2014. november 2., vasárnap

Séta a Merzse-mocsárban



Fővárosunk elképesztően sok csodát rejteget. Írtam már korábban Török András könyvéről, ő kifejezetten a Belváros rabja, szerelmese. Megértem. Mi gyerekekkel viszont sokszor éljük meg a hétvégéinken, hogy ki kellene mozdulnunk valahova, meg kellene futtatnunk valahol őket a friss levegőn, de csak 3-4 óránk van rá maximum. Ez alatt a Börzsönyig már nem érdemes elmenni, közelebbi célokat kell hát keresni. Így jutottunk ki az őszi szünet egyik borongós napján - az Új-Köztemető meglátogatás után - ha "már úgyis ott vagyunk" alapon a Merzse-mocsárhoz.

Ez a védett, sajnos egyre kisebb terület a 17. kerület határán helyezkedik el, annyira szó szerint a határán, hogy a földút mentén, amelyen elérhető, a szántó még Budapesthez, a túloldali fák viszont már Ecserhez tartoznak. :) Könnyebben betájoljátok, ha azt mondom: Rákoskert vasútállomása és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kifutója között található? :) 

Legkönnyebben így tudtok odaautózni GPS nélkül (Pest felől):
Jászberényi út - Pesti út - Zrínyi utca - Rákoskerti sugárút (ez egy csodálatos platánsor) - Rákoskert vonatmegálló. 

A Rákoskerti sugárút gyönyörű!

A tanösvény első állomása a vonatmegállónál van,
de autóval tovább lehet haladni. Aki viszont többet
gyalogolna, itt leteheti a nagy parkolóban az autót.


A tanösvény első táblája itt található, de bátrabbak tovább mehetnek autóval: A Kísérő utcán egészen a vasúti átkelőig, itt áthaladva el kell menni a földúton a házak előtt (kis szerencsével láthattok egy pónit legelni :)) - majd tovább a földúton egyenesen, egészen a tanösvény tábláig. Innen viszont tilos továbbmenni autóval!

A mocsár itt kezdődik.

Kocsival tilos továbbmenni.

A harmadik tábla a parkolótól jobbra lesz, után viszont
a kis ösvényen haladjatok a reptér felé.


A második és harmadik tanösvény tábla itt található a parkolónál. (Sajnos a kettes állomás táblája totálkárosra rongálva 2014 október végén.)



Haladunk a reptér irányába. A felszálló gépek motorzaját
természetesen közelről hallani, látni azonban nem látjuk
őket a magas fák miatt.



Távolban feltűnik a madárles.

A tanösvény táblái - már amelyek épen maradtak -
ilyen szépek, igényesek.

Októberi kilátás a madárlesből. 

Sajnos a pallósor nagyon foghíjas, rossz állapotú.



Cukorrépa-ültetvények között haladunk vissza az autóhoz.

Ezen térkép alapján jól látszik, hogyan rövidítettünk, mert a gyerekeken láttuk, hogy nagyon fáradnak: a 9-es táblától egyből a 3-ashoz sétáltunk, nem tettük meg a nagyobb kört. A sárga jelzések nem tudom, mi célt szolgálnak, mi a zöld pontok szerint haladtunk. A rövidített séta megállásokkal, táblaolvasásokkal, nézelődéssel majdnem másfél óra volt.  


Katt a nagyobb képért!


Ugye, hogy micsoda különleges Budapestünk van nekünk? :) Mocsár, cukorrépa földek... 
Felmerült, hogy átkocsikázunk a Reptérre, azért hogy kinézzünk a Kilátóteraszról, de nem érte volna meg kifizetni a jegyet, mert nagyon ködös volt az idő.

Ennek kapcsán viszont eszembe jutott, hogy a keleti külkerületi érdekességeket akár egy sorra is felfűzhetitek: 
Merzse-mocsár

A mocsár geoládáját pedig ezen a linken érhetitek el.

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ha legkozelebb szeretnetek leszallo repuloket nezni, akkor erdemesebb a repter deli reszere elmenni. Itt egeszen a keritesig el lehet menni egy folduton, ahol a fejed folott jonnek a leszallo repulok. Szerintem ez erdekesebb, mint a kilato terasz.
    A helyhez ugy tudsz eljutni, ha az M0-rol mesz, akkor terj a 4-es utra BP iranyaba, majd rogton az elso kijaratnal terj le Ecser fele. Itt rogton az elso korforgalomnal terj ki a 3. kijaratnal (balra). Ez egy foldut lesz. Ezen menj addig, amig meg nem pillantod a repter keriteset. Altalaban sokan szoktak lenni itt.

    VálaszTörlés