2021. augusztus 2., hétfő

Futura Tudományos Játszóház, Mosonmagyaróvár


Kaptunk 5 napot szüleimtől és sógornőméktől, hogy elmehessünk és megünnepelhessük az ősszel esedékes 15. házassági évfordulónkat. (Szeptember 16. körül ez esélytelen egy ötgyerekes családban.) Célunk a Szigetköz volt. Készültünk bringákkal és tudtuk, hogy a szálláson a wellnessen kívül még vár minket sok aktív programlehetőség. Ezért az egyetlen kultúrprogramot még a becsekkolás előttre időzítettük: a Futura Élményközpontot. Belépéskor világossá vált, hogy kizárólag mi ketten vagyunk, akik ezen a helyen gyerek nélkül érzik jól magukat. :) De ez egyáltalán nem zavart minket abban, hogy tényleg mindent kipróbáljunk, ami belefért kb. 4 órába. Persze mindeközben sokszor gondoltunk arra, hogy ez meg az mennyire tetszene ennek meg annak a gyerekünknek. 


A Futura egy régi magtárban kapott helyet. Magam is ledöbbentem, mikor egy molinóból megtudtam, hogy a Futura név nem egy 21. századi kitaláció, hanem egy régi elnevezése annak a cégnek, amely a magtárat használta. Az öreg gerendák, a kis ablakok nagyon meghatározóak, bármerre néz az ember. Természetesen kapott egy stílusos, modern kiegészítést is az épület: itt vannak a mosdók minden emeleten, a lépcsőház, a lift és az előadótermek. 

Az öreg gerendák és a kis, lőrésszerű ablakok.

Régi és új találkozása.

A magtárban minden szint egy elemről van elnevezve, mint itt, pl. a földről:



 A feladatatok és bemutatásra kerülő különlegességek a természettudományok világából nagyon hasonlóak a Csodák Palotája ötletes játékaihoz, de természetesen nem ugyanazok. Sok újdonságot láttunk. Nekem nagyon tetszett az az alapgondolat, hogy minden szinten, tehát minden elemre építve próbáltak hangelőállításra alkalmas játékokat bekészíteni, színes kottákkal. 

Ez a rész a földrengésekről szólt.


Építőkuckó. "Este nyolcra gyere értem!" - hangzott el Férjem 
szájából ennél a résznél. :D 

Függőhíd!

Egy madaras rejtvény, megfejtés esetén eredeti
hangbejátszásokkal.

Az első és a második emeleten - óriási belső csúszdával összekötve - hatalmas fa játszóházban tombolhatnak a kisebbek. Úgy láttam, vannak helyiek, akik csak ezért jönnek be, ezért fizetik ki a belépőt. Egyébként szoktak lenni itt szülinapok, és ott létünk alatt épp táboroztattak is.

A játszóház egy részlete.


A belépővel együtt kaptunk egy kis programbeosztást, ezen kiválaszthattuk, melyik programra mikor megyünk. Illetve vettünk két 5D mozijegyet, hogy végre megtudjuk, mi az. 

A Science Show teljesen hasonló ahhoz, amit már más ilyen intézményekben láttunk, de még véletlenül sem unalmas egyetlen percre sem. A higgadt, kimért úriember végtelen nyugalommal, de sok humorral fűszerezve magyarázta az egyszerű fizikai összefüggéseket mindennapjainkból - ezúttal a levegő témakörében. 

Science Show

A pincében az 5D mozifilmet a betérő maga választhatja ki, hatalmas választékból. Van itt horrortól kezdve fantasy, mese, víz alatti merülés, és rengeteg minden más. Mi egy vadnyugati hullámvasutat választottunk, és nagyon élveztük a szék mozgását és a fröccsenő vizet a vízesések alatt. Nem tudom, ki az, aki ezt kibírja sikítozás nélkül, de nekünk nem sikerült. :) Itt az alagsorban van még egy szabadulószoba is, aminek induló feladatait épp volt szerencsénk meghallgatni - teljesen véletlenül nagyobbik fiúnk iskolája járt erre, még a magyartanárával is összefutottunk. 

Nagy választék 4-5 perces 5D filmekből.

Egyszerre négy fő tud beülni "mozizni".

Egy osztálynyi ifjú épp most kapja meg a feladatokat a 
szabadulószobához.

Sikerült meghallgatnunk és megnéznünk a Tesla bemutatót, utána pedig még felmentünk a tetőtérben az "űrbe", ahol egy jövőbeli Hold tájat néztünk meg komoly makett összeállításban.


Játék a színekkel, szintén a tetőtérben.

Ez meg már a földszint, a környék vízeiben úszkáló halak
bemutatója.


Földszinti játék fentről fotózva: vizezés!!


A büfében van óriás melegszendvics (tényleg óriási), ami simán elmegy egy egyszerű ebédnek. Ezt azért írom le, mert bizony ha az ember nyitásra érkezik, itt éri az ebéd ideje. Mint mindenhol, itt is végig lehet rohanni fél óra alatt, de ha mindent alaposan ki szeretnétek próbálni, bementek a bemutatókra, és a gyerekeknek is hagytok időt játszani a játszóházban, bizony, még a 4-5 óra is kevés lehet a Futura Élményközpont megismerésére. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése