2015. február 26., csütörtök

Beszámoló a 2015-ös Utazás KiállításrólBejutottam az idei Utazás Kiállítás szakmai napjára. Ez nem csak azért volt jó, mert kedvet kaptam néhány méltatlanul elfeledett, illetve kevésbé felkapott hazai tájegység meglátogatására. Hanem azért is, mert a számtalan (3 nagy szatyornyi) szórólap, prospektus mellett rengeteg képet és tapasztalatot gyűjtöttem, amit most megosztok Veletek.Szakmai okokból kifolyólag nem ez volt az első Utazás Kiállítás, melyen jártam életemben. Ezért rögtön mondom is a praktikus tudnivalókat.

1. Ha tehetitek, ne autóval menjetek, mert 1800 Ft a napi parkolási díj. Az egész környéken, kerítésen kívül is (!!) elkérik ezt a pénzt - legalábbis nekem két fickó is ezt állította, elhittem nekik.

2. Miután bejutottatok a kiállítás területére, első lépésben keressétek fel a ruhatárat (idén a nagyszínpad melletti akváriumok előtt elhaladva fogjátok megtalálni) és azután, hogy megszabadultatok kabátotoktól és esernyőtöktől, kedves szavakkal barátkozzatok össze a ruhatáros lánykával. Tudassátok vele előre, hogy fogtok hozni bizonyos időközönként "szállítmányokat", amiket legyen kedves megőrzésre bevenni. Így nem kell sok-sok kilónyi prospektussal órákon keresztül málházni. Láttam nem egy, nem két embert gurulós kisbőrönddel, piacozós gurulós táskával közlekedni, megértem, komolyan megértem, miért hozták! :) Én azonban maradtam a kedves ruhatáros lány előzékeny segítségénél - néhány zacskót vittem otthonról, ezektől szabadultam meg kb. óránként.

3. Vigyetek inni- és ennivalót, mert elképesztően drágák a büfék. Vannak viszont ingyen kóstolók itt-ott, amibe bele lehet futni (pl: gyulai kolbász, szatmári szilva és alma, szegedi halászlé, kézműves sajtok, a legkülönlegesebb kóstolásom a búzacsíramálé volt). Szakmai napon nekem még tömeg nélkül is sikerült elcsípnem néhány finom falatot. Erre azonban nem lehet alapozni az egész napot, szóval érdemes készülni, vagy a drága és ócska ételre lélekben felkészülni.

4. Ne féljetek odamenni egy-egy pulthoz! Akkor sem, ha unott arcú illető ücsörög ott - lehet, hogy már 3 napja teszi ezt, Te is unnád. Ha elkezdtem beszélgetni, vagy kérdeztem valami egyszerűt, a többség tapasztalataim szerint azonnal "felébredt", és szívesen adott információt. És tényleg érdemes belefogni a beszélgetésbe. Így sok-sok érdekességet megtudhatsz, amelyek nincsenek benne egy kiadványban sem, nem szerepelnek egy szórólapon sem. 

Ilyen beszélgetésekből tudtam meg például, hogy az Őrségben, Szőcén, ahol 2013 tavaszán mi is jártunk, mert egy hihetetlenül különleges tőzegmoha-láp található a falu végén, építettek egy Lápok Házát, mely tavasztól ismét várja a látogatókat. Mivel csökkentett üzemmódban működött eddig, érdemes érdeklődni érkezés előtt a nyitvatartásról. Vagy: Ópusztaszeren hatalmas, óriási beruházások zajlanak éppen, ezért most oda nem érdemes menni, sokkal inkább megéri kivárni az újítások átadását, melyek legkésőbb nyárra egészen biztosan elkészülnek. Felépítik ide a birtoktulajdonos Pallaviciniek kápolnáját és kálváriáját eredeti tervek szerint, de a Rotunda mellé épül egy 21. századi, kissé futurisztikus hangulatú új látogatóközpont is. Érdemes beszélgetésbe kezdeni egy-egy pultnál!

Személyes kedvencem a Nemzeti Parkok pultja volt, ahonnan azt hiszem, minden kiadványból hoztam egy példányt, és megtudtam, hogy márciusban sok barlangba nagy kedvezményekkel lehet majd lemenni. Sajnos róluk nincs fotóm, de a Tisza-tavi Ökocentrumot lekaptam, ha már úgyis nemrég írtam róluk:

A többség azért nem készül ekkora standdal és akváriummal. :)

A nagyszínpadnál előadást hallhattam a Miskolctapolcán elindult gigantikus fejlesztésről, mely az AvalonPark nevet kapta, és idén ősszel már meg is lehet majd szállni a most épülő, színvonalas rönkházakban. 


Komoly bejelentések az Avalon Park részéről, Ördög Nórival.

Kint van a kiállításon a Tájak Korok Múzeumok sorozat csapata, illetve a Carthographia pultjánál 20%-os kedvezménnyel lehet hozzájutni a legkülönfélébb térképekhez és útikönyvekhez. Érdemes kihasználni a lehetőséget!


Az idei díszvendég Székesfehérvár.
Óriásbábok, melyek dudaszó kíséretében közlekednek is. :)

Láttam hastáncos bemutatót, és óriásbáb-felvonulást, melyet a hazai díszvendég, Székesfehérvár szervezett. Közelről szemléltem a kiskunhalasi csipkekészítő hölgy finom mozdulatait, illetve a jászsági asszonyok jókedvű hímezgetését. Megnéztem felülről a LEGÓ-ból kirakott óriás Magyarországot, amit aztán a lelkes legózók elkezdtek töltögetni, nagyon jópofa! Utólag már sajnálom, hogy én nem töltöttem ki egy négyzetet sem, pedig lett volna rá időm. :( 


LEGO Magyarország!


Itt látszanak a méretarányok, és a már elkészült részletek.


Itt lehet kirakni egy-egy négyzetnyi felületet.


A gyerekeknek is jut a legóból!


És persze egyáltalán nem utolsó sorban hazahoztam egy rakás prospektust, feldolgozásuk a következő hetekben fog zajlani. Azt hiszem, bakancslistánk idén sem lesz rövidebb! Álljon itt még néhány kép befejezésként:


A külföldi standok több helyen igen nagy lélegzetűek.

A külföldi díszvendég idén Románia.Az elérhetetlen álom......... (belülről meg lehet tekinteni, érdemes.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése