2022. szeptember 13., kedd

Hanginstalllációk és hologrammakettek - a somogyvári Szent László Emlékhelyen jártunk

Jó ideje terveztem már, hogy elkanyarodunk erre a gyönyörű helyre, hiszen minden évben töltünk néhány napot a közeli Fonyódon. De amikor hétágra süt a nap, negyven fok van, és a gyerekeket nem lehet kihúzni a vízből, mondogassam a családnak, hogy menjünk már el Somogyvárra? Nem... azért még én sem tennék ilyet. Ebben az évben viszont egy borús nyári napon, két szemerkélő esős időszak között, ráadásul úgy, hogy a nagyatádi kemping felől érkezve szinte útba esett - végre eljutottunk a Szent László Nemzeti Emlékhelyre. A gyerekek - mert nálunk is van ilyen - mégis sztrájkba fogtak. Ők nem szállnak ki. Ők már előre utálják ezt a helyet. Némelyeket meg tudtuk győzni (khm... zsarolni) egy jégkrém elfogyasztásának közeljövőbeli ígéretével. Ám volt, aki inkább a kocsiban maradt volna. Így a parkolót egy kisebb drámai jelenet átélése után, végül teljes létszámban hagytuk el, de a mosoly az arcomon nem volt őszinte. 

Egyetlen helyszín, rengeteg
érdekesség.

Modern vonalvezetés.


Hatásos belépő...

... mert a bejárat előtt kitágul a tér.

Idegeink kisimítását jelentősen segítette, hogy azonnal rendeltünk két kávét. Ezután jelentékeny összeget költöttünk 5 darab jégkrém plusz a családi belépő kifizetésére. Egyébként a büfétől, amit a recepciós fiatal hölgyek üzemeltetnek, pont ezt a kettőt várhatjátok, de nekünk éppen pont ez a két tétel volt elegendő a pillanatnyi boldogsághoz. Míg a gyerekek nyalták a fagyit, a lányok elindították nekünk a látogatóközpont bevezető filmjét. 

A helyzetmentő jégkrém. (Soha többet nem adok 4 és 6 éves
kézbe Calippot!)

Recepció

Modellek: hogyan nézhetett ki a Szent Egyed monostor temploma
az előző századokban?

A hatásos és látványos film megtekintése után bementünk az egyterű, de nagyon részletes és igazán interaktív kiállítási terembe, ami gyakorlatilag egy dombBA beépített múzeum. A hihetetlenül színvonalas állandó kiállítás fókuszában Szent László élete, legendái, neve körül kialakult kultusz, no és természetesen a közeli bencés monostor romjainak bemutatása áll. Minden "megálló" érdekes, színes, figyelemfelkeltő. A gyerekek számára volt néhány okoseszköz, ami nem annyira frappánsan volt elhelyezve (egyiknél be is indítottuk véletlenül a riasztót), de mindez kicsi és elenyésző probléma amellett, hogy összességében a kiállítás mennyire jó.







Azt hiszem, legkedvesebb kiállítási darabom egy fa Szent László szobor lett, amely segítségével tételesen bemutatják, hogyan gondolkodnak a szakemberek, amikor - mondjuk egy aukción - rábukkannak egy ilyen értékes tárgyra. 



A gyerekek a hangistallációknál ragadtak le hosszabb ideig, de a hologramos "makettek" is vonzották a nagyobbakat. Minden múzeumban az a helyzet, hogy mi felnőttek sokkal tovább tudnánk bent maradni, de alkalmazkodni kell, a gyerekek eddig bírták és kész... 

A négyéves egy idő után kimenekült a gyerekek számára
kialakított kis foglalkoztatósarokba rajzolni.

A hatéves leragadt a
Hanginstallációknál


A hologrammaketteket lehetetlenség volt fotózni!

Elindultunk hát a kellemes, rövid sétára, ami nem volt más, mint egy kedves kis palló- és lépcsősor a monostor romjai és a kilátó felé. Útközben játékos feladatokkal találkoztunk, a kérdések helyes megoldása - ilyet sem láttam még sehol! - mágneses megoldókulcsú. Azaz, ha van nálad mágnes, tudod majd a megoldást a kérdésre. Nálunk volt, az egyik táska csatján. :) De ha szeretnétek, tudtok venni kis mágnest a látogatóközpont boltjában is.

Innen indul a séta.

Az egyik tábla a kérdéssel és a 
megoldókulccsal.

Gondolkozunk a megfejtésen.

A pallósor egyáltalán NEM akadálymentes!!

A Szent László Emlékhely korábban is létezett: a szent király által alapított Szent Egyed Bencés Monostor romjai régen is megtekinthetőek voltak, de most, egy ráncfelvarrás után minden rendkívül látogatóbarát és igényes. Itt is van szép mosdó, és a beengedő bácsinál kell kérni azt a játékot a telefonra (van egy minimális, talán 500 Ft-os díja), amivel érdeklődő gyerekek önállóan vagy szülői segítséggel végig tudnak menni a monostor fontosabb pontjain úgy, hogy játékosan ismerik meg a helyszínt. 


Megérkeztünk a régi emlékhely bejáratához.


Itt lehet kiváltani a játékot.

Mindenképpen érdemes.

Itt kettévált a család, a többséggel felmentem a kilátóba, egyik fiúnk pedig az apukájával nekiindult, hogy a mobilos applikációs játékot végigjátssza. Ő volt az egyébként, aki nem akart kiszállni a kocsiból. Csak mondom. Mindenesetre végigmentek az összes ponton, nagy volt az öröm. 


Az időjárás is megtámogatta ezt a látogatást. 
Gyönyörű felhők, kellemes hőmérséklet, eső nulla.


Kilátás - lenyűgöző. Facebookra feltettem egy élő bejelentkezést
is erről a részről. Ha érdekel a néhány perces videó, keresd vissza.

Mi nézelődtünk, fotóztunk odafent, aztán megismertük a templom maradványait, a fűszerkertet és az egykori temetőt. Zárás előtt még kipróbáltuk azokat a gyerekjátékokat, amelyeket nem pakoltak el (volt több is, csak már elrakták őket), majd visszasétáltunk a pallósoron a kocsihoz. 

Szent László a szelfopontban.

A templom maradványa.

Fűszerkert a romokon.


Állagmegóvás?


E terebélyes, árnyas fa alatt
gyerekjátékok kaptak helyet.


A program összességében kb. 2-2.5 órát vesz igénybe mindenestül (ha jó az idő és több dolognál leragadtok, lehet több is). Higgyétek el, a gyerekek is élvezték, akármennyire nagy volt az ellenállás az elején, és akármennyire is "komoly programnak" tűnik. Szívből ajánlom! 

Szeretnél 3 hetente friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése