mindketten külföldön dolgoztak vagy tanultak ott létünk idején. A ligetes, árnyas kempingbe begurulva azonnal látszik, hogy nem egy átlag magyar kempingbe érkeztünk. A recepció és a büfé között két petang (petanque) pálya várja a gurítani vágyókat - ez a játék tipikus holland, illetve nyugat-európai kikapcsolódás, nekünk magyaroknak nincs is komoly készletünk hozzá (adnak!!). 

Recepció. A könyveken, társasokon kívül sporteszközök is
kölcsönözhetőek. Mosószert a mosógépbe szintén itt kell kérni.

Petanque pályák és bisztró, terasszal. 

A kemping két útja. Ennyi. :)


A parcellák szép tágasak, többnyire árnyasak, áram természetesen benne van az árban. Eric elmondta, melyik részen gondolja, hogy jó lehetne nekünk két családdal, két nagy sátorral, de engedte, hogy magunk válasszuk ki a megfelelő helyet. 



Mivel a kemping egy hegyoldal alján található, vannak meredekebb, dimbes-dombos szakaszok, de vannak teljesen sík parcellák is. Az egész létesítmény annyira kicsi, hogy elegendő egy vizesblokk, ez bőven kiszolgálja a teljes vendégsereget. Nekem nagyon tetszett, hogy a vizesblokk padlóját nem kővel burkolták, hanem műgyantával. Így a kosznak esélye sincs a fugában megtapadni, hogy elszínezze azt! Sokkal egyszerűbben tisztítható, egy síkú, mégsem csúszós, ideális felület egy kemping mosdójába, ahol egy nap sokan sokszor megfordulnak! 

A büfé-bisztró idén rentábilis okok miatt csak hétvégén üzemel, ilyenkor hamburgerek, saláták, egy-egy szezonra jellemző leves és gofri rendelhető, természetesen mindenféle itallal. A gofrit kipróbáltuk, egyik este ez volt a vacsora a gyerekek nagy örömére. Nagyon finomat készítettek nekünk. 

Gofrizás vasárnap este. (Hétköznap nem üzemel a bisztró.)


Egy másik este sütögettünk a tábortűz mellett, ennek a hangulata mindig varázslatosan jó. Halkan még énekelgettünk is sötétedés és jóllakás után, senki nem szólt ránk. 

Két sütögető-bográcsozó hely van padokkal.

Sülnek a finomságok.



A gyerekek borzasztóan élvezték a tágasságot, és hogy sportolhattak közvetlenül a sátor mellett vagy akár távolabb tőlünk. A tollashálót maguknak állították fel - bőven elfért, és nemhogy nem szóltak érte, de a lelkes holland és német nyugdíjas "szomszédaink" örömmel nézték a meccseket, a forgókat. 



Mikor a srácoknak pingpongozni támadt kedvük, ütőkkel felszerelkezve sétáltak el a bejárat melletti pingpong asztalhoz, de töltöttek időt a kis focipályán és a homokozós játszótéren is. 

Játszótér nagy homokozóval.

Focipálya kapukkal és egy tollasháló. A pingpong asztalt 
nem fotóztam le.

A kempingben lehet rendelni reggelre finom friss pékárut, amit Eric hét óra körül tett le az asztalunkra. 

Egyik délután lelkesen indultunk "kilátó-túrára" - ami inkább egy hosszabb séta volt, mint túra. A sárga kereszten és a sárga háromszögen mentünk végig, gyakorlatilag egy kis kört csináltunk a falu körül vagy inkább a falu fölött a dombon. A Napszentély kilátó volt a cél, de ezt sajnos lezárva találtuk. Magyarhertelend község viszont nagyon kedves kis falu, nagy része a dombon terül el, kis temploma bejáratából lenyűgöző a kilátás a Magyarszéki víztározó felé.  

Nagy élet van a Kapucinus Sörkertben Magyarhertelenden.

Templom a domb tetején.

Ezt látod, ha a templom kapujában állsz!

Séta a kilátóhoz. 


A Napszentély kilátó jelen pillanatban életveszélyesen meg van rongálódva, ismét egy tipikus példa arra, min szoktam szomorkodni, bosszankodni kirándulásaink során. Szép helyen, láthatólag nem régen épült, nem öreg épület - és már használhatatlan. Miért? Mi történt? Kinek a felelőssége? Miért nem csinálják meg? Kérdések, amelyekre sosem kapok választ... A geoládát ezúttal nem kerestük meg, a gyerekek elég nyűgösek és éhesek voltak, igyekeztünk vissza a kempingbe vacsorázni. 

Itt még nagyon lelkesen mentünk fel.

És akkor megláttuk ezt az igényes táblát...
Mindegy, a kilátás egyébként is gyönyörű, bár így nem 360 fokos.


A kemping tehát tiszta, barátságos, családias, nyugodt, csendes (zaj a környékről jött, hétvégén), minden szempontból kiváló helyszín családos nyaralásra, akár úgy, hogy innen csillagtúraszerűen fedezzük fel a Mecsek tájait, Pécset, vagy akár Szigetvár, Kaposvár vidékét. Szívből tudom ajánlani, mi is szívesen visszamegyünk még. 


  

3 megjegyzés:

  1. Kár a kilátóért! Roppant bosszantó vagy elszomorító, hogy felépítik és magára hagyják ezeket...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyetértek... Bosszantó és elszomorító valóban. A gyerekek számára különösen lehangoló volt, hogy megérkeztünk, és amiért felmásztunk: nincs. :(

      Törlés
  2. Mit ettek a kempingbe?

    VálaszTörlés