2022. július 28., csütörtök

A Zemplén kincsei 8.: Gyilkoskeresés a kastélyban - Füzérradvány

Piknik, és geoládakeresés a kastélykertben, érdekes vezetés az ország egyik legszebb kastélyában, amelyben még eredeti (!!) reneszánsz elemek is találhatóak, majd a kis vezetőfüzet segítségével indulhat a gyilkoskeresés! A Füzérradványi kastélyra nem érdemes 4 óránál kevesebbet szánni, ha alaposan körbe akarjátok járni a világszép, arborétumszámba menő kertjét és szeretnétek jobban megismerni a kastély történetét. 

Érkezésünkkor egyből a pénztárhoz siettem, hogy megtudjam, mikor indul a vezetés, mindent ehhez igazítottunk. Láttuk, hogy még bőven van időnk a 15.30-as indulásig, így szépen kerestünk egy ideális helyet, ahol elfogyaszthattuk finom szendvicsebédünket. Komolyan mondom, mintha egy film jelenetébe léptünk volna be, olyan idilli pillanatok voltak ezek a több száz éves platánfa árnyékában. Persze, a szokásos: "menj már arrébb, miért a lábamon taposol! Add ide a májkrémet! Hol van? Ott előtted, nem látod, vak vagy?? Apuuu, itt mászik egy hangya a lábamon!!!" párbeszédek újra és újra segítettek felébredni ebből az álomból... 

(Hogy mit ettünk és mennyit spóroltunk ezzel, itt tudod elolvasni: Hogyan spóroltunk ételekkel a nyaralás alatt?)

Piknik a platán alatt.

A távolban látszik a kastély

Szendvicsek, kenőkék, zöldség

Bőven volt még időnk az ebéd után is, így nekiindultunk, hogy megkeressük a kastély geoládáját. Mikor ez könnyedén meglett, lesétáltunk a tópartra. A gyerekek itt a hídról apró kavicsok bedobálásával szórakoztatták magukat. Nekünk aznap ez volt az a nyugodt 2 percünk, amit egy padon ülve, "kettesben" tölthettünk. 

Még szárazságban is gyönyörű a kert!

Ősöreg fák

Geoláda találat.

A birtok olyan nagy, hogy vadászni lehetett rajta...

Megyünk a tó felé.

A tó mesterséges, még a Károlyiak
korából

Eredeti híd


A vezetésre kényelmes sétával visszatértünk a kastélyhoz és egy gyors mosdózás (ruhatár és mosdó itt is, mint Nádasdladányban, a pincében található) után próbáltuk a srácokat figyelemre buzdítani. Nagyon nehéz nem volt ez a feladat, mert a jegyek mellé kaptunk kísérfüzeteket 6-10 éves és 10+ éves korosztály számára, amik segítettek a figyelmet fókuszáltan tartani. A füzetek segítségével a gyerekeknek feladatokat kell megoldaniuk a termekben. Van, amit még a vezetés alatt kitalálnak, mert könnyű, de van, ami miatt vissza kell térni a vezetés után. Mivel 18.00-ig van nyitva a kastély, mi az utolsó pillanatig bent nézelődtünk - volt mit! 




Recepció - a régi és az új találkozása. Meglepően igényes és
megfizethető az ajándékbolt kínálata!

A Károlyi család számunkra különösen fontos és érdekes arisztokrata família, hiszen egy olyan kerületben, illetve városrészben lakunk, amit az egyik Károlyi alapított. Károlyi István szobra immáron több mint két évtizede nézi Újpest központjában az eseményeket. Nos, ő volt az ükapja annak az Istvánnak, aki a Füzérradványi kastélyból - felesége ötlete nyomán - a Lillafüredihez hasonló luxusszállodát nyitott. Nem volt a két szállodához fogható pompa és luxus az országban sehol máshol. Ráadásul különösen elismerően nézek arra a profi marketingtevékenységre, amit a szállodával kapcsolatban összeraktak. Hogy miért? Mióta vállalkozásindítás előtt álló kezdő tudom, milyen nehéz kitalálni egy jó logót, marketingstratégiát, mekkora feladat a megfelelő árképzés, stb. nagyon felnézek azokra a jelenben és a múltban, akik ezt ügyesen, jól csinálják! A kastélynak olyan reklámot csaptak országszerte, hogy abban a 1.5 évtizedben, amíg működött a hotel, csodájára jártak külföldi és belföldi gazdag vendégek egyaránt.

Eredeti kandallók 

Családfa

Reneszánsz díszek - egyenesen
Itáliából érkeztek

Félelmetes!

A kastélyhotel működése, leltárok, személyzet.

Egy gyönyörű helyiség.


Épségben megmaradt kínai váza

Az egyik lépcsőház

A szobalány beszámolója - 
alatta a porszívó!

Terasz



Sajnos a háború és a zsidók meghurcolása a Károlyi családot sem kímélte. A vagyon egy részét sikerült megmenteni - hogy hogyan, nem árulom el, a kiállításon derül ki. Számos felfoghatatlan érték azonban elveszett. Ezekből van, amit megtaláltak, felleltek, de van, amiről csak fotó bizonyítja: egykoron ezeket a helyiségeket díszítették. 

Egy helyiség, ahol projektoros vetítésen láthatjuk mindazt,
ami már a múlté.


A vezetés kb. 40 perces, érdekes részleteket tudunk meg általa, ezért mindenképpen javaslom a részvételt. Természetesen audio guide-dal is végig lehet menni, illetve a kiírások, interaktív táblák is nagyon informatívak. Én úgy éreztem, az a kerek, ha mindent, amit csak tudok, elolvasok, meghallgatok. Ehhez kellett Férjem támogatása, aki kivitte a két óvodást, mikor azok már vállalhatatlanul kezdtek viselkedni. Az árnyékban játszottak, amíg mi a nagyokkal a gyilkos után eredtünk. Hogy meglett-e a tettes, nem árulhatom el. 


Vajon a vízvezetékszerelőnek volt köze a gyilkossághoz?

 A kastély kávézójában nincs jégrém, viszont lehet kérni jeges kávét. A gyerekekkel a kerthelyiségben uzsonnáztunk. 

Ide csak luhuppantak, de végül kint ettünk.

Kár lett volna kihagyni ezt a szép kerthelyiséget.

A szülők jutalma!


A parkoló mellett van egy street food kocsi illetve egy totálisan árnyékmentes játszótér - emiatt sajnos nem álltunk meg itt pihenni. Ha ti nem napos, hőségriadós időben jártok erre, tudjatok a lehetőségről. Ott jártunkkor nem kellett fizetni a parkolásért, ám nem vagyok benne biztos, hogy ez mindig így van. 

Kastélykert térkép, ajánlott sétaútvonalakkal. Katt a nagyobb 
képért!

Viszlát Füzérradvány!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése