2022. szeptember 21., szerda

Virtuális ismerkedés a nádas élővilágával - a fonyódi Berek Világa Látogatóközpont

A Berekről az én korosztályomnak talán még Fekete István művei jutnak eszébe. Most, hogy már oly kevés iskolában "kötelező" a Tüskevár és a Téli berek elolvasása, egyre kevesebb gyerek kezébe kerülnek ezek a remekművek. Pedig milyen szép a nádasban zajló rendkívül eseménydús történésekről olvasni, főleg egy 14-15 éves fiú szemével! Milyen fantasztikus lehet azt testközelből megélni! Mekkora szerencséje volt Tutajosnak és Bütyöknek, hogy Matula volt a mesterük! Mivel egy Matula-féle "mentor" egyre kevesebb és kevesebb ifjúnak adatik meg, van létjogosultsága a fonyódi látogatóközponthoz hasonló intézményeknek. Ezeken a helyeken a mai ifjak játékosan, interaktív eszközök segítségével, saját ritmusban ismerkedhetnek egy olyan világgal, ami számukra - sajnos - egyre távolibb és megfoghatatlanabb. A Berek Világa Látogatóközpontban bár csak egy kis szeletét láthatjuk annak, ami valójában a Nagy-berek, és mindössze egyetlen terem az egész, mégis, gyerekekkel vagy gyerekek nélkül is el lehet tölteni itt akár egy-másfél órát is olvasgatva, filmeket nézve.


A kisebbeknek inkább a természetismereti feladatok, az állatok hangjainak megszólaltatása vagy a lebilincselő képekkel dolgozó kisfilmek jelenthetik a kikapcsolódást. 

Színes, igényes, mozgatható - itt aztán le lehet ragadni!

Több film is követte egymást.

Kihúzható fiók-infótáblák.

A földön is feladatok....

... melyek aztán mindenkit lekötöttek.

A nagyobbak és a felnőttek elmerülhetnek a társadalomtörténeti érdekességekben, a földvárak berekbeli elhelyezkedésében, a kisvasút szerepében és az itt dolgozó rabok történetében. Mesteri tájfotók, gyönyörű színek, harmonikus berendezés, ötletes megoldások, ez mind garantálja, hogy nem fogunk unatkozi, ha belépőt váltunk a Berek Világa Látogatóközpontba

Egy kis hivatalos infó a mosdók melletti falon.
(Mosdók gyönyörűek, igényesek, tiszták!)

Csodás drónfotók közül az egyik.

Régi felvételek, magyarázatokkal.

A Berek életének egy fekete emléke...




Az épület szó szerint Fonyód "szélén" található, utána már kezdődik a Berek. Éppen ezért ha ezt pedagógusként olvasod, mindenképpen kérdezz rá a múzeumpedagógiai foglalkozásokra, mert a honlapon található képek tanúsága szerint tartanak csoportoknak megfigyelő sétákat, kiscsoportos foglalkozásokat. 




Szeretnél 3 hetente friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése