2015. március 1., vasárnap

Aquincumi újdonságokÚjdonságok Aquincumban? Hát nem egy több mint 1800 éves város romjairól beszélünk? Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából ezen a helyen is regisztrációhoz kötött, részletes vezetésben volt szerencsém részt venni. És itt megtudtam, hogy igen, újdonságok várják a látogatókat Aquincumban! Nem is akármilyenek! 

Pályázati pénzből nem csak kulturált autó- és biciklis parkolót alakítottak ki az épület előtt, hanem most már a múzeum megnagyobbított területére belépve ezt a kőtárat látjuk:

A korábban az ELMÜ tulajdonában álló épület az Aquincumi Múzeumhoz került. Az állagmegóvás és hozzáépítés után igényes kiállítások kaptak itt helyet, valamint az emeleten meg lehet csodálni az aquincumi orgona megszólaltatható hasonmását. Ezekre sajnos most nem jutott idő, mert a sétán elsősorban a legújabb látványosságokra koncentráltunk. 


Gyülekező, bevezető mondatok a séta elején.

Az ún. Festőház egy rekonstruált épület, pályázati pénzből épülhetett fel.


A Festőház a legnagyobb jelentőségű újdonság az ókori polgárváros romjait bemutató múzeumban. Ebbe a házba belépve az is el tudja képzelni, milyen lehetett a város, akinek nehéz átlátnia a szürke romok egyhangúságán. Nevét freskótöredékeiről és a freskókhoz használt megkövesedett festékekről kapta, amiket itt találtak az épület romjai között. A szép színes freskókat a töredékek alapján tervezték és festették fel a falra. 


Ez a konyha akkora és olyan tárgyakat tartalmaz, amilyeneket itt a helyszínen találtak.

Egy jómódú háztulajdonos ebédlője (számunkra) különleges, de hiteles használati tárgyakkal.Házi oltár.

Fogadó, dolgozó vagy vendégszoba. A tárgyak, bútorok mind-mind hiteles másolatok.

A terasz a kis kertre nyílt. A házakat egy fedett csatorna választotta el egymástól.

Néhány éve a Tegulárium még sehol nem volt...  

... ahogy a Mitológiai Játszótér sem.


A Mitológiai Játszóteret ugyanaz a Kő Boldizsár által vezetett csapat építette, akik például a visegrádi Történelmi Játszóparkot és a veszprémi "A part alatt" játszót alkották, ahol mi mi is jártunk a gyerekekkel.
Múlt és jelen, állandóság és mozgás egyazon pillanatban Óbudán.

Egy harmadik újdonság a kis dombra telepített kronoszkóp, melybe belepillantva színes képet kapunk arról, hogyan nézhetett ki ebből a nézetből a város annak idején. 270 fokban lehet körbeforgatni, így tényleg elég átfogó a kép.
Sétánk végén lementünk a múzeum alagsorába. A kisebb termet egy szuper foglalkoztatónak alakították ki sok-sok játékkal.


Próbáld ki, mivel játszottak a római korban a gyerekek!

Igényes grafikájú térkép, melyen a polgárvárost és a katonavárost, valamint a
Hajógyári-szigeten található elöljárói palotát is megtekinthetjük.

Az alagsor nagytermében négy különleges játékot próbálhatunk ki. Az alábbi képet egy olyan játékról készítettem, ahol a pontokat akkor kapja a játékos, ha sikerült neki megfelelő ruhadarabokkal felöltöztetni az adott embert (katona, kereskedő, stb). A ruhákhoz információ olvasható, és ezek alapján lehet dönteni, de mivel az idő is számít, érdemes gyorsan olvasni. :) Én magam a DOMUS játékot próbáltam ki, ahol egy római házat kellett berendezni a megfelelő, odaillő használati tárgyakkal. A slusszpoén az egészben, hogy ezek a játékok a Wii-re hasonlítanak talán a leginkább, tehát a testünkkel irányítjuk a mozgásokat, nincs eszköz. 


Egy Wii-re hasonlító játék, kifejezetten Aquincumnak fejlesztve.

Szóval Aquincum felkészült a 21. századi kihívásokra, és szeretettel várja azokat a kamaszokat, gyerekeket IS, akik a digitalizált kultúrában nőnek fel. Itt ők is megtalálják a maguk szórakozását. Illetve szórakoztatva tanulhatnak. Van még egy régészkedős és egy harcolós játék. Nekem nagyon tetszett ez az egész gondolatkör, hogy az ókori dolgokat ilyen játékos formában mutatják be! Tulajdonképpen az összes újítás nagyon elnyerte a tetszésemet, és szívből ajánlom Nektek, hogy Ti is látogassatok ki Aquincumba.

Honlapjukon minden aktuális információt, múzeumpedagógia foglalkozást, és programot megtaláltok. Van miből válogatni: a babáktól (római baba-mama klub) kezdve az idősekig mindenkit szeretettel várnak klubfoglalkozásaikra, előadásaikra, illetve egésznapos rendezvényeikre. 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése