2013. október 28., hétfő

Felkerültünk a Zene-Tér-Képre

Kislány koromban bérletünk volt a zeneakadémiai matiné koncertekre, s mivel nagyon élveztem azokat a jó hangulatú, gyerekzsivalyos alkalmakat, egyértelmű volt számomra, hogy a gyerekeket szép lassan szeretném bevezetni a zene világába, és valami hasonlóval kezdeném.
/A képek minőségéért elnézést kérek, mobillal készítettem őket, sebtében, hogy ne zavarjam a mögöttem ülőket. /
 
Családias hangulat
Mikor évekkel ezelőtt megláttam a MÁV Zenekar nagyszerű kezdeményezését, hogy egészen pici csecsemőknek  tartanak koncerteket, elmentünk a Búgócsiga nevezetű előadásra, és nem csalódtunk. A szőnyegen heverő, izgő-mozgó apróságok a zene hallatán megállnak, és figyelnek. Van, aki táncol, mozog a ritmusra, van, aki egyszerűen csak belefeledkezik, és elalszik. Az alkalmak során nem ül ott az egész szimfonikus zenekar a próbateremben, hanem csak egy-két zenész és énekes teszi családiassá az amúgy sem hatalmas helyiség hangulatát. Az elhangzott dalokról rövid ismertetőket kapunk, az ismerős dallamokba mi is beszállhatunk. Az egész kicsi babáktól kezdve a bölcsődés korosztályig lehet hozni erre a programra a gyerekeket. Egy idő után csak azért koptunk ki a közönség sorai közül, mert a fiaimat képtelen voltam hétköznap 16.00-ra becibálni a belvárosba segítség nélkül. Sajnáltam, hogy az alvásidőnk miatt elmaradoztunk a koncertekről, és továbbra is ajánlottam mindenkinek a Búgócsigát.

Add ide légy szíves a vonót! Gyerekek, tudjátok, melyik állat szőréből készül?

A Zene-tér-kép szombat délelőtti koncertjei azoknak szólnak, akik kinőttek a Búgócsigából. Ez már egy kicsit komolyabb foglalkozás: több zenész ül szemben a gyerekekkel, az ismertető szövegek is hosszabbak, és egy-egy elejtett lexikális információt is megtudhatunk belőlük. Legutóbb a vonós hangszerek bemutatása volt soron: meghallgattuk, mi a különbség a hegedű és a brácsa között, nagyság szerint sorrendbe állítottuk a nagybőgőt, a csellót, a brácsát és a hegedűket, komolyzenei darabokat, és rövid gyerekdalocskákat hallgattunk, s mindeközben jó hangulatban mi is énekelhettünk, amit csak ismertünk. A bátrabb óvodások előre mehettek karmesterest játszani, volt, aki egy vízióját mesélte el gátlások nélkül a Pizzicato Polka után („Arra gondoltam közben, hogy egy ember megy az erdőben, és mákot visz, és találkozik egy emberrel, aki meg diót visz, és cserélnek.” J) Nem is lett volna semmi zavaró, ha az első sorba nem éppen egy nagyon élénk társaság ül be – közvetlen szülői felügyelet nélkül. (A szülők dönthetnek úgy, hogy nem ülnek a gyerekekkel a szőnyegre, hanem oldalt ülnek székeken, ez viszont megnehezíti adott esetben a fegyelmezést.) Ezek a kis összeszokott barátok és testvérek nagy randalírt csaptak, láthatólag már a zenészeket is zavarták, minket, akik mögöttük ültünk, biztosan.
 
A nagybőgőnek hány húrja van?
A MÁV zenekar gyerekeknek szóló előadásaira nincs bérlet, minden egyes előadásra külön lehet jegyet váltani, fél órával a kezdés előtt. A jegy ára 800 Ft / fő.
 
A végére egy "zenetérkép":

Természetesen vannak hasonló koncertek és programlehetőségek a fővárosban, ezekről készítettem egy áttekintő táblázatot, a linkekre kattintva további információkat tudhattok meg az adott eseményről.

Intézmény
Koncert neve
Korosztály
Ár
Helyszín
MÁV Zenekar
Kismamák
800 Ft
A MÁV szimfonikusok próbaterme
0-3 év
800 Ft
Óvodások
800 Ft
Iskolások
 ?
Nemzeti Múzeum
Zeneakadémia
Iskolások
1300 Ft/600 Ft
Régi Zeneakadémia
6-10 év
900 Ft
Zeneakadémia
MűPa
0-2 év
500 Ft (babáknak nem kell)
MűPa
1,5-3 év
1000 Ft családi jegy
5-8 év
1000 Ft/gyerek
0-12 év
ingyenes
Opera
8-12 év
2000 Ft / fő
Opera
4-10 év
1200 Ft/alkalom vagy 4000 Ft/ 4 alkalom
3-7 év
1200 Ft/alkalom vagy 4000 Ft/4 alkalom
4-10 év
1500 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése