2022. augusztus 8., hétfő

A Zemplén kincsei 12.: Egy délután Tarcalon és Tokajban


 Áldó Krisztus szobor Tarcalon, és Tutajos Beach Tokajban. Amit hagyjatok ki: a tévétorony előtti kilátás - nem éri meg. Részletek a bejegyzésben!


Tarcalon az Áldó Krisztus szobor bizony turistalátványosság lett. Elképzelésem sincs arról, hogy a szobor ötletgazdája és megrendelője, Petró Attila ilyen céllal gondolta-e a hegyre telepíteni ezt az amúgy szép látnivalót, vagy inkább evangelizációs tervei miatt valósult meg a különleges ötlet. Mindenesetre Tarcal nem csak hozzászokott a folyamatosan érkező vendégekhez, de épít is a szobor iránt érdeklődő gyaloglókra. A parkolás a katolikus templom mellett fizetős lett, fizetős elektromos kisbusz visz fel a szoborhoz (ha szeretnénk), és hangulatos kis kávézók, fagyizók települtek a sétaútvonalra. 

Ismertető térkép az első lépések előtt.



Provance-i hangulatú kávézó a felfelé vezető út elején.

Aki nem bírja a gyaloglást, mehet elektromos kisbusszal!

Akadálymentesített a kb. 1 km-es felfelé vezető utcácska, még az utolsó, lépcsős feljáróra is van alternatíva. A 40 fokos melegben végül ketten mentünk fel a nagyfiammal a szoborhoz. A többiek kerestek egy árnyékos helyet az autónak, és szunyókáltak egyet (a kicsik eleve elaludtak a 40 perces úton, ezért is kellett valakinek lent maradni, végül a többség döntött így). Igen, ilyen is van, amikor egy célpont nem mindenkit érdekel a családból. Türelmesen vártak ránk. Mi viszont igyekeztünk, belehúztunk, hogy minél hamarabb megjárjuk. A hőségben felfutni.... megmondom őszintén, próbára tett minket! 

Ezek már az utolsó méterek.


Levendulamező

Olajfák

De megérte. A szobor nagyon szép, nagy hatással van az érkezőre. Fotóztunk néhányat és fordultunk is vissza. A hőségben kókadozó, illetve kiszáradt fákat, növényeket nagyon sajnáltuk. Láthatólag a domboldalon nehéz vagy lehetetlen locsolni, így viszont kiszáradtak a frissen ültetett kis gyümölcsfák, az évelő virágágyások, nagyon fájdalmas látványt nyújtott mindez, pedig látszik a koncepció és a sok szeretettel befektetett munka és pénz...

Tarcalon ezúttal nem volt több időnk nézelődni. Innen indul egy 18-20 perces döcögő, rossz állapotú út a tévétorony előtti parkolóhoz. Mi felmentünk, hogy elmondhassuk Nektek: ne menjetek fel. Tokajt, a Tiszát, a Bodrogot és a Zemplént NEM lehet látni abból a szögből, amire a kilátás nyílik. A nagy magyar Alföld és néhány holtág, csatorna látszik. Van fent egy geoláda is, amit a család lelkesebbik része megtalált. Én itt eléggé kiakadtam, hogy döcögtünk egy csomót a rossz úton, és ennyi?? Sokkal többet ki lehetne hozni ebből a kilátópontból! (Büdös volt - gáz, de sokan itt végzik a dolgukat!)


Szép, de innen sokkal szebb dolgokat is lehetne látni!

Sellő kislányom, aki már a Tiszában lubickolt volna, nagyon mérges volt ránk, hogy kerek 50 percet elpazaroltunk a fürdéséből erre a semmilyen programra az irgalmatlan hőségben. Igazat adtam neki és bocsánatot is kértem - nem tudhattuk előre, hogy pórul járunk. Ha kilátást szeretnétek Tokajban, a Finánc-dombi kilátópontot javaslom, nincs magasan, de legalább látszanak a folyók!

Mi ezúttal a Tutajos Beachre mentünk, hogy biztonságos körülmények között fürödhessünk a Tiszában. Ez a strand már a Bodrog-torkolat után található, így a gyerekeknek tetszett a gondolat, hogy egyben a Tisza és a Bodrog vizében IS fürdenek. 

Hangulatos partszakasz

A vonatokat is figyeltük.

Több hajójárat haladt el a strand előtt, míg pancsiztunk. A strandon a mosdó körülményei nagyon, nagyon egyszerűek. A partszakasz erősen emlékeztetett a dunabogdányi kedvenc strandukra. A gyerekek jókat játszottak a vízben, homokoztak is, majd a fiúk elvonultak focizni a pályákhoz. A lányok a víznél maradtak. 

Egyik bejárat, ami 19.00-kor bezár.


Ez a hajó ott létünk alatt vagy 4x haladt el előttünk. Sétajárat
lehet Tokajból.

Egyszer egy 10-12 gólyából álló csapat érkezett a strand fölé, és egészen közel az emberekhez leereszkedtek, majd külön-külön vadászatra indultak. Annyira lenyűgöző látvány volt, hogy a mobilomon eggyel kevesebb gombot nyomtam meg, így, bár akartam videót készíteni, nem sikerült.  

Egy gyengén sikerült fotó a gólyacsapat látogatásáról.

Egy megkésett videó a varázslatos látványról - már csak néhány madár látszik röviden.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése