2022. november 9., szerda

Csodás lények nyomában nagyító segítségével - a Keresztény Múzeum gyerekekkel


 Beleégett az agyamba pár hónapja vagy inkább éve, hogy a Keresztény Múzeum felkészült a gyerekek fogadására. Mindig azokat a dolgokat jegyzem meg jobban, amelyek érzelmileg megérintenek, és ez megérintett. Cikk volt, vagy rádiós riport? Nem emlékszem. De megjegyeztem. Egy múzeum, ahová nagyon vágyom, lehetségessé teszi a családos látogatást?! (Sok művtörtit tanultam különböző iskoláimban, mindig is a kedvenceim között volt.) Alapgondolat szerint még én sem vittem volna ide 10-12 éven aluli gyereket. Bizony, még én sem, aki pedig kondícionálja őket erre folyamatosan! Szóval indulásunk előtt írtam a Múzeumnak, hogy mennénk, és hogy jól emlékszem-e arra, hogy valamivel várják a gyerekeket? Felhívtak, és telefonon kaptam nagyon kedves szóbeli tájékoztatást. Igen, lehet menni gyerekekkel, jó, ha előre tudják, hányan megyünk, mert készítenek nekünk kis csomagokat, amikkel végig lehet haladni a termeken. Megmondtuk, mikor, hányan érkezünk, és a családos belépőt, fotójegyet (mindösszesen 2300 Ft) kifizetve már indulhattunk is a kulturális utazásra, csodalények nyomában!

Vereczkei András múzeumpedagógus fogadott minket az első teremben (a múzeum emeleten helyezkedik el, de van lift!), mint kiderült, vele beszéltem, és a múzeumi gyerekcsomagokhoz is sok köze van. :) Elmondta a kamaszoknak, hogyan és mire tudják használni az okostelefonjaikat a QR-kódokhoz, és biztatta őket, hogy próbálják ki ezeket a funkciókat. A kicsiknek pedig a táskákban szereplő feladatokhoz kaptunk egy szóbeli ismertetőt. 

Megkapjuk Andrástól a tájékoztatást.

Az első feladat megoldása közben.


Magunk tempójában, saját magunk kedve szerint haladhattunk a kísérőfüzet segítségével a termekben. Egy teremben nagyjából 10-12 percnyi feladatot oldottunk meg, de közben persze nézelődtünk, fotózgattunk is. Hűvös volt a termekben, és mikor a teremőr nénik látták, hogy a gyerekek a földön ülve oldják meg a feladatokat, hoztak párnákat a popók alá! (Csak az első teremben nincs leülési lehetőség, később lesz.)

Van, ahol rajzol, vagy írni kell a füzetbe,
eszközöket adnak!

A feladatokat, megoldásokat NEM lövöm le, nem rontom el az utánunk következők élményét. Egyébként a füzetet - nyereménysorsolás miatt - ott is hagytuk, ez esetben, ha akarnám, sem tudnám visszaidézni minden feladat szövegét. Keresgélni kellett a képeken, tárgyakon mindenféle lényeket, sárkányokat, egyszarvúakat és társaikat. Akár hiszitek, akár nem, a Keresztény Múzeum tényleg tele van csodás lényekkel! A középkorban, kora-újkorban alkotó művészek - akiknek ugye a reneszánsz idők előttről még a nevüket sem igazán tudjuk - kevert lényekkel fejezték ki egy-egy témában érzéseiket. A gonosz mindig valami undorító csúszó-mászó sárkányszerű, a jó pedig erős oroszlán, vagy daliás ló, egyszarvú. Ezek a lények lazán szerepelhetnek portrén, oltárképen, szobortalapzaton, bárhol. A gyerekeknek szóló kísérőfüzet gyakorlatilag ezt a különlegességet lovagolja meg, és viszi végig a termeken a családot.

Ezen a képen egy apró részletet kellett
megtalálnunk - sikerült!

Egyre közelebb kerülünk a megoldáshoz!

Az asztalon egy különleges, titkos eszköz,
csak jelszóval nyitható!

Még a díszkályhán is akadt felfedeznivaló
feladat.

A gobelineken és a mellettük található képeken
is keresgélni kellett.

Végül: egy feladat, ami mind az öt gyereket 
lekötötte - nem mondom el, mi volt az... bocsi.

A program összességében másfél órás volt, és míg az utolsó teremben a gyerekek teljesen elmerültek a legutolsó, de legnagyobb fantáziát igénylő játékban - még a nagyok is - mi magunk felnőtt szemmel is körbe tudtunk addig nézni kicsit. Persze, ahogy az lenni szokott, a kisgyerekes múzeumlátogatás soha nem ugyanaz az élmény, mintha egyedül menne az ember, de hát ezt már tudtuk, csalódás nem ért, sőt, nagyon boldog vagyok, hogy együtt lehetett részünk ebben a csodában. Köszönöm a múzeum dolgozóinak, hogy gondoltak a gyerekes családokra!!

Kívülről: egyre szebb! Hamarosan vége a felújításnak.

PEDAGÓGUSOKNAK, EXTRÁN ÉRDEKLŐDŐ SZÜLŐKNEK ÉRDEMES LETÖLTENI EZT AZ ANYAGOT.

Szeretnél 3 hetente friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése