2022. augusztus 14., vasárnap

Az aranyrögtől a tőzsdézésig: Pénzmúzeumban gyerekekkel

Kedves meghívást kaptunk egy Pénzmúzeumban dolgozó drága Ismerősömtől: menjünk el és nézzük meg, mennyire jó lett! Időközben egyik Nagypapa is eljutott, ő szintén csupa-csupa szépet mesélt, így alig vártuk, hogy regisztáljunk végre. 9 fő felett elvileg ingyenes vezetés jár az amúgy is ingyenes látogatáshoz, ezért (is) hívtuk szüleimet, hogy tartsanak velünk. Bár a nyári szabadságolások miatt végül nem kaptunk vezetést, szerintem ők sem bánták meg, hogy elkísértek minket. A nagy nyári hőségből belépve jóval hűvösebb van, mint odakint, de nem fáztam, mint a Szépművészetiben 6 hete. Aki esetleg erre érzékenyebb, készüljön mellénnyel vagy egy vékony hosszúujjúval. 

Az Aranybányában kezdtük múzeumi sétánkat, ami stílusosan a pincében található. Itt van a ruha- és csomagtár, a modern bejelentkezési lehetőség és az aranybányászattal kapcsolatos múzeumi részleg. El lehet ám szöszölni itt is jó 20-30 percet, mielőtt fellifteznénk a kiállítás valódi kezdetéhez! Voltak családok, akik csak a bejelentkezést végezték el, és mentek is fel. Szerintem nem érdemes kihagyni a sok érdekességet idelent. Az aranybányában az aranyról tudunk meg érdekességeket, illetve Nagy-Magyarország aranybányáit látjuk egy óriási térképen. Ugyanebben a térben van még egy hatalmas érintőképernyő is, telis-tele játékokkal, kihívásokkal, érdekes nyomogatnivalókkal. 

Belépéskor ez a gyönyörű recepciós pult fogad.

Robot "beszélget" a gyerekekkel.

Regisztráció az alagsorban.

Az "Aranybánya" részlete

Érintőképernyős szórakozás.

Bemelegítő feladatok...

Itt még a csomagtárolás intézése közben is tanulhatunk!

Rengeteg infó az aranyról!

Magyarországi aranybányák egykor.


A lifttel a 2. emeletre kellett mennünk, ahol belépés után egy nagy hatású gigaképernyőn rövid imázsfilm és a segítők bemutatkozása következik. A segítők mindvégig velünk lesznek a látogatás során, ők mondják el a különböző termek feladatait és magyaráznak el fontos dolgokat a pénzről. 

Nem jön át a képen, mennyire látványos ez a belépő!

Ők a segítők, akik végig 
magyaráznak.


Az egész múzeum nagyon interaktív. Mindenhez használnunk kellett a nyakunkban lógó mágneskártyát, ami összeadta nekünk a pontszámainkat, így a végén az is kiderült, ezüst vagy aranypénzt ért-e a teljesítményünk. Minden teremben vannak feladatok, amik az adott ismerettel függnek össze. Az első helyen például jó üzletet kell csinálnunk, mégpedig úgy, hogy reális legyen a csere. Hány kiló lisztért tudnál ma elcserélni egy görkorcsolyát?  Hány könyvet ér egy farmer? Ugyanitt megismerkedhetünk a pénzhelyettesítő árukkal, melyek a világ különböző tájain más és más dolgot jelentettek.


1. feladat: cserélj el tárgyakat!


Pénzhelyettesítőkre sok-sok példa.

A piac bejárása után az érmegyűjtemény következett - nagyítóval nézegethetjük a régebbi és újkori pénzeket, természetesen időrendi sorrendben. Ebben a teremben van egy sokmonitoros asztal, bejelentkezés után azonnal indul is a számítógépes játékpiac - itt értjük meg a váltók és a bank szerepét a kereskedelemben. 

Megelevenedett piac a kivetítőn

Érmegyűjtemény időrendi sorrendben.



Piacos feladat - már váltókkal.

Egy pillanatkép, itt pont szöveg nélkül.

Készíthetünk saját "pénzérmét" (matricára nyomunk 3d mintát), majd a befektetések jelentőségéről és lehetőségeiről következett egy újabb játék - immáron másik monitorsoron. A gyerekek mindeközben szintén kaptak feladatokat - mivel az ő nyakukban korosztályuknak megfelelő biléta lógott, a gép felismerte, hogy nekik pl. színezős játékokat kell felajánlani, amíg Anya befektetősdit játszik. Itt egy picit várni kellett a sorunkra, de nem volt vészes. 


Befektetős játék a nagyoknak.

Színezős játék a kicsiknek.

Impozáns belső terek, gyönyörű
belsőépítészeti megoldások.

Egy kis teremben megemlékezünk
a Magyar Nemzeti Bank első
épületéről.
A CSŐPOSTÁT próbáljátok ki!

Idővonal - mi szabályozzuk.

A csíkot követve haladunk
a kiállításban.

Eggyel lejjebbi szinten (minden akadálymentesen elérhető!) már a tőzsde világába csöppenünk. Megértjük, miért bír nagy hatással a tőzsdére egy-egy hír, és kipróbálhatjuk, milyen "vaktában" vásárolgatni részvényeket - azért vaktában, mert ennyi idő alatt nem igazán sikerült kiismerni a cégeket, akiktől "vásárolhattunk". Hogy egy-egy játékos ne töltsön túl sok időt a tőzsdézéssel, az időkeret megszabott. Ha épp nem kerülsz sorra, a falon rengeteg olvasni- és néznivaló vár. 

Tőzsdézzünk!

Játsszunk!


Ahogy haladunk előre a múzeumban, a 21. századba kerülünk a webshopos vásárlások magyarázatával, láthatunk egy széfet, sőt, a jövőbe is elkalandozhatunk lehetséges fejlesztési ötletek alapos átolvasásával. 

Webshopos vásárlás bankkártyával - mindent elmagyaráz
egy golyós gép. Mi hová kerül, kihez, hogyan.

Egyensúlyjáték. Milyen tragédiák születhetnek abból, ha megbillen
a pénzügyi egyensúly!

Jövőkép futurisztikus installációban.

Átvezetés az utolsó terembe


Az utolsó terem fő látványossága az aranytömb, amit meg is lehet emelni, jó nehéz! Az aranyvonat történetéről látunk egy rövidfilmet (nekem tele volt újdonsággal a sztori) és itt olyan "kincseket" sorolnak fel, amelyek nem kifejezhetőek pénzben. Magyar büszkeségek, sportsikerek, festmények, találmányok.  

Aranytömb: emeld meg!

Közelről

Miért hiteles? Hogyan?

Az aranyvonat installáció
a Széll Kálmán tér felől hívogatja
a látogatókat.

Tudtátok, hogy az Aranyvonatnak ez volt az útvonala?

A múzeumlátogatás végső pontján értékelhetjük bent töltött időnket, pl. egy saját fotós bankjegy nyomtatásával. Megkapjuk az összpontszám alapján kiállított arany vagy ezüst "pénzünket". A gyönyörű kávézóban meg lehet pihenni, de lehet társasokat, foglalkoztatókat, könyveket is vásárolni. Mi kaptunk a belépőnkhöz a végén egy kulacsot is, aminek azóta is nap mint nap hasznát vesszük. 


Nyomtatás közben.


Kávézó

Könyvek a kávézóban.

Kulacsok

Kis felfedezők felmentek a galériára.

Gyönyörű enteriőr!

Mindösszesen több mint 2.5, majdnem 3 órát voltunk bent úgy, hogy 5 gyerek (3 iskolás, 2 óvodás) és 4 felnőtt tanult szórakozva, játékosan, élvezetesen, unalom nélkül. Köszönjük az élményt! Azóta pedagógus ismerőseimnek nem győzöm reklámozni a lehetőséget. Mivel a látogatás ingyenes, "csak" az időt kell rászánni. Idejekorán regisztráljatok az online felületen! 


Az épület teljesen megújult, kívül-belül.

Innen van a bejárat.

Szeretnél 3 hetente friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése