2023. május 7., vasárnap

Itt egy kutyus lesz az idegenvezetőd! - A figyelem ébrentartása a kismartoni Esterházy-kastélyban


Akárhányszor elhaladtunk az utóbbi években Eisenstadt főutcáján, megcsodáltuk a kocsiból a gyönyörű kastélyt, én személyesen még sóhajtoztam is, milyen kár, hogy nincs időnk megállni. Mert nem kell ahhoz turisztikai szakembernek lenni, hogy lássuk, a hatalmas épület kiállításának bejárása bizonyára nem egy félórás beszaladok-kiszaladok program lesz, főleg nem családdal, gyerekekkel. Ez itt bizony alapjáraton 3-4 óra. És eddig még sosem jártunk úgy Kismartonban, hogy legyen 3-4 óránk csak a kastélyra. 2023 májusáig.

Történt pedig, hogy a 2023-as Utazás Kiállításon, egy közös ismerősünk standjánál megismerkedtem az Esterházy Kids&Family felelősével. Mindkettőnk szeme felcsillant, amikor kiderült, mivel foglalkozik a másik. Én már évek óta álmodoztam az Esterházy-birodalom felfedezéséről gyerekekkel (Fraknóban jártunk kettesben), Marcsi pedig szerette volna a magyar családok számára ismertebbé tenni a tényt, hogy mindkét helyen elérhető magyar nyelven az interaktív kastélybejárás kisgyerekes családok számára.

Időpontegyeztetés, néhány hét és hipp-hopp már el is érkezett utazásunk ideje. Kivételesen – a rendkívül zsúfolt májusi hétvégékre tekintettel – ezúttal hétköznap barangoltunk, természetesen minden osztályfőnök tudtával és beleegyezésével.

Nyitásra igyekeztünk megérkezni az első májusi kedden, hogy minél több időnk legyen a kastélyban még „épeszű”, nem szétesett gyerekekkel. Egy hibát azonnal elkövettünk: érkezésünk előtt kellett volna a gyerekeknek tízórait adni – még jobban bírták volna a látogatást. A figyelmünket elvonta, hogy a mélygarázsban parkoltunk (ez kastélylátogatóknak kedvezményes, részletek a cikk végén), és mikor innen feljutottunk a lépcsőn, a kastély előtt nekiálltunk fotózgatni, mert ezt egyszerűen nem lehet kihagyni, annyira szép ez az épület és környezete. Így esett, hogy megfeledkeztünk a tízórairól, ami később bosszulta meg magát. Mindezt azért írom le, hogy Nektek tanulságul szolgáljon: adjatok enni-inni a gyerekeknek, mielőtt bementek!

Közvetlenül a kastély főbejárata előtt: mélygarázs bejáró.
Ide vezet.

Néhány lépcsőfok felfelé, és ezt látod. 

Impozáns megérkezés.

Csodaszép!

Marcsi fogadott minket nagy szeretettel, megkaptuk a jegyeket és a két kis bőröndöt, összesen öt kísérőfüzettel. Audioguide-ból hármat kértünk, és ez elégnek bizonyult, mert mindig volt, aki hallgatta, és volt, aki inkább olvasta a füzetet. Nagyon alapos a vezetés a füzet-audioguide kombinációban, mert kiegészítik egymást az információk, de a fő attrakció természetesen Trampel kutyus hangja és alakja. Trampel egy létező kutya volt, festményeken is szerepel (a vezetés során találkozunk vele), nevét tappancsai trappoló hangjáról kapta, ahogy végigügetett a kastély és a vár termein – mert Trampel kutyus mindkét helyen élt. Hamisítatlan idegenvezetőnk lett tehát ő, aki ismeri a kastély minden zegét-zugát, a herceg titkait és a tárgyak, festmények történetét.

Bemutatkozunk Trampel kutyusnak.

Megkapjuk az eligazítást, a koffereket és az audioguide-okat
indulás előtt.

Kofferek, kincsekkel!

Trampellel bejártuk a kastély Fénypontok című kiállítását, melyben megismertük a csodálatos Haydn Termet, az oszlopcsarnokot, de jártunk a még a hercegnő hálószobájában és a „kisebédlőben” is. Az oszlopcsarnok környékén egy rövid kiállítást tekinthettünk meg Esterhazy Melinda életéről.

A Haydn Terem ma koncerteknek ad helyet
páratlan akusztikája miatt.
Korábban bálteremnek is használták. 

A festményeken Amor és Psziché története elevenedik meg.

Oszlopcsarnok - milyen lett volna a kastély az eredeti
elképzelések szerint?

A kis kiállítás részlete a rendkívül szimpatikus Esterhazy
Melindáról.

Füzet és guide: egybevágó, egymást
kiegészítő információk a gyerekeknek
feladatokkal - mindvégig ébren 
tartják az érdeklődést!

Ismerkedünk az eszközökkel. 

Az apró részletek is számítanak a játékban. Itt például a színes
üvegek titkáról tanultunk valami érdekeset. (A képen látható
asztalka kék díszei ÜVEGBŐL készültek.)

A gyerekeket némely információ, ami az audiogudie történtetei között hangzott el – amelyben Trampel kutyus mesél, kérdez – meglepte, olyannyira, hogy többet közülük megjegyeztek, sőt, később is emlegettek. Az utolsó teremben egy rakás illemszabályt kell megfejteni, ezeket is utólag hallottuk vissza: mit illik, mit nem pl. az asztalnál.


Csodálatos részletek mindenütt. 

Ilyen Trampel kutyus összes táblája. A gyerekek látják a számokat,
ők ütik be azokat, így megkapják az adott teremre vonatkozó
érdekességeket.

Itt egy festmény Trampelről 
(és a hercegről). :)
Sajnos a fények miatt csak ilyen 
rossz szögből sikerült fotóznom.

Bizony, Trampel NAAAGYON érdekes dolgokat mesélt! :)

A Fénypontok kiállítás közepén derült ki, hogy az ötből két gyerekem egyszerűen annyira éhes, hogy ez szinte élvezhetetlenné teszi a körsétát, így ők hamar távoztak, és lent vártak meg minket, akik bírtuk, sőt, érdeklődtünk. Mindenki boldog volt, mert az éhesek lent a belső udvaron tolták magukba a tízórait, a nem éhesek meg nyugodtan hallgathatták az anyagot, fejthették a rejtvényt.

Illemszabályok - mindet végighallgattuk a kisebédlőben,
az exkluzív vezetés végén.

Tízórai szünet - fentről láttuk őket.



Gyönyörű belső udvar részlete.

Mikor itt befejeztük a kis kastélytúrát, lent egyesült a két csapat, mindenki vett magához némi élelmet, mosdóztunk, majd folytattuk a felfedezést a Haydn explozív kiállításban. Erről a kiállításról azt kell tudni, hogy eredetileg időszakinak készült, sok-sok évvel ezelőtt. De akkora sikert aratott, hogy állandó kiállítás lett belőle, sőt, a gyerekek vezetőfüzetébe is beillesztett néhány kérdést Trampel Haydn életével kapcsolatban. Minket is lenyűgözött a kiállítás, nem csoda, hogy megtartották! Ezt látni kell, ha erre jártok, tényleg nagyszerű, sokoldalú, és úgy ismertet meg a híres zeneszerző életművével, hogy a sok információ mégsem "nyom agyon". 

Aranyozott hintó, eső nem érhette. Ezért csak csodás fényes
napsütésben ültek bele a legmagasabb rangú utasok. Több 
jelentős királyi házban kiállításra került. 

A Haydn-kiállítás egészen formabontó. Extra minták a padlón,
a tapétákon. Egyáltalán nem unalmas!

Az Esterhazy Art Award díj 2017-es nyertese,
Keresztes Zsófia alkotása ez a Haydn paróka.


Üvegszerkényből a plafonra
vetített minták - a kicsiket
teljesen lekötötte.


Rokokó zeneautomata - egy
egészen speciális szekreter, ami zenélt.

Még itt is volt kofferes feladat!

Vonósnégyes - Haydn életművének fontos állomása.

Minden igazi hercegi kastélyhoz tartozik kastélypark. Világos volt, hogy a kicsikkel nagy bejárást (a méreteket tekintve konkrétan kirándulást) nem fogunk tudni véghez vinni ezen a napon, de úgy láttuk, a 4 órás kedvezményes mélygarázs-parkolásba még belefér, hogy tegyünk egy kisebb sétát a parkban. A bejárat sajnos nem a kastélytól van, kicsit hátrébb kell gyalogolni egy viszonylag forgalmas utcán (Glorietteallee), ám megéri az erőfeszítést, mert a kert tényleg csodásan gyönyörű. A kacsák meg barátságosak, sőt egy szürkegém is álldogált a parton. 😊  


Térképen a park: ugye milyen hatalmas, ha a piros alaprajz a bal
alsó sarokban a kastély?



Az időjárás kifejezetten barátságtalan
lett, ezért döntöttünk a rövid séta mellett.



A kastély hátulról.



Összességében az eisenstadti vagy kismartoni Esterházy-kastélyt szívből ajánlom családok számára. Bejártuk, megtapasztaltuk: minőségi élményt ad az audioguide-os vezetés és a kofferes interaktív séta. Mindenképpen érdemes időt szánni rá! Összesen, kerttel együtt legalább 3-4 órát javaslok, jó időben a kertben található Orangerie előtt vagy a bejárattal szemben található kávézókban enni, inni is lehet, ha ezeket igénybe veszitek, még több időt szánjatok a látogatásra. Nekünk tisztán 4 óra volt, szinte percre pontosan, úgy láttuk, a gyerekeknek ennyi elég. Szuper, hogy a parkolás is éppen 4 órára kedvezményes kastélyjeggyel (5 EUR). Ennek érvényesítésére a pénztárnál kerülhet sor, itt kell kihajtójegyet kérni. 



A kastély kiváló programokkal várja kifejezetten a családokat. Kiemelt figyelmet érdemel az Esterhazy Tündérbirodalom Fesztivál és az Adventi vásár.


A múzeumshopban nagyon
sok szép dolgot lehet kapni,
többek között magyar könyvet is
(Esterházy vonatkozásban).

Gyönyörű kínálat!

Nekem természetesen itt is...

... a könyvek tetszettek a legjobban!


A koffer linkje itt található.
Kastélyjegy megváltásával a teljes kastély összes kiállítása bejárható. 
A magyar nyelven is kérhető audioguide vezetést a jegyár tartalmazza! Az eszközt és a koffert az első emeleten kell kérni, a kiállítás első terménél. 

Családi vezetést kérhettek magyar nyelven is! - előzetes egyeztetés azonban feltétlenül szükséges, mert a magyar vezetést csak nagyobb létszámra biztosítják (pl. több család összefogásával, vagy csoportos érkezéssel). 



Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése