2024. április 7., vasárnap

Varázslatos Palkonya és a Borostyán Vendégház


 MiraDonna.hu: nem ismertem Gabi blogját, amíg össze nem hozott minket az élet egy tévéstúdióban, sorunkra várakozva. Egészen pontosan Az ATV-be, a Jakupcsek Show-ba invitáltak az egyik adás második, könnyedebb témájaként olyan szülőket, akik nem csak aktívan utaznak, de aktívan blogolnak is a kalandjaikról. Rengeteget kellett várni, így bőven volt időnk beszélgetni, ismerkedni. Eleve hasonló érdeklődésű embereket összeültetve gyorsan elindult a beszélgetés. :) Gabival azóta is kapcsolatban állunk, és ez még inkább erősödött, amióta kiderült, hogy közel lakunk egymáshoz, ráadásul Gabi szálláshelyet is üzemeltet! A meghívást akkor kaptam Palkonyára, amikor a Busójárás közeledtével felmerült, hogy a két blogger elmegy és együtt megnézi ezt a különleges látványosságot élőben! A korábbi tervekben Gabi más barátnői is szerepeltek, akik sajnos végül nem tudtak velünk tartani. Így tehát maradtunk ketten, húshagyó kedd előtti estén levonatoztam Palkonyára, és megszálltam Gabi vendégeként a gyönyörű Borostyán Vendégházban, hogy másnap együtt induljunk onnan Mohácsra.

Palkonyai séta és egy minitúra a szőlőhegyre

Palkonyára az esti vonattal megérkezni különleges élmény. A sötét "semmin" suhan végig a vonat, tényleg semmit nem láttam kifelé a zord télben. Ennek az az oka, hogy a vonal sok kis falu között halad, nem mindegyiket érinti közvetlenül, inkább a közelükben megy. Egyedül én szálltam le a rövid járgányról a falu széli vonatmegállóban, s amint leléptem a vonatról, az már indult is tovább. Az út Palkonyára meglepően kényelmes és gyors volt - IC Budapestről Pécsre, majd azonnali átszállás a helyi kényelmes, szép, új "kisvonatra", ami néhány perccel később már indult is. Régen itt Bzmot járt, még emlékszem rá - jártam vagy 20 éve Palkonyán, -  most már ez a modern, piros, nagyablakos vonat jár a helyi kisfalvak felé. Ahogy sétáltam fel a falu főutcáján, nem győztem fotózni az esti fényekben, Holddal a háttérben. Van egy kedves bája ennek a kis falucskának, nem tudom, hogy a fekvése, az éghajlata, a temploma, a sváb házai vagy ezek így együtt mind okozzák, de különleges a hangulata, az biztos. Szóval nem csodálom, hogy sokan beleszerettek, már egy híres celebházaspár is üzemeltet itt egy bisztrót. 






Este arra volt idő, hogy beszélgessünk és együnk, de másnap délelőtt tettünk egy jó nagy sétát a faluban és a szomszédos szőlőhegyen. Itt sem bírtam visszafogni magam, és rengeteget fotóztam! 





Közösségi fűszerkert Palkonyán kilátással

Rendezett porták, szép kapuk.

A Vaj Bisztró belső udvara - csak bekukkantottunk


Nagyon szép a belső kialakítása ennek a bisztrónak, Gabi szerint
a főztjük is kitűnő. Háttérben a hátsó kert játszótérrel, panorámával.


Ez már a Szent Bertalan kápolna
a szőlőhegyen.

A kis oltár.

Elsétáltunk a Haraszti Birtok felé, ahol nyáron fesztivált tartanak.

Páratlan innen a kilátás a falura, érdemes feljönni.


A különleges, körkupolás kistemplom
téli napfényben.

Három falu, egy térkép


Ezek a sváb porták nagyon tetszenek nekem
(hát persze, hiszen sváb vér is csörgedezik ereimben).

Borostyán Vendégház Palkonyán

Természetesen nem maradhat el szokásos szállásajánlóm! Egy különleges vendégházat ajánlok figyelmetekbe, és nem csak azért, mert pontosan tudom, mennyi időt, energiát, munkát tettek bele tulajdonosai, micsoda gondoskodó szeretettel viseltetnek a ház és a kert iránt, hanem azért is, mert szakmailag is figyelemreméltónak gondolom azt a hozzáállást, ahogy Gabiék üzemeltetik a szállást. Egy szóval: jószívvel ajánlom.

Ez a ház egy paradicsom nagyobb családoknak, baráti társaságoknak, mondom is, hogy miért:

  • elhelyezkedése alapján ideális, közvetlenül a falu játszótere mellett fekszik
  • a szobák elosztása szerint a szülők lehetnek külön (több család esetén is), míg a gyerekek alhatnak és játszhatnak a tetőtéri "dühöngőben"
  • a konyha és az étkezőasztal hatalmas és teljesen felszerelt
  • a kert gyönyörű és mindenféle pihenésre, játékra alkalmas
  • a medence fűthető, hűvösebb nyári napokon is tökéletesen lehet használni
  • Palkonya igazi mediterrán nyaralóhellyé nőtte ki magát, saját fesztiválja is van már, de vlójában egész éves falu, ide bármikor lehet jönni, nem csak nyáron
  • aki ellátásra vágyik, a faluban több étterem közül választhat
  • Villány szinte egy kődobásnyira található, és a környékbeli látnivalók, zarándokhely, fürdők, stb. mind max. 15-20 percre vannak kocsival

De beszéljenek helyettem a képek a házról!

Esti hangulat, megérkezés.

Szoba, akár 3 személynek.

Kétszemélyes szoba hímzett(!) Fridával.

A Borostyánban a fürdők
stílusosan zölddel bolondítottak.

Egyedi, keramikusművész által készített minták a konyhacsempén.
Borostyán :)

Az egyik, kisebb padlásszoba

Kilátás fentről - impozáns látvány. 

Közös tér odafent, igazi gyerekparadicsom lehet, kanapéval,
játszóhellyel.



Ez aztán az igazi mindentudó
dosszié!


Februári hangulat a kertben.

Benti, saját játszókert, háttérben a sváb téglakerítéssel.





Teljesen felszerelt konyha, kávérajongók itt lubickolni fognak,
mert a legjobb minőséget kapják (a tulajdonosok kávéval foglalkoznak).

"Híd" a házon belül - a két padlásszobát köti össze, igazán 
egyedi!

Nézd meg Gabi blogját, és olvasd el, amit a házról írt. A linkre kattintva már ott is találod magad! 

Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése