2022. október 11., kedd

Másfél óra egy kiserdőben - a Kiscelli tanösvény bejárása


Kiráztam a terítőt reggeli után. Meleg van, süt a nap! Aztán még számtalanszor kimentem a teraszra: teregetni, locsolni, komposztot kitenni. Minden alkalommal hitetlenkedve léptem be a házba: az eddigi cidris szeptember után az ember már semmi jóra nem számított októberben, pláne nem simogató napsütésre és kellemes, "laza pólós" hőmérsékletre. Én itt 2-3 napja betegen, gyógyszert szedve pihengetek a szobában, és mire jobban lettem, arra eszmélek, hogy az idő indián nyárba fordult?? Mi meg itthon lebzselünk ilyen csodaidőben?? Hát ezt mégis hogy gondoltuk? Ez ellen azonnal tennem kell valamit! Elő a bakancslistát! Első tétel: Kiscelli tanösvény. Megyünk.

Elő is irányoztam a családnak, hogy délután kimozdulunk. A kamaszok jöttek a sok tanulnivaló dumával, miközben beltéren labdáztak és dartsoztak, a kisebbek a nincs-kedvem-én-nem-megyek-sehová-én-itthon-akarok-játszani kártyát húzták elő két látványos földön fetrengés között, és még a férjem is emlegette, hogy tényleg jó lenne kimozdulni, de hát a vásárolni valók.... Beláttam, hogy egy hétvégébe tényleg csak egy séta/túra fér bele nekünk (mert eredetileg lelkes terveim voltak a másnappal is), ha a vasárnap délutánunk családi események miatt foglalt, hiszen tényleg van tanulnivaló, tényleg kell időt hagyni a kicsiknek az itthoni szabad játékra, és tényleg be kell szereznünk néhány gyerekünknek új cipőket és ruhákat. Na, de azért egy másfél-két órás sétácska az otthonunkhoz közel csak belefér! 

A pici Kiscelli parkerdőt 3 féle tanösvény alapján is be lehet járni. Az egyik a Mimó és Csipek meseösvény, a másik a Vadregényes kastélykert, a harmadik pedig, ami alapján elindultunk: a Kiscelli-Doberdó tanösvény, amit az Óbudai Egyetem gondoz. Ha Ti is az utóbbin indultok el, a Doberdó utca 24. előtt a zsákutca végén érdemes hagyni az autót, vagy ide felgyalogolni a BKK járatok felől. 

Innen indulunk, nem lehet eltéveszteni. :)

Az első megálló rögtön egy kis kápolna, ami alatt egy ici-pici forrás buzog. Illetve csepeg. A kápolna szépen gondozott, sőt felújított, láthatólag rendszeresen használatban van, ami örömteli. Nem sokkal feljebb a Golgota található - egy 14 állomásos keresztút vége. A keresztút nem ebből az irányból indul, ha tovább haladunk a tanösvényen, végig fogunk menni rajta, de visszafelé. 

Ilyenek a Kiscelli-Doberdó tanösvény táblái.

Szent Vér kápolna

A képolna előtti kis terasz.




Az egyik keresztút állomás.


Golgota

A gyerekek jókat szaladgáltak, a tornapályán minden eszközt kipróbáltak. 

Tornapálya részlete.

Bár budapesti vagyok, én sosem jártam ebben a kiserdőben, a férjem is rég, így számunkra minden új volt, egyik csodálkozás jött a másik után. Például a Mimó és Csipek táblák közül itt a sportpályánál néztünk meg egyet alaposabban:





És eddig sosem látott, érdekes típusú tanösvénytáblák is megörvendeztettek minket, dupla funkcióval (Vadregényes kastélykert):




Aztán azon ámuldoztunk, hogy milyen csodavillákban laknak egyes budapesti polgártársaink - szembe velük pedig micsoda szegénység látható! (Ezeket szándékosan nem fotóztam.) A tanösvény egy rövid szakaszon házak között visz.

A Kiscelli Múzeum épületéhez közelítve egy felújítás alatt álló területet kerülgettünk a 4-es tábla megtalálásához. 

Itt visszafordul az út, a kör immár a kezdőpont felé visz ismét. Rengeteg barátságos kutyás pár, család jött szembe, kamaszok fociztak a kis réten, két tűzrakó is foglalt volt. Nagy élet zajlik itt a Kiscelli parkerdőben!

Vidám társaság sütögetett itt.

Egy másik csapat a völgyben sütött valami finomat.

Az egyik tanösvénytáblánál egy kidőlt fa oldalában lehet keresgélni fából faragott kis állatokat, ez nagyon tetszett a gyerekeknek!



A Doberdó-tanösvény Kilátó nevű pontjánál nagyon kell vigyázni a kisebbekre, mert a korláton túl szakadék!!! (A Golgota mellett.) Kilátás a városra nincs, csak a fákra. 

Itt kell vigyázni a gyerekekre, a korlát után már a szakadék...

Nekünk ez a kis kör kellemesen, megállókkal, mindent elolvasva, kipróbálva, kutyákkal ismerkedve kb. 70-80 perces séta volt, és utána még belefért a koraesti programba a nagyokkal egy gyors cipő-nadrág bevásárló kör. Így mindenki megnyugodott: korábban volt idő hangszeren gyakorolni, tanulni, (dartsozni és labdázni, persze kütyüzni) ebédelni, sétálni a friss levegőn és még a vásárlás se maradt ki.

Hosszabb időt töltenétek itt?

  • Foglaljatok el egy sütögető helyet (legalább ötöt láttunk útközben), és ebédeljetek itt jó időben!
  • Nézzétek meg a Kiscelli Múzeum aktuális időszaki kiállítását, vagy hétvégi napon vegyetek részt egy általuk szervezett programon!
  • Kössétek össze a parkerdő látogatását a Szemlő-hegyi-, vagy a Pál-völgyi-barlang megtekintésével!
  • Csodák Palotája után szellőztessétek ki ITT a fejeteket!

Szeretnél 3 hetente friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése