2015. január 19., hétfő

Két nap Bakonybélben - 1. rész



Bakonybéli szállásunk, látogatás a Pannon Csillagdában és a Bakonyi Erdők Házában, a Szentkút (Borostyán-kút) és a  keresztút.




Veszprémből egyenesen Bakonybélbe indultunk. Mivel már esteledett, aznapra nem terveztünk más programot, így is eléggé ki voltunk merülve. Amíg a gyerekek hátul szuszogtak a kocsiban, ezt fotóztuk útközben:

Valahol a Bakonyban...
Szállásnak Bakonybélben a Sárgarigó Vendégházat választottuk még hetekkel az indulás előtt. A háziak nagyon kedvesek, készségesek, mindenben partnerek voltak. Itt is kaptunk náthás gyerekünknek porszívót, és ha jobb idő lett volna, az apró kis kertet is használhattuk volna, ahol mini szaletli, tűzrakó és hintaágy is van. 





A fatüzelésű központi fűtésről nem nekünk kellett gondoskodni, a háziak kívülről "etették" a kazánt, nem zavarva ezzel pihenésünket. Az öreg ház felújított, de azt a jó öreg dohos szagot erősen lehetett érezni a hideg télben. Ez azonban senkinek ne szegje kedvét, hogy itt foglaljon szállást, a hangulat, a ház központi elhelyezkedése, a háziak kedvessége messze meghaladja ezt az apró kellemetlenséget, ami nyáron lehet, nem is érezhető.


A Pannon Csillagda volt az, amit mindannyian nagyon vártunk! Majdhogynem ezért jöttünk Bakonybélbe... A falu központjában, a Takarékszövetkezet melletti kis utcácskába kell befordulni, s közvetlenül a Bakonyi Erdők Háza szomszédságában találjuk meg a Csillagdát. Egy karácsony előtti, téli hétköznapon nem volt rajtunk kívül senki az épületben, csak az ott dolgozók. Egy élmény volt nyugalomban, csendben - már amennyire a gyerekek hagyták - végignézni a kiállítást. 

Lenyűgöző fotók a falakon.

Űrutazás a mosdókhoz!

Itt aztán lehet tekerni, a kiállítás interaktív.

"Ön itt áll." :)

A Nap megfigyelése. Láttunk napfoltokat és kitöréseket.

A kilátás sem rossz!

Mars-táj óriás fotón.


A kb. negyedórás planetáriumi előadás után felmehettünk a csillagvizsgálóba, ahol egy igazi :) fiatal csillagász mesélt nekünk a Napról, és arról, hogy MEKKORA mázlink van, mert NAGYON RITKA az olyan csodálatos időjárás, mint amiben nekünk sikerült odamenni... Verőfényes napsütés, pára alig, felhő sehol, a legjobb megfigyelő idő. Mi meg csak örültünk, mert mit sem tudtunk róla, hogy ennyire a legjobbkor vetődtünk ide! A Csillagdában körülbelül egy órát töltöttünk, de több is lehetett volna, ha a gyerekek nem türelmetlenkednek.

A Bakonyi Erdők Házába kicsit olcsóbb a belépő, ha a Csillagdában is jártunk előtte. Ez egy pici, rövid kiállítás, maximum 20 perc alatt végig lehet menni rajta, de érdemes, mert nagyon tartalmas az összeállítás. Ezen a helyen kiváló erdei iskolás órákat lehet tartani a gyerekeknek - ha jól láttam, külön terem is van erre a célra kialakítva. Osztállyal érkezve érdemes szakvezetést kérni!

Nézz a szemébe!

Hány éves lehetett ez a fa?

Természetismereti bemutató táblák.

Szagold meg!

Melyik mekkora?

Erdőmérnök úr naplója.

A Bakonybélben megtelepedett bencéseknek állítólag volt egy bejáratott útvonaluk, melyen árkon-bokron-falvakon át szinte egyenesen Pannonhalmára jutottak néhány nap alatt, gyalog. Mi most a bencés-hangulatból nem sokat tapasztalhattunk, mivel a kolostor, az ajándékbolt zárva volt. (A Szent Mauríciusz kolostorról itt találhattok részletesebb információkat.) A templomba be tudtunk ugyan lépni, de ott épp pásztorjáték-próbát tartottak a helyi gyerekek, nem akartuk őket zavarni. Inkább mentünk tovább a Szentkúthoz.

Pásztorjáték-próba Bakonybélben

Klassz pihenőhely a bencések udvarán.

Ez most zárva volt. Itt lehet vezetést kérni a templomba, monostorba és a kertbe.




A Borostyán-kút (Szentkút) története és jelene szorosan összefügg a bencésekkel. Mi egy rövid, alkonyati sétát tettünk itt, ámulva a szépen felújított kis kápolnán és a stációkon. 

Szentkút.

Felújított kálvária. (Régen bordó színű volt az összes, nekem a fehér jobban tetszik.)

A gyertyákat nem mi gyújtottuk meg! Ez egy "élő" zarándokhely.




1 megjegyzés: